Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2018 08:25 - Разточителният живот на патриарх Кирил
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Той е известен с разточителния си начин на живот, с омразата си към хомосексуалните и с близките си отношения с Путин. Главата на руската православна църква патриарх Кирил е силно оспорвана личност в родината си.     

 

image

 

Гласът му е също толкова забележителен, колкото и бисерите, които ражда: хомосексуалните бракове вещаели края на света, а руските бомби в Сирия носели мир и щастие на хората. Патриарх Кирил не пропуска възможност да коментира световната политика. Освен това той има привилегията да е с "достъп до тялото", както в Русия описват близостта с президента Путин. Ето защо не бива да ни изненадва, че църквата и държавата, патриархът и президентът управляват заедно Русия и нейните граждани. Макар в страната да важи разделението между държава и църква, руското православие има привилегията да е нещо като държавна религия в Русия.

Нейният предводител обаче е според много от православните миряни една крайно противоречива личност. Досущ като президента Путин. И двамата преминаха през много метаморфози. И двамата имат сериозен принос за образа на Русия по света.

Едно време в Ленинград

image

Патриарх Кирил с президента Путин

И патриархът, и президентът са от Ленинград - днешния Санкт Петербург. През 1970-те години Путин е изучавал там "шпионския занаят" (в КГБ), а Кирил, тогава още под името Владимир Гундяев, се е запознавал като семинарист с руското православие. След това бъдещият патриарх прави бърза кариера - избран е за ректор на Ленинградската семинария, а на 31 години става архиепископ.

По това време Кирил се сближава с Ленинградския митрополит Никодим. И бързо установява, че митрополитът симпатизира на католицизма, възхищава се на папата и се моли заедно с католици. И до днес Никодим си остава привърженик на идеята, която е неприемлива за много вярващи руснаци, а именно - обединение на руската православна и римокатолическата църкви. Именно Ленинградският митрополит Никодим оказва силно влияние върху бъдещия патриарх Кирил.

Самият Кирил е ходил няколко пъти при папата - за последен път през декември 2007 при папа Бенедикт XVI. Това се случва една година преди Кирил да бъде избран за руски патриарх. Тогава руската държавна телевизия излъчи репортаж от визитата на Кирил във Ватикана, който показа как Бенедикт благославя руския гост, а той пък му целува ръката в знак на признание към неговия статут на върховен глава на всички духовници.

Днешният руски патриарх не споделя разпространеното в руската православна църква схващане, че католиците са еретици. Кирил казва освен това, че забраната за съвместни молитви не важи за католиците, а само за православните отцепници.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   "Да, обаче Сталин спечели войната"

Злото не е било чак толкова зло, понеже от време на време е правело и нещо добро - горе-долу така звучи оценката на патриарх Кирил за съветското минало на Русия. Негово изказване отпреди няколко дни предизвика сензация. (17.11.2015)

Православието - изправено пред Страшния съд

Часовник за 30 хиляди евро

И макар срещата в Хавана с папа Франциск да е водеща тема в Русия, хората там се вълнуват повече от скандалите, свързани с разточителния начин на живот на патриарха и с неговите невинаги законни дейности. Неотдавна в социалните мрежи се появи снимка, на която патриархът носи на ръката си скъп швейцарски часовник от марката "Breguet", чиято цена е 30 хиляди евро. Възмущение предизвикват и неофициалните информации за дворците на негово светейшество в Южна Русия или пък за вилата му в Швейцария. Говори се също така, че по-късите разстояния Кирил изминава с брониран Мерцедес S класа, а по-дългите - с частен самолет.

През 1990-те години името на Кирил се появи в няколко журналистически разследвания, които бяха взели на прицел съмнителни търговски дружества на руската православна църква. А в публичното пространство редовно се разпространяват информации за негови участия в нелегални сделки. Същото важи, впрочем, и за неговия другар от съвместните години в Ленинград - президента Путин.

Нито едно от обвиненията срещу тях не е било доказано, но както казват руснаците: "няма дим без огън". А на фона на икономическата криза в Русия разточителният живот на Кирил и неговата страст към лукса правят още по-силно впечатление. В този смисъл в Хавана Кирил се среща с пълната си противоположност - скромния католик Франциск.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059733
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031