Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2018 21:35 - НОВИНА ОТ КИЕВ
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  От днес към официалната титла на предстоятеля на Украинската църка, УКРАИНСКИЯТ ПАТРИАРХ ФИЛАРЕТ, бе добавено и ново определение, а именно: Киево-Печерската лавра.

image

Киево-Печерската лавра е православен манастир в Киев, по-късно музей, хранител на православието и доказателство за благотворното влияние на България за разпространението на християнството на Изток. По съветско време Киево Печерската лавра е превърната в атеистичен музей. Специално обучени лектори са убеждавали посетителите, че няма нищо свято в тази древна обител и че съхраняваните мощи са средство за "попска измама".

Ис­то­ри­я­та на Ки­е­во-Пе­чер­с­ка­та лав­ра за­поч­ва в сре­да­та на ХІ век. Лав­ра означава големи ма­нас­ти­ри, ко­и­то на­пом­нят на малки град­че­та – с много пос­т­рой­ки и ули­ци («лав­ра» в пре­вод от гръц­ки ези­к оз­на­ча­ва «ули­ца»).Основите на главния храм на Киево-Печерската лавра – църквата “Успение Богородично", са поставени през 1073 г. След болшевишкият преврат и по-точно през 1930 г., ма­нас­ти­рът е зак­рит. Част от монасите са раз­с­т­ре­ля­ни, ос­та­на­ли­те би­ли хвър­лени в зат­во­ра или из­п­ра­те­ни на за­то­че­ние. Лав­ра­та е би­ла под­ло­же­на на ра­зо­ре­ние и раз­ру­ше­ние. На 3 но­ем­в­ри 1941 г. глав­ни­ят храм на оби­тел­та “Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но” е бил взривен от съветски партизани. По-късно вината е хвърлена на "фашистите".

Във вторник, 16 октомври в Националната библиотека в София бе открита изложбата “Киево-Печерската лавра – традиция и вяра в слово и образ”, която представи старопечатни, ценни и редки издания от фонда на нашата Национална библиотека. Събитието бе по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Украйна и България. Експонатите говорят за тесните духовни връзки между българи и предците на днешните украинци.

Киево-Печерската лавра е ценен източник на знания и за българската история. Сега се очертава нова руска истерия тъй като РПЦ смята, че лаврата е нейно наследство. Но няма проблем. Добре познаваме руснаците и знаем, че те винаги смятат чуждото за свое. Но пък и често пият студена вода. Така ще стане и сега. Факт е обаче, че към момента Киево-Печерската и Почаевската лаври се намират във владение на Украинската православна църква – Московска патриаршия. В Печерския манастир е резиденцията на предстоятеля на тази църква митрополит Онуфрий. Така че, ще има смърдене от руска страна.

От днес предстоятелят на независимата Украинска православна църква, Н.Св. Патриарх Киевски и на цяла Украйна Филарет, с решение на Светия синод на църквата прибави към своята титла и определението "Киево-Печерски". Така цялата му титла вече е: "Свети и Блажени,архиепископ и митрополит на Киев — майката на руските и галицките градове, патриарх на цялата Русо- Украина, Свети-Успенската, Киево-Печерската и Почаевската лаври, свещено архимандрит". Да му е честито! Нашето православно семейство се радва!




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060022
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031