Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2019 20:47 - Докато се снишаваме за комунистическото минало, светът ще ни третира като туземци от резерват
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 404 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Финансирането на проект за възстановяване на чинията извади на светло дълго критата симбиоза между комунистическите сатрапи и световния капитал
    image

Едни от най-омразните паметници на комунизма

 

Пред дни стана ясно, че американската фондация „Гети” отделя безвъзмездно 185 хил. долара, за да се изготви план за реставрирането и консервирането на комунистическия паметник на Бузлуджа, наричан иронично от българите чинията. От средите на БСП и наследниците на комунистическата номенклатура до сега правиха няколко опита да стартират възстановяването на омразния тоталитарен символ, включително и като рекетират държавата да отпусне финансиране. Накрая  немският комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (Deutsches Nationalkomitee von ICOMOS e.V.) успя да пробие с проект и да получи пари от „Гети”. Американската щедрост обаче не се приема еднозначно в България, която все още носи тежките белезите от комунистическия период, продължил 45 години. Ето как творци, общественици и политици коментират във фейсбук горещата тема:

Моно Петра, художник:
„Първоначално се издразних, но като преброих до десет стигнах до идеята, че трябва да се проследи целият процес по финансирането и изготвянето на оценката за възстановяване на чинията при Бузлуджа. Подобен процес ще извади на светло дълго критата симбиоза между комунистическите сатрапи и световния капитал. Ако парите бъдат преведени и изразходвани, си заслужава да се разрови някой с топки в архивите на ДС, защото там със сигурност има досиета, които могат да хвърлят яснота около състоянието на фондация Гети. 
После с подходящи адвокати с оглед на това, че комунистическият режим е обявен за престъпен, може да им се спретне такова дело на комунистическите задокеански капиталисти, че израелските дела, които се водят срещу нацисти да им се видят като детска песен в сравнение с това, което ще ги споходи.”

Никола Григоров, изследовател и издател:
„Не знам нищо за мотивите на тази фондация, но идеята не е лоша. Защото става въпрос за паметник, който е изграден от българи, със средства на българите на българска земя. И щом може да се запази, да се запази, но да се използва за България и за българския народ. Може да се превърне в музей на хайдушкото и революционно движение, като бъде придаден за стопанисване към най близката община. Да му се намери ръководител - българин по дух, сърце и знания, който да го направи желана дестинация за всички българи и за гостите от чужбина. Но, ако монументът се възстанови  - да няма нищо общо с терористичната партия БКП-БСП, освен някъде в историята му да е записано как и защо е построен.”

Иван Сотиров, бивш депутат от СДС:
„Ето от къде комунягите са откраднали идеята за паметникът "Бузлуджа" - джамия на БКП с петолъчка на минарето!”

image

Иван Тотев, скулптор:

„Някак си трябва да проумеем, че докато се снишаваме по въпросите за оценка на комунистическото ни минало, така нареченият цивилизован свят ще ни третира като туземци от посткомунистически резерват.
И руснаците ще идват, както идват и сега, за да препикаят за пореден път територията, която са завладели през 1944.
Някакви американци искали да правят нещо по Бузлуджа, че да могат да идват и да гледат, като какви безумия е творил комунизЪма. Бахти перверзията! Същите тези американци, е не точно същите, но дядовците им, изравниха със земята всички нацистки капища, за да се предотврати възможността, неонацистите в Германия, под някакъв благовиден предлог да си се събират и съпреживяват организирано неизтребимата си вяра в арийската мечта.
Ми тези американци, дето искат да спасяват Бузлуджа, утре може да ни предложат да възстановят паметниците на Сталин и Ленин, да направят Варна пак град Сталин... Да идват тук като в лунапарк на зловещия абсурд... А най-гадното в случая е, че това дори не ни обижда!”
https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/dokato-se-snishavame-za-komunisticheskoto-minalo-svetat-shte-ni-tretira-kato-tuzemtsi-ot-rezervat




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060045
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031