Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2019 09:14 - Нашите русофили не са никакви русофили, те не смятат за руснаци опозиционерите в Русия, мили са им само тираните
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      image

Нинова връчва награда за поезия на Боян Ангелов

 

Светослав Пинтев

Я с"час взорвусь, как триста тонн тротила, -
Во мне заряд нетворческого зла:
Меня сегодня Муза посетила, -
Немного посидела и ушла! 

Владимир Висоцки

Корнелия Нинова ли е музата на Съюза на писателите?


..Ушли года, как люди в черном списке, пее Висоцки в същата песен….
 Годините си минават, само желанието на някои да правят черни списъци е вечно, ако сте забелязали. Те иначе са за демокрацията и свободата, каквато я е разбирал др. Сталин: „Жить стало лучше, товарищи! Жить стало веселее.”
„Всеки човек трябва да бъде свободен. Стига да има потребност от свободата. Както и да притежава усещането за нея. И да знае какво да я прави”. Така чудесно пък започва статия във в. „Дума”. Уви, от следващите редове оставаме с впечатлението, че в органа на социалистите нямат никаква нужда от свободата, както отдавна демонстрира и самата партия.  Тя не спира да се кълне в Кремъл, дори там да живее малък Хитлер без мустачки, да демонстрира, че подкрепя диктатори, че има генетична нужда да  слага 

подкован ботуш на гърлото на свободата

БКП го правеше виртуозно във всяко едно отношение, като най-брутална беше с творческите съюзи. Те са така смачкани, че и до днес повечето не могат да надигнат глава и доказателствата са пред очите ни.   
Цитираната статия в „Дума” се опитва да защити незащитимото-правото на Съюза на българските писатели да заклейми книгата на един от своите членове, защото си е позволил да наше истината, да нарече путинска Русия „агресор” в разказ за Крим. В книга, която от СБП сами са представили, но явно са забравили да  прочетат предварително. И изреваха като ранена в сърцето пантера, когато някой се е сетил да я разлисти.
 Болката е, че този т.нар. творчески съюз е замесен с някой, който нарича Путин „агресор”. 

О, ужас

„Темата за свободата и творчеството отново възбуди духовете около премиерата на книгата на Светослав Нахум "Бягство от Крим". Едва ли авторът си е представял, че такава реклама ще съпътства неговата творба, а самият той ще се превърне в "мъченик"”, пише  в „Дума” Боян Бойчев .
От Factor.bg първи ви разказахме тази позорна история и ви представихме интервю със Светослав Нахум. 
Очаквахме, че нечия 

писателска съвест ще заговори 

Колко глупаво и наивно подхождаме понякога към писателите, че и към социалистите.
Дали се засрами някой в СБП или БСП, в чийто Национален Съвет се мъдри председателят на писателския съюз Боян Ангелов ?  Тези буквички явно са абревиатура на едно и също, само ги разместват според случая. Сакън, ще се засрамят, ала те

дори като понятие не  познават думата срам. …
Според вестника на българските социалисти на 17 април книгата е представена в галерия книжарница София прес, а „като основен съорганизатор на проявата е посочен Съюзът на българските писатели - заради факта, че самото помещение е собственост на СБП. Но не е никак логично авторът на творбата да използва този факт, за да придаде тежест на основната си теза - Русия е агресор, окупирал част от чужда държава.”
Това било теза на автора, „господа съдебни заседатели”… Тук ми идват думите на класика: „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!”
Та милинките социалисти, ако можеха, щяха  да защитават и

аншлуса на Австрия от Адолф Хитлер

Ако споменатия геносе беше другар на Кремъл, разбира се. Е, по онова време той е бил точно такъв, та на другарите не им е за първи път. Но сега напират нови борци…
Какви хубави думи щяха да напишат за това събитие днешните волни социалистически пера, ако можеха да се пробват. Щяха да изтъкнат вероятно, че в Австрия са си чиста проба германци, самият фюрер е германец от Австрия, а тезата на някои нещастни автори, че тя е окупирана е гнусна лъжа на империалистите, повели мръсна война срещу комунистите/социалистите/ и националсоциалистите, освободители на трудещото се човечество. Широко поле имат за такъв род творчество и през новия век, без съмнение… 
Единствената разлика е, че тогава СБП още не е бил в техни ръце.
Но като са го пипнали един път, явно са го удушили и са го превърнали в 

матрьошка, която пада и ляга по заповед

Унизително е да гледаш какви хора оглавяват редица творчески съюзи, но да не бързаме
Въпросният автор на в. Дума” ни уверява, че неговата  собствена гледна точка е друга. Той смята, че „Русия не е агресор и че Крим, който е населен предимно от етнически руснаци, е присъединен напълно законно по силата на организирания референдум към Руската федерация. 

Колко жалко…

Това дори не се нуждае от коментар…
Ако на някой подобен русофил му хрумнеше да надникне в руските опозиционни медии щеше да прочете или види как реват въпросните етнически руснаци от режима на Путин и нечовешкия начин на живот, който им е наложен. В това число и атамана на кримските казаци,  който има два медала за заслуги към присъединяването на Крим. Както вече сме писали: „Крадливите приятели на руския президент му взели бизнеса, както и този на всичките си по-заможни помагачи. След протеста, който организирал го затворили. „Руснакът в Украйна спокойно можеше да прави бизнес и да печели, сега всичко отива при шайката на единоросите”, реве атаманът, 

помогнал с оръжие  на мирния референдум

Ала нашите русофили не са никакви русофили, те не смятат за руснаци опозиционерите в Русия, мили са им само тираните. Те не си падат също по „Ана Каренина”,  „Идиот”,  „Бесове”, „Майстора и Маргарита”, „К Чаадаеву”, по преследваните и тормозени до смърт от Сталин Шостакович, Прокофиев,  те си падат по Бащата на народите, по  Путин, по Кадиров, по агресорите, по насилниците. Чудя се какво точно ще правят, когато настоящият стопанин на Кремъл падне, защото настроенията срещу него в Русия се усилват с всеки изминат ден.

Какво ще прави Боян Ангелов?

Председател на организацията, наричаща себе си СБП. И тогава ли тези хора няма да отговарят, апропо?   
Реших да науча нещо за този велик български поет, чието творчество поради невежество и простотия съм пропуснал, та се разрових. Трябва да е такъв, щом оглавява Съюза писателите, мислех си аз. 
 Научих от едно издание, че е работил е като главен редактор в столични издания, не е обяснено точно кои, в Министерството на културата, което е тревожно, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Главен редактор е на сп. "Читалище". Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища. От 1998 живее и работи в Швейцария, където завършва валдорфска педагогика и социална психология с признат докторат, преподава и в областта на 

гьотеанистиката, историята на философските системи

А също и на социалната и педагогическата психология. Автор е на множество книги. Също не са споменати. 
Главният редактор е на сп. "Читалище" и зам. председател на Съюза на народните читалища е направил наистина гигантска крачка, превръщайки се във виден гьотеанец, застъпващ тезата, че в Крим е имало истински референдум, като отстоява това и на литературното бойно поле.. 
Лично аз не си спомням Гьоте да е призовавал да се „горят” книги, но може и да бъркам.Та този почти ренесансов енциклопедист, не Гьоте, получава и голяма литературна награда, разбира се…
Днес често-често се позовавам на в. „Дума”, няма как. Ето какво пише социалистическото издание на 22 март т.г..
„Поетът Боян Ангелов е първият носител на новоучредената Национална награда за литература "Христо Смирненски". Тя му бе връчена от Корнелия Нинова на стилна церемония в зала "Галерия" на хотел "Анел". 
Сега си давам сметка, че Корнелия  играе важна роля в творческия живот на СБП, бих казал фундаментална. Явно тя е музата на тази организация. Което ми напомня, че музите са наричани в античността „бурни“ (от гр. θουριδες, фуридес), което е със съвсем същия корен като фурии. Та музите в този прочит се приближават до ериниите, отмъстителките, родени са от кръвта на скопения Уран. А това обяснява всичко.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072363
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1789
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930