Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2018 12:00 - Как руснаци от "частна армия" загинаха при удари на САЩ в Източна Сирия
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1133 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дневник: Медиите в САЩ и Русия често представят собствени и коренно различни "истини" за Сирия. В последните дни обаче те едновременно разказват за инцидент, при който американски и руски сили са се сблъскали в източната част на страната. От американска страна военнослужещите са очаквано на Пентагона, а от руска влизат в състава на най-голямата в страната "частна армия". Става въпрос за Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", която попадна под американски санкции и която формално е забранена в Русия, но съдейки по интереса в социалните мрежи, се радва на значително внимание от руснаците.

Съмненията за следата на "Вагнер" (често определяна като "руския отговор на американската "Блекуотър") се появиха, след като миналата седмица американски сили ликвидираха между 100 и 200 проправителствени сирийски бойци в източната част на страната, на 8 километра източно от река Ефрат в провинция Дейр аз Зор. Пентагонът тогава определи нападението като отговор на сирийска атака срещу подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (SDF) и американски войници, имало е и руски наемници и повечето от тях са загинали.


Според руското министерство на отбраната става въпрос за операция на проправителствени милиции, която не е засегнала руски военнослужещи. Институцията обяснява смъртните случаи с факта, че сирийците не са съгласували нападението си с руските военни.



   

Източници на американското министерство на отбраната, цитирани от "Вашингтон пост" и "Ройтерс", съобщиха в края на миналата седмица, че сред бунтовниците на страната на Асад, сражавали се с SDF, е имало и руски наемници и повечето от тях са загинали.. Според "Вашингтон пост" SDF, в които доминира кюрдската милиция YPG, опитали да избегнат сблъсъка със силите на президента Башар Асад, като се свързали с контакти от руска страна.


Всичко, което трябва да знаете за:Сирийската криза (1287)

Командирът на SDF в района, представен в няколко истории по темата като "генерал Хасан", помолил за възможността да прибере телата на загиналите, макар преди това да отричал, че се готви каквото и да било нападение.


Ключови залежи

Междувременно "Новая газета" пише, че в зоната на обстрела проправителственият конвой, придвижващ се към нефтеното находище Conoco, не е трябвало да има руснаци. Изданието отбелязва, че руските военни са предали именно тази информация, преди да започне американският удар. Ян Броницкий, изучавал дейността на "Вагнер" извън Русия, счита, че операцията за завземане на находището не е била добре подготвена. Анализаторът от Руския съвет за международния отношения Юрий Бармин, цитиран от "Блумбърг", пък смята, че рафинерията в района е "от ключово значение" за плановете на Асад да финансира възстановяването на Сирия.

Според "Новая газета" на 8 февруари в Сирия са били погребани двайсет бойци на "Ловците на ИДИЛ" и се появили въпроси дали те не действат като бойци на "Вагнер" под прикритие.

 


От двама до двеста

При последвалия сблъсък жертвите според източници на USA Today са най-малко сто души от страната на "режима", макар да не е известно колко от тях са били руски граждани. "Ройтерс" и други издания говорят за "най-малко двама" души. Според бившия "министър на отбраната" на сепаратистите в Донецк Игор Гиркин (известен като Стрелков) обаче недвусмислено става дума за бойци на Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер". Стрелков говори за "няколкостотин" убити и цитира източници, според които става въпрос за 600 загинали, но и други, които дават брой в порядъка на 200 души. Стрелков отива и по-далеч и твърди, че според негови източници специално поделение на руското министерство на отбраната също е попаднало под американските удари.


По-малко сензационна, но много по-изчерпателна е информацията, която дава изследователската група Conflict Intelligence Team. В публикации във "Фейсбук" и "Туитър" CIT обяснява, че е открила постове в социалните мрежи на роднини и колеги на загиналите, като дори изрежда имената и родните им места. "Докато общият брой на работещите за "Вагнер", убити във въздушни удари на коалицията, едва ли някога ще бъде установен, извън всякакво съмнение е, че инцидентът действително се е случил", отбелязва групата. "Трябва да се отбележи, че публикациите за смъртните случаи се появяват по-скоро бързо - приближени и колеги често научават за смъртта на руски наемници седмици или дори месеци (по-късно)."

imageimageimageimage   imageCIT@CITeam_ru Replying to @CITeam_ru  

Стали известны первые имена бойцов «ЧВК Вагнера», погибших от американских ударов https://www.facebook.com/CITeam.org/posts/924858967667081 

3:08 PM - Feb 12, 2018
  •   85
  •   121 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy    

CIT споменава четири имена, едно от които се появява и в други руски и международни медии, без те да цитират групата. Владимир Логинов е казак от Калининградска област. Неговата смърт се потвърждава от Максим Буга, лидер на казаците в руския анклав на Балтийско море. Буга твърди, че заедно с Логинов около 7 февруари - деня на инцидента в Дейр аз Зор - са загинали десетки руснаци.


За загинал освен четиримата се смята и Кирил Ананиев, представител на националистическата партия "Другата Русия", но информацията няма потвърждение от независими източници. Негов съпартиец твърди, че той се е сражавал в Донбас на страната на непризнатите Донецка и Луганска "народни републики" и там станал командир на артилерийски батальон, но избягал в Сирия. До 2009 г. е бил част от руската Националболшевишка партия.


Какво мисли Кремъл

Кремъл побърза да опровергае информацията, като заяви, че не разполага с подобни данни. Отговорът на прессекретаря на Владимир Путин Дмитрий Песков съответстваше на официалната позиция на руското президентство, според която в Сирия се сражават само руски граждани, разположени официално там като военнослужещи. Песков същевременно отбеляза, цитиран от ТАСС, че в много държави по света има голям брой руснаци и е "доста сложно" да се получат точни сведения за тях.


В руския парламент обаче имаше и други коментари. ТАСС и РБК цитираха Наталия Крилова, депутат от Свердловска област, която потвърди, че в Сирия са загинали двама души от района - Игор Косотуров и Станислав Матвеев. И двете имена фигурират в списъка на CIT. Крилова разказва, че познава Косотуров от началото на миналото десетилетие и той е участвал в едната от чеченските войни, а напоследък се е занимавал с "предприемаческа" дейност.


Новините за участието на бойци от "Вагнер" се появиха в момент, когато руските власти обмислят дали да "осветлят" със закон дейността на частните военни компании, които в момента са забранени според руското законодателство. "Ако законът за ЧВК беше приет и работеше, ние реално щяхме да знаем, че на територията на Сирия има наши граждани", казва за "Новая газета" един от създалите законопроекта, Михаил Емелянов.


Освен това наскоро кандидат-президентът Григорий Явлински поиска от Путин да обяви броя на руснаците, загинали в Сирия, и обстоятелствата, при които това се е случило. Ако все пак повечето загинали при инцидента са руснаци, това би означавало, че убитите при ударите граждани на страната са пет пъти повече, отколкото твърди в момента Москва, че са жертвите, откакто Русия официално влезе в конфликта през 2015 г.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/13/3128972_kak_rusnaci_ot_chastna_armiia_zaginaha_pri_udari_na/




Гласувай:
3



1. bojil - Червените медии нищо не съобщават ...
14.02.2018 16:43
Червените медии нищо не съобщават за тях- явно на богатите крадливци им е тъжно,че техните любимци няма да имат сила да ни окупират,за да ги сложат отново на власт!
цитирай
2. samarinof - Мълчат като пукали - не им стиска да признаят, че любимците им са позорно помлени от американците.
14.02.2018 18:29
bojil написа:
Червените медии нищо не съобщават за тях- явно на богатите крадливци им е тъжно,че техните любимци няма да имат сила да ни окупират,за да ги сложат отново на власт!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059472
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1752
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031