Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2018 13:21 - БСП с позицията си по Истанбулската конвенция - завой на 180 градуса
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Станишев: БСП с позицията си по Истанбулската конвенция - завой на 180 градуса

За левицата борбата за правата на жените е "знаме" в продължение на десетилетия

  image

Снимка: Dnevnik.bg

03FEB2018  

20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие - това може да бъде изградено с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да похарчи за референдум "за" и "против" Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред БТВ.

Той беше категоричен, че у нас документът е станал обект на "безумни интерпретации" и в него няма нито "третия пол", нито "еднополови бракове", които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото.

"Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията, е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал - че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва реалния проблем", подчерта Станишев.

"За левицата исторически борбата за правата на жените е наше знаме в продължение на десетилетия. Но в политиката често има конюнктурни съображения, има страхове и емоции но отговорността на политиците е да мислят с главите си и дългосрочно", каза още той.

По думите му заради разделението е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове за жертви на насилие.

Самият лидер на ПЕС посетил един от тях и сподели, че е чул "покъртителни истории" за жени, които буквално нямат къде да отидат. Само през този обект за 5 години са минали 2200 жертви.

"Колко жени си мълчат, защото това е традицията, защото е срамно да те бият вкъщи?”, запита той и припомни статистиката, според която една от три българки е жертва на домашно насилие.

По думите му Истанбулската конвенция "не е някаква конвенция на османския султан", а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва. 

За така спорния термин "джендър” лидерът на ПЕС даде своя превод: "Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват и да носят панталони, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи".

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвеждат сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но, по думите на Станишев, "не беше чута".

Той на практика потвърди, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен етап конвенцията на международни форуми и затова сегашната й позиция се възприема като 180-градусов завой. 

Сергей Станишев призна, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: "Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен - освен че държавата не си върши работата в тази сфера".

Той се възпротиви и срещу твърдението, че борбата с насилието над жените е работа само на полицията: "Това е комплексен обществен проблем, който започва от създаването на културни нагласи за ролята на жената. Това означава "джендър" - какво може да прави жената, какво не може, каква е ролята в семейството - дали е равноправна, дали е подчинена”.



Тагове:   БСП,   мъж,   Нинова,   Станишев,   БКП,   жена,   ЕС,   пол,   пес,   джендър,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060015
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031