Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2019 13:20 - Съюзът на репресираните: Кога и как младите хора ще узнаят за политическия терор, извършен от режима на Тодор Живков?
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

 

21JUN2019  

"Съюз на репресираните от комунизма – памет“ излезе с декларация, адресирана до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по повод манипулациите за комунистическия режим, допуснати в някои от новите учебници за 10-ти клас.

Уважаеми г-н Вълчев,
С тревога и неудовлетвореност се обръщаме към Вас, във връзка с новите учебници по история и цивилизация за десети клас.

Надявахме се, че новата учебна програма, за която българските медии съобщиха, най-после ще бъде гарант за нов, справедлив и верен прочит на историята на България след 9.09.1944 г. Оказа се, че новите учебници са пълни не само с неточности, но и с фактологически грешки, с пренебрежително замитане на истината от авторите на учебниците!

Кога и как младите хора, господин Министър,  ще узнаят за истинската същност на този мракобесен режим, унищожил над 100 млн. човешки живота в целия свят?! Как утре те ще подредят живота си, когато трябва да решат за кого да дадат гласа си?! Нима България отново ще бъде на опашката от бившите страни в Източния блок по отричането на тази тоталитарна и пагубна система за човешкото общество?!

В новите учебници липсва характеристиката на модела на комунизма, липсват факти, които биха определили категорично отношението към този период от развитието на българската държава.

Не са откроени икономическите акценти на комунизма – базата, на която той почива, недъзите му и най-вече неговият икономически фалит, три пъти за 45 години! Никъде ясно и недвусмислено не е написано какви дългове ни остави този толкова прехвален строй.

Ние, като организация която свято пази паметта на избитите от т.нaр. народна власт изразяваме крайното си недоволство от неверните цифри, по отношение на избитите без съд и присъда, от жертвите на Народния съд, от въдворените в концентрационни лагери, а не в „трудово-възпитателни лагери“, както е записано в учебниците!

Защо в учебниците не присъства нито едно име, с изключение това на Георги Марков, но и той е коментиран двусмислено, което е дълбоко свързано с борбата срещу погазването на човешките права и политическия терор, осъществяван и непосредствено свързан с режима на Тодор Живков!

Липсват оценки на борбата на нашия народ срещу комунистическите престъпления, насилственото отнемане на земята!

Невярно са представени, да не кажем почти никак, асимилаторските стремежи на управляващата комунистическа партия по отношение на турския етнос, или т. н. „възродителен процес“!
Особено сме неудовлетворени от липсата на информация за стремежа и борбата на демократично мислещите хора за заклеймяването на комунистическия режим като такъв, процесите на декомунизация, колкото и трудни да бяха те до сега!

Нали един ден потомците ще питат защо нашите деди, свидетели на този строй, не са направили всичко, за да няма опити да бъде повторен?!

Как е възможно в учебник по история и цивилизации да не е записано, че:
41-то Народно събрание приема решение за подкрепа на:
Резолюция1481/2006 г. от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими;
Подкрепя Резолюцията на Европейския парламент от 02.04.2009 г. „Европейската съвест и тоталитаризма“;
Подкрепя Резолюцията на Парламентарната Асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от 03.07.2009 г. „Ново обединение на разделена Европа“;
Обявява 23 август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими!

През 2000 г. Народното събрание прие решение, с което обяви комунистическия режим за престъпен! Защо липсва информация за това?!

Комунистическият режим отдавна е заклеймен и осъден от международни институции, учени и политици! Липсата на коректност, вярност към фактите и стила на управление от това време са основните недостатъци в учебниците на почти всички издателства.

„Съюз на репресираните от комунизма – памет“




Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072758
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1790
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930