Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2019 12:16 - Апокалипсис вчерА и навсегдА в нашата облъчена страна
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.06.2019 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лъжите в областта на политиката са достатъчно взривоопасни за състоянието и бъдещето на всяка държава, но все пак не могат да се сравнят по своя пряко застрашаващ живота на цели народи потенциал с манипулациите в областта на енергетиката. Ако някой се е надявал, че тази истина за въпросните лъжи е погребана окончателно в бетонния саркрофаг на забвението, то американският сериал “Чернобил” определено детонира световното внимание към темата. 

Разкопаването на спомена за ужаса от Чернобил възкреси също така защитните реакции на лобистите в полза на ядрената енергетика, която била най-чиста, най-печеливша и дори най-сигурна, а рискът от катастрофи бил нулев. Нищо, че точно катастрофата в СССР от 26 април 1986 г. доказа точно обратното: че при “нулевия риск”, превърнал се в апокалиптичен проблем, се стига до най-голямото самоунищожение на хора в сравнение с каквато и да било друга авария, предизвикана в историята от човешка дейност. 

Дори и най-тежката катастрофа от подобно естество в индийския химически завод в Бопал от 2 срещу 3 декември 1984, при която загиват на място 3800 души, хиляди биват ранени и общо пострадалите в региона наброяват стотици хиляди, бледнее пред случилото се в Чернобил по един показател: ефектът от химическата експлозия при целия й смъртоносен заряд е с локален и с временен ефект върху хората и природата, докато ядрената бомбардировка, която СССР причини, не само засегна съседни държави, но и щетите няма как да бъдат изчислени в рамките на едно поколение и неговите наследници. Включително в засегнатата от радиация България.

Всичко това обаче “няма значение” за ядреното лоби у нас, което надигна глава в защита на същите онези твърдения за невъзможността Чернобил да ни се случи и с лъжите си за чистотата на производството на ток от уран , в съчетание с реклама на хубавата печалба от него. Нямало алтернатива, лъжат храбро от щедро предоставените им медийни трибун атомни глашатаи ( не обичам тази дума, беше характерна за комунистическата пропагандна срещу Запада и неговите информационни средства, но в случая е подходяща).

Като става дума за печалбата, АЕЦ “Козлодуй” разпространява феноменални данни за небивали стойности в своята история в това отношение. За миналата година- 163 милиона. А само за първото шестмесечие на тази година-вече 127 милиона лева. Никога не се е случвало нищо подобно в (к)аналите на централата, която обаче не подлежи на никаква критика и проверка от страна на независими мнения и експерти. Остава само да си зададем въпроса какъв е приносът на АЕЦ “Козлодуй” към формирането на цената на електроенергията у нас, която се очаква тези дни да поскъпне, щом държавното предприятие формира главния компонент в търговията с ток на пазара. 

Как критичните мозъци, способни да смятат, могат да изчислят каквото и да било във връзка с тази печалба, при положение, че цената на руското гориво, наложено монополно у нас, е непробиваема държавна тайна? 

Но и на по-лесно проверими “тайни” никой не опонира в публичното пространство. Преподавател от катедрата “Ядрена физика” в СУ тази неделя спокойно подхвърли в сутрешното предаването на БНТ манипулативното твърдение, че Германия се е отказала от ядрената енергетика едва ли не ( не заради катаклизма в японската централа във Фукушима през март 2011 г., също отказал Япония от песпективата да развива ядрена енерегетика) благодарение на …Франция, която пък има най-много ядрени централи в Европа и я снабдява с ток. Водещият Любенов не е длъжен да бъде експерт по темата, но би могъл да се поинтересува от алтернативни мнения- нали БНТ е толкова загрижена за различните гледни точки ( както потвърди, че би трябвало да бъде в БНТ в друг сегмент на същото предаване един депутат от ГЕРБ и член на медийната комисия).

Ако имаше глас на истината с експертен профил във въпросното предаване той щеше да посочи например, че Германия не е единствената, а компания й правят Швейцария, Австрия и Италия – все икономики, които са си забранили ( много по – отдавна от Германия) ядрената енергетика и никак не страдат от енергиен глад. Напротив дори. Германя, за сведения да преподавателя от СУ, не само не зависи от Франция за внос на електроенергия, но и е нетен износител на този основополагащ продукт за индустрията и бита на околните държави.  

И как го постигат това днешните производители в най-голямата икономика на континента? Ами чрез успешно заместване на ядрените мощности. В момента Германия, която далеч не е “слънчевата България”, произвежда ток от слънце, чийто еквивалент е равен на 45 блока от типа на онези в АЕЦ “Козлодуй”. За броени години делът на произвежданото електричество от вятър и слънце в германското производство скочи до над 70 на сто.

И знаете ли до какво доведе този рязък завой? В момента на борсата на ток в Германия се случват едни невиждани у нас чудеса. Наричат се “отрицателни цени”. Падат, а не се качват, като у нас. 

Само че как да разберат облъчваните с ядрена пропаганда “българчета” всичко това, когато малкото гласове на истината в експертната общност не са “на екран”. Няма ги. Специално попитах моя съавтор и главно действащо лице в експертната част от съвместната ни книга “Ядреналин”, ядрения специалист и дисидент Георги Котев дали са го търсили наскоро от телевизиите във връзка с реанимираната тема за Чернобил и ядрената енергетика.

image

 Не напоследък, от години не са го търсили, беше отговорът му. 

image

Ето линк към публикация в неговия блог за желаещите да научат алтернативната гледна точка на най-могъщото и потайно лоби в България, каквото е руско-българското затворено общество в рамките на ядреното лоби. http://gikotev.blog.bg/drugi/2019/06/09/germaniia-s-poredna-istoricheska-lekciia-za-bydeshteto.1660853
Иво Инджев
http://ivo.bg/2019/06/10/%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%81-%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B4%D0%B0-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0/?fbclid=IwAR2JktpfC4MtEbpJhBJ6eh0fUSkwVroDPIeSnaFYK71Up8-0TUzcrSKA6MQ




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072818
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1790
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930