Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2018 12:50 - Когато Егото на Слави се сблъска с Егото на Бойко
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Карлос Кастанеда има хубава мисъл: "Егоманията е истински тиранин. Трябва да полагаме непрестанни усилия, за да я свалим от трона й." На теория е лесно, но на практика? Егото помага на човек да се бори в живота, да е напорист, да постига целите си. Но му пречи, когато е голямо и съчетено с гордост - превръща субекта в непоносим за околните. Егото те кара да се чувстваш нещо повече от другите, но никой не е повече от другия. Говорил съм с хора, които не са напускали родните си села - изумявали са ме със скромността си. Общувам с хора от големия град - самолюбието и егоизма са пропили душите им. Има само един лек срещу егоманията - ако човек сам стигне до прозрението, че да превърнеш себе си в център на Вселенета тежи и изтощава. Егоцентризмът е нормално явление у децата до 6-7 годишна възраст, но при много възрастни продължава цял живот. Егоцентрикът не приема чуждо мнение, авторитарен е, и се опитва да налага своята гледна точка. Той говори сам със себе си. До болка са ми омръзнали хора, които повтарят в транс "Аз имам това, Аз направих онова..Аз, Аз, Аз..." -  безкрайно ехо на самолюбието, което ще ги спука по шевовете. Не понасям такива самохвалковци, избягвам ги - но те никнат като гъби след летен дъжд.

Кога егото пречи и кога помага? Нагледен пример за двама души, които имат огромно его. Те бяха първи приятели, а днес са врагове: Бойко Борисов и Слави Трифонов.

Когато Любен Дилов-син ги запознавал им казал, че България ще се окаже тясна за егото им. Излезе прав - двамата не могат да разделят малка България. Борисов има его, колкото Антрактида, но рядко се поддава на чувствата си - знае че властта е игра. Жонглира с думите, с нагласите на българите, "тефлоновото му покритие" още стои и му позволява да излиза сух между капките. При всеки гаф намира виновните - но той никога не е виновен. Дори се извинява от името на други - нова мода в политиката. В първите си мандати, като премиер се хвалеше с построените /от него/ магистрали, режеше ленти - в третия мандат самолюбието е леко овладяно. Насреща имаме Помирител, медиатор на Балканите - има израстване.

Слави Трифонов не отстъпва на Борисов по егоцентризъм, но няма опит в политиката - няма и неговите качества. Той е избухлив, емоционален, отмъстителен. Слави няма бъдеще в политиката и го знае - затова никога няма да изостави доходоносния си бизнес в телевизията. Той мрази Борисов - но в политиката нищо не е на лична основа. Егото започна да пречи на Слави и в предаването му - той не прави интервюта, а досажда с дълги монолози. Не е журналист и никога няма да бъде. Прави хубави песни и концерти и това е амплоато му. За разлика от Борисов, той не прави опити да овладее егото си - и това ще му изиграе лоша шега за в бъдеще.


Тагове:   его,   борисов слави,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2178728
Постинги: 1201
Коментари: 1287
Гласове: 1664
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930