Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2019 20:15 - Голямата новина от Венецуела. Гуайдо пред DW
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 285 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Самопровъзгласилият се временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо обяви в интервю за Дойче Веле, че военните вече не подкрепят Мадуро и са на негова страна. Ето какво още каза той:     

 

image

 

Когато става дума за Николас Мадуро, Вие говорите за началото на края на узурпацията. Каква част от военните стоят зад Вас?  

Хуан Гуайдо: Няколко ключови фактора говорят за това, че въоръжените сили вече не подкрепят Николас Мадуро. Те са на наша страна, на страната на Конституцията и подкрепят промяната. Ситуацията във Венецуела е сравнима с узурпация. В редиците на армията е имало немалко чистки, често военнослужещи са били преследвани, а зад това стоят не само венецуелските, но и кубинските тайни служби. Повече от очевидно е, че мнозинството от венецуелците, международната общност и въоръжените сили вече не подкрепят Мадуро.

Мадуро обаче говори за държавен преврат. Как ще коментирате това?

Хуан Гуайдо:  Правителството на Мадуро напълно незаконно поставя под свой контрол различни държавни институции и служби, от 2018 насам то нарушава конституцията и принципите на правовата държава, вкл. по отношение на провеждането на честни и свободни избори. Той злоупотребява с властта. И всичко това е очевидно. Военните направиха важна стъпка, заставайки зад нас.   

Има опасения, че правителството на Мадуро ще засили военната си офанзива. Съществува ли опасност от проливането на кръв?

Хуан Гуайдо:  Нашите действия са мирни и не нарушават по никакъв начин конституцията. Това е очевидно. И ние ще продължим да действаме по същия начин. Насилието идва от въоръжените паравоенни отряди, така наречените "colectivos". Зад тях стои правителството. Ние, както и всички протестиращи по улиците действаме мирно.

Каква подкрепа от международната общност очаквате? Групата от Лима, създадена през 2017 от 14 латиноамерикански страни заради кризата във Венецуела, вече насрочи спешно заседание, посветено на обстановката в страната.

Хуан Гуайдо: Ние настояваме за официално признаване, каквото вече получихме от много страни. Искаме също така назначаването на преходно правителство и провеждането на свободни избори. Светът трябва да знае, че армията вече не стои зад Мадуро, който продължава да разпалва страхове и да подклажда напрежение и несигурност. Но каквото и да се случи, ние ще продължим да действаме по същия начин.

На кадрите от Каракас Ви видяхме редом до лидера на опозицията Леополдо Лопес. Как успяхте да издействате неговото освобождаване?

Хуан Гуайдо: Беше приет закон за амнистията. Освен това военните части, които държаха Лопес в затвора, се оттеглиха.

Вярвате ли, че демокрацията ще се завърне във Венецуела?

Хуан Гуайдо:  Докато продължаваме да протестираме по улиците, а международната общност и военните са на наша страна, нямам никакво съмнение в това.
DW




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1079100
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1803
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930