Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2019 18:14 - Нови разкрития: Край Северодвинск е избухнала ядрена ракета, потънала преди 10 месеца
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 719 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

Полигонът край Ньоноск на 12 август - в малките снимки се вижда един от понтоните с контейнер на брега, както и специалния кораб "Звёздочка" (долу вдясно).

  Жертвите и радиацията от експлозията на руски военен полигон на 8 август не са заради неуспешен опит на нова руска крилата ракета с ядрен двигател. Петимата специалисти на "Росатом" и двамата военни са загинали при неуспешен опит да бъде вдигната от дъното на Двинския залив такава ракета, потънала при провален тест от края на октомври 2018 г.

Това се твърди в две почти едновременно разпространени публикации на Радио "Свобода" и на американския телевизионен канал CNBC. Рускоезичното издание на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" представя собствено разследване по общодостъпни източници, докато CNBC цитира доклад на американското разузнаване с едни и същи основни заключения.

Преди седмица Радио "Свобода" публикува част от разказ на руски военен, който казва, че загиналите и пострадалите "са излезли на понтона и под него всичко се е взривило". Силно пострадала платформа се вижда на няколко снимки и любителски видеозаписа от залива, а сега се изяснява, че сините контейнери върху двата понтона са за превоз на ядрени отпадъци с ниска радиоактивност и са заснемани край полигони за ракетни изпитания. Понтоните се произвеждат за нуждите на центъра в Саров, където от десетилетия е сърцето на съветската и руската ядрена оръжейна програма. Те служат и за доставяне на компоненти от ядрени инсталации, каквато се смята, че руснаците тестват за крилата ракета.

Военният е капитан първи ранг Владимир Боси, командващ поделение 09703, където от 50-те години на ХХ век е полигонът, а думите му са от среща на 12 август с жителите на близкото село Ньонокс:

"Понтонът е бил изхвърлен във въздуха и от намиращите се на него предмети те са получили несъвместими с живота увреждания. Това са работници на "Росатом". Откарали са ги в специализираната болница на "Росатом". Кой ви каза, че изпитания е имало само на 8 август? Изпитания имаше и доста преди това."

Боси твърди пред селяните, че по време на инцидента е тестван ракетен двигател, "захранван с ядрени изотопи", и им препоръчва "да не се приближавате до предмети, изхвърлени на брега през последните дни".

На сайта sanatatur.ru, в който си общуват рибари от района на Архангелск, има твърдения от очевидец, който казва, че е видял в залива няколко кораба и до единия от тях се чула експлозия и изригнал стълб вода с височина стотина метра. Друг пише, че "при взрива е получил пробойна един от близките кораби - "Звезда" или "Звёздочка". Трети казва "извадили са бойна глава, която е потънала още миналата година и по неизвестни причини е детонирала на баржата".

"Звёздочка" е от проект 2018, от който в Русия действа само един такъв кораб и той лесно се идентифицира на спътникови снимки заради двата жълти крана и площадка за хеликоптер. Той има и два дистанционно управлявани подводни робота и се използва за издигане от дъното на потънала техника. Другият кораб, за който официално е потвърдено, е "Серебрянка" с инсталация за събиране и съхраняване на течни ядрени отпадъци.

"Серебрянка" вече е бил в Двинския залив поне един път - през октомври миналата година, 5 дни след края на изпитания на полигона, заради които между 15 и 20 октомври е затворено въздушното пространство в района, пише още Радио "Свобода". Но на 8 август 2019 г. няма уведомление за закриване на въздушното пространство по крайбрежието, което насочва към заключение, че тогава или не са правени тестове на ракета, или военните не са искали да ги оповестяват по какъвто и да е начин, за да ги запазят в дълбока секретност.

Авторът Максим Крутов изрично казва, че нямат достатъчно доказателства, за да твърди, че става дума за опит с проекта, известен като "Буревестник" - ракета с ядрен двигател и неограничен обсег. Възможно е да е имало такъв тест, но ракетата веднага да е паднала в морето или изпитанието да е правено под водата. Допустимо е дори да е изпробван подводен дрон с ядрен двигател, наричан "Посейдон".

Видимо аварията край Северодвинск не е предизвикала опасно радиоактивно замърсяване, но показа, че експериментите на оръжие с ядрено задвижване водят до радиационни инциденти, които един ден може да свършат с много по-голяма трагедия, допълва Крутов.

Той предлага следната хронология на събитията, която най-добре обяснява и свързва известните факти:

- в края на октомври 2018 г. на полигона има неуспешно изпитание на крилата ракета "Буревестник"

- тогава там е корабът "Серебрянка", който от Саров през Мурманск може да е доставил "ядрен двигател" за ракетата

- ракетата заедно с реактора и недокрай изгорялата стартова степен падат недалеч от брега

- в началото на август 2019 г. е направен опит тя да бъде извадена, разглобена и унищожена

- затова, за да я издигне от дъното, там е "Звёздочка", след което останките от ракетата да бъдат поставени на понтоните в специалните сини контейнери и натоварени на "Серебрянка"

- взривът вероятно е на горивото в реактивния двигател

- експлозията разрушава реактора и изхвърля във въздуха характерни радиоизотопи, двата понтона са замърсени с радиоактивни материали

- загиват и са ранени няколко души на понтоните и военен водолаз, който може да е бил под водата в този момент

- "Серебрянка" се прибира в Мурманск, защото няма какво да прибира, реакторът е унищожен

- "Звёздочка" остава поне до 12 август, може би заради пробойна, може би за да работи като спасителен кораб

- радиацията е краткотрайна и не е опасна за населението; рибарите пращат улова си за проверка и получават отговор, че той не е опасен.

CNBC съобщи без такива подробности същата версия като оценка, направена от американското разузнаване. "Това не е ново изстрелване на оръжието, а е било мисия за изваждане на изгубена ракета от предишен тест", казва източник на телевизионния канал, пряко запознат с доклада на разузнаването. "Имало е експлозия на един от корабите в операцията и това е предизвикало реакцията в ядрения реактор, довела до изтичане на радиация."

Телевизията припомня, че миналата година е научила за подобна подготовка за изваждане на задвижвана с ядрена енергия ракета, изгубена в Баренцово море след провален тест. Участвали са 3 кораба, единият от които е специализиран за работа с радиоактивни материали. Ако тогава руснаците са успели, най-вероятно това е станало модел за реагиране в такава ситуация и може той да е използван край Северодвинск.

Според американски източници на CNBC между ноември 2017 г. и февруари 2018 г. са правени 4 старта на "Буревестник" и само един от тях е завършил с "относителен успех" - полет от 35 км, след което ракетата е изгубила управление. Най-краткият е само 4 секунди, за които са изминати около 7 км. През март тази телевизия съобщи, че засега положителните резултати са толкова оскъдни, а разходите толкова големи, че Москва е решила да създаде едва няколко единици от супероръжието, обявено тържествено от Владимир Путин през 2017 г.

(Източник: "Дневник")
   



Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Тия говеда сами се
30.08.2019 18:46
изпотрепаха и то в мирно време.
цитирай
2. vmir - Колко ли голямо трябва да е огорчението на Гадостинка с ласото,
30.08.2019 19:22
или ще продължи да вярва, че товарищ Путин е способен да изстрелва всякакви ракети през задното си отверстие?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072380
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1789
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930