Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2018 07:58 - Русия е престъпна страна и е време това да бъде казано
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 646 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 02.03.2018 08:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Трябва да се помисли и за закриването на посолства и консулства

image Джон   Карлин



Не е само Робърт Мълър. През последните 4 седмици американското правителство заедно със съюзниците си по целия свят 4 пъти публично осъди Русия за лошо поведение онлайн и ясно заяви, че тя се държи бандитски.

Разбира се, най-силното осъждане прозвуча в заключенията на специалния прокурор, който наскоро предяви обвинения срещу руската Агенция за интернет изследвания и 13 лица, свързани с намеса в президентските избори през 2016 г. Този подробен документ от 37 страници се чете като шпионски роман, в който има всичко - и тайни пътувания, и кражба на идентификационна информация, и подхвърляне на фалшификати в най-различни щати от Ню Йорк до Флорида.

Обвинителният акт на Мълър, повтарящ оценките на всички ръководители на органите за национална сигурност от администрацията на Тръмп, не оставя съмнения, че Русия е осъществявала мащабни продължителни и скъпо струващи опит за намеса в нашия демократичен процес и че с това са се занимавали многобройни сътрудници, които всеки ден са ходили на работа със задачата да подкопават нашата традиция с демократични избори.

image И "готвачът на Путин" обвинен в намеса в изборите на САЩ

И не само Мълър ни предупреждава за все по-престъпната дейност на Кремъл. Путинска Русия започна конфликт с ниска интензивност не само срещу САЩ, но и срещу целия цивилизован свят, в който търговията и разцветът са неразривно свързани с дигиталните технологии и интернет. Опасявайки се, че демокрацията, както и свободната и честна пазарна икономика ще създадат заплаха за корумпирания и авторитарен режим, путинска Русия все по-често провежда безразборни и разрушителни кибератаки и укрива на своя територия киберпрестъпници, които нанасят вреда на глобалната онлайн икономика. Не е  възможно да бъде елиминирана заплахата за киберсигурността, без да бъде решен проблемът в лицето на Путин.

Това се обсъжда доста по-малко, но броени дни преди излизането на обвинителното заключение на Мълър разузнавателният съюз в състав САЩ, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Австралия под названието "Пет очи" обяви Русия за отговорна за опустошителна атака с използването на вируса NotPetya, в резултат на която много компании от цял свят претърпяха загуби от стотици милиони долари.

"Видяхме как Русия осъществи масирана атака срещу Украйна по време на продължаващите там бойни действия. Те тайно използваха кибероръжие, като нанесоха удар по редица компании и частни лица и нанесоха щети на нашата икономика. те спираха корабоплаването. Те буквално сриваха дейността на компаниите, - заяви координаторът на Белия дом по киберсигурноста Роб Джойс. - Това е недопустимо."

Атаката на NotPetya предизвика значителни сривове в работата на най-различни компании включително на фирмата за  експресни доставки"Федекс" (щети за 300 милиона долара), фармацевтичната фирма "Мерк" (310 милиона) и рекламната агенция WPP (15 милиона). Заради тази атака само компанията за морски превози "Мерск" бе принудена да замени 45 000 компютъра и 4000 сървъра.

"Не можем да обвиняваме жертвите за нещо, което без причина е направила чужда държава, извршила акт на агресия, - каза Джойс. - За това на Русия трябва да бъде потърсена сметка."

На 7 февруари Министерството на правосъдието огласи обвинения срещу 36 души, организирали и участвали в голям форум на онлайн престъпността. Този форум съществува вече няколко години и действа в безопасност в границите на Русия. Именно той помогна за кражбата и търговията с кредитни карти по техните номера, като сумата от щетите възлезе на над 530 милиона долара. Девизът на форума дава ясна представа за целта му - "Уповаваме се на лъжата". Благодарение на партньорите и съмишлениците от правоохранителните органи на другите страни бяха арестувани над 10 киберпрестъпници в страни като Австралия, Великобритания, Франция, Италия, Косово и Сърбия. Не е за учудване, че в Русия лицата, срещу които са предявени обвинения, остават на свобода.

Само няколко дни преди предявяването на обвиненията срещу участниците в престъпния форум от Испания в Кънектикът бе екстрадиран един от най-злостните спамъри в историята на интернет Пьотър Левашов. Той бе задържан по време на ваканцията си, а преди това дълги години живееше необезпокояван в Русия. Русия изрази решителен протест във връзка с ареста на Левашов и упорито се опитваше да го върне в родината, за да не бъде той изправен пред съда в САЩ.

imageПьотър Левашов image Разширено жури ще разследва руската намеса в САЩ

Смисълът на всичко това е пределно ясен - путинска Русия е играч престъпник. А действията на тази държава и свободата, която дава на престъпниците, правят света по-опасен. Тя действа далеч извън рамките на цивилизованите страни онлайн. Проблемът е подобен на престъпното поведение, което наблюдаваме от страна на Северна Корея по ядрения въпрос. Затова ни е необходим аналогичен колективен и глобален подход, за да накажем и изолираме Русия.

"Русия скъса правилата, подкопа демокрацията, като нанесе удари срещу най-важната инфраструктура и превърна информацията в оръжие, - каза британският министър на отбраната Гейвин Уилямсън, като припомни ролята на Москва в атаката с NotPetya. - Трябва да бъдем готови да отблъснем тези сериозни и засилващи се заплахи."

Ако Русия укрива терористите, нанесли щети за 300 милиона долара на "федекс", или ако руските власти са извършили атаката срещу транзитния хъб на тази компания, отговорът ни трябва да бъде мълниеносен и решителен. Същото важи за киберпространството. Действията на Русия подкопават доверието на потребителя и създават системна заплаха срещу нашия взаимосвързан и включен в единна мрежа смят, най-вече във връзка с това, че все по-често прехвърляме онлайн важните аспекти на нашата инфраструктура и всекидневен живот, като се започне от колите и се свърши с медицинската апаратура.

Форумът под лозунга "Уповаваме се на лъжата" е един от многото форуми на кибепрестъпността. Има и други, да речем "Кардър планет", ръководен от руския хакер Роман Селезньов, заловен в крайна сметка извън Русия и получил миналата година дългосрочна присъда в американски федерален затвор.

Такива като Селезньов са много и те трябва да бъдат залавяни. Ако погледнем днешния списък с най-издирваните престъпници, веднага ще стане ясно кой спада към криминалния елит на руските хакери.

imageЕвгений Богачов

В него влиза Евгений Богачов, създал бот-мрежата GameOver Zeus и организирал гигантска финансова афера, в резултат на която мошеници успяха да откраднат от американски банки и компании над 100 милиона долара. към този елит спада и Алексей Белан, обвинен в три тежки киберпрестъпления. Последното той извършил заедно с друг престъпник и двама сътрудници на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Тези хора са свързани  кражбата на профили на 1 милиард потребители на Yahoo.

Путин дава рамо на организаторите на такива онлайн пазари и ги защитава от наказателно преследване, а в случая с Белан и Богачов вероятно използва престъпниците в качеството на агенти на разузнаването, а те помагат за организирането на нови кражби и извършват шпионска дейност в интерес на държавата.

imageАлексей Белан

Много е важно Белият дом и американското правителство да накажат Русия. Президенът Обама създаде механизма за санкции срещу държавите, участващи в в престъпната дейност онлайн, а през декември 2016 г. го приложи срещу Русия след намесата й в изборите. Но трябва да се направи доста повече- и САЩ трябва да поемат водещата роля. Най-ефективни са колективните действия. САЩ трябва в партньорство с други страни да налагат съсипващи икономически санкции, щетите от които да бъде съразмерен с онези милиарди долари, които крадат опасните киберпрестъпници, и да наказват за нееднократни посегателства срещу демократичните избори в различни страни по света. Участниците в такова партньорство в нашия взаимосвързан свят трябва също да помислят за колективно закриване на посолства и консулства.

Не можем да позволим на Путин да разруши служещия на всички нас интернет. Ако той не предприеме действия по предотвратяване на щетите върху онлайн обществата, който нанасят хора, укрили се в Русия, светът трябва да действа съвместно. Целта и посланието на такива действия трябва да бъдат прости - Русия е длъжна да сложи край на своето ужасно поведение. Ако този режим иска и по-нататък да се държи като престъпник, към него трябва да се отнасяме по съответния начин.

Заплахата от организации като Агенцията за интернет изследвания едва ли е преминала, той като атаките срещу нашата страна и нашата демокрация продължават. Миналата седмица, когато бе огласено обвинителното заключение на Мълър, а Русия бе осъдена за атаката с използването на вируса изнудвач NotPetya, путинска Русия отново показа в дълбочина своята порочност. Свързаните с Русия тролове и ботове настоятелно пробутваха в туитър теории на загтоворите и сееха разногласия във връзка с убийството на деца в Паркленд, Флорида.

Тази седмица се появиха и други новини. Американските спецслужби стигнаха до извода, че Русия е извършила кибератака срещу церемонията по откриването на олимпийските игри, които олицетворяват мира и сътрудничеството на цялата световна общност. Какво доказва по-добре противостоенето на путинския режим срещу останалия цивилизован свят от атаката срещу церемонията по откриването на олимпиадата, в която участваха 92 страни от целия свят? Според информация на частни компании атаката срещу олимпиадата, изглежда, е осъществена от същото подразделение на ГРУ (Главното разузнавателно управление - б.р.), което помогна за разпространяването на вируса NotPetya.

Страните с чувство за отговорност не могат да допуснат такива действия да продължават безнаказано. бездействието води до още по-престъпно поведение, при това става дума не само за путинска Русия. Други престъпни режими наблюдават случващото се и се замислят къде минава раницата на киберагресията.

САЩ трябва да покажат на Путин, че ще предприемат открити и съразмерни действия в отговор на злонамереното поведение на Русия онлайн. Един от уроците на американската борба с тероризма е, че не можем да позволим на терористите да се укриват в надеждни убежища на територията на неуправляеми и зле управлявани страни. Трябва да разработим аналогична доктрина, за да гарантираме сигурността на света в киберпространството. Срещу Русия могат да бъдат приложени най-различни средства, като се започне от нови санкции и замразявания на сметки в чуждестранни банки и се свърши с кибероперации срещу инфраструктурата, която използват престъпниците и организациите от рода на Агенцията за интернет изследвания.

Време е да спрем путинската машина за онлайн хаос. Светът трябва да действа, при това незабавно.

-------------

* Авторът е бил зам. главен прокурор на САЩ и е оглавявал Управлението за национална сигурност в Министерството на правосъдието. Бил е старши съветник на бившия шеф на ФБР Робърт Мълър. Днес оглавява програмата за киберсигурност в Аспенския институт. Коментарът е публикуван в "Политико". В сътветствие с вътрешния си правилник Министерството на правосъдието е проверило статията, за да няма в нея секретна информация.

https://clubz.bg/node/64855




Гласувай:
2



1. haralanov - Време е...
02.03.2018 09:18
Време е...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060057
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031