Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2019 15:09 - Нидал Алгафари: Радев не прави разлика между Русия и СССР, ако жена му не му влияеше, нямаше да са семейство
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 538 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Президентът скучае по цял ден и затова скочи в предизборната кампания на БСП
    image

Нидал Алгафари

 

Къде останаха глашатайските обещания с тъпана за борба с корупцията на Елена Йончева и Иво Христов, говореха сякаш се намират в бръснарницата на Хаджи Генчо

В БСП се случи най-лошото – калпаво управление с калпава опозиция, казва пред Faktor.bg писателят и политически пиар

Интервю на Васил Василев

- Г-н Алгафари, как си обяснявате речите на Румен Радев, постоянната му намеса в работата на парламента и на правителството, в което твърди, че има скандали?  

- Не мога да коментирам думите на Румен Радев, защото той очевидно има някаква вътрешна информация, която ние нямаме. Аз се осведомявам от медиите, но доколкото съм забелязал, няма  чак такива големи скандали в правителството, за каквито говори президентът. Ако той има тайни възможности да разбира и да знае какво се случва в правителството, това е за негова сметка. Факт е, че в президентството няма кой знае каква работа за вършене, освен да събира хора, които са недоволни по един или друг начин от каквото и да е било. Затова е логично, когато няма какво да правиш, да започнеш да се занимаваш с подобен тип изказвания, но това не е политика. Наближават едни избори и Румен Радев трябва да участва по някакъв начин в тях. Президентът направо скочи в предизборната кампания, използвайки трибуната, която му се дава.  

- Цвета Караянчева нарече държавния глава „беквокалът на Корнелия Нинова“. Получава ли все още „партитурите“ си президентът от „Позитано“ 20? 

- Не знам кой на кого е беквокал, но при всички случаи Корнелия Нинова и Румен Радев са в интересен синхрон в това „пеене“. Когато единият каже нещо, то другият обезателно му приглася. Т.е., имаме ситуация, при която единият маже, а другият продължава да маже. След като президентът на България е посочен от Корнелия Нинова, е логично да го защитава, а той, на свой ред, чисто човешки, да е благодарен и да помага на БСП. Това, че не трябва да го прави по конституция и по морални устои, е друга тема. Румен Радев беше избран, за да има Корнелия Нинова още една трибуна, чрез която да се казват неща, на които хората не биха ѝ повярвали лично. В случая ѝ помага доверието в институцията „президент“, а не конкретно човекът, който заема поста. 

- Защо в речите си, в които Радев благодари на Русия, веднъж не спомена за кошмарните години на СССР и на съветската окупация в България? 

- Най-вероятно, защото СССР се разпадна преди много време. Има голяма разлика между Съветския съюз и Русия. За съжаление, една голяма част от хората в България, които имат емоции и чувства към някои добрини, сътворени от Русия, продължават да си мислят, че всичко е едно и също. Включително тези, които са по-близо до комунизма и сталинизма, не могат да проумеят, че най-върлият капитализъм, в най-грозния му вариант, се намира в Русия. Тъй като и г-н Радев е възпитаван в този период от време, при него ситуацията вероятно е подобна. Той не може да говори за Съветския съюз, защото се е разпаднал, но в крайна сметка и за него Русия и СССР са едно и също нещо. 

- Имате ли усещането, че на „Дондуков“ 2 се вихри сив кардинал в лицето на Десислава Радева? 

- Аз лично нямам наблюдения Десислава Радева да е „сив кардинал“, но имам някои наблюдения на пътя, по който върви Румен Радев. Президентът изведнъж прави резки движения встрани, които са повлияни от друг човек. Дали това е съпругата му, или някой друг, нямам представа. Това, че президентските съпруги се намесват в делата на съпрузите си, е логично. Всяка една жена, която е до своя мъж, е нормално да се опита да му повлияе. Въпросът е, дали той ще има достатъчно сила и възможност да отсее кое е правилно и кое не. Виждали сме как и г-жа Желева, и г-жа Антонина Стоянова, а и г-жа Плевнелиева са се намесвали в делата на своите съпрузи. Бившата съпруга на Росен Плевнелиев дори го правеше, като въобще не участваше в политическия живот или се държеше като опозиция. Но това също е позиция и намеса. Съпругата на президента не е записано никъде, че трябва да му влияе само в една посока. За това, което направи Юлияна Плевнелиева, беше права за себе си. Тя се отдръпна тотално от публичния живот и от медиите, което също е вид политика. Не мога да знам дали ще спечели, или ще загуби г-н Радев от съветите на своята съпруга, защото не знаем какви са. Всичко зависи от това, дали той може да парира и да отстоява позиции, или, казано на жаргон, няма да е „мъж под чехъл“. Мисля, че не би допуснал второто, но все пак той живее с тази жена и е логично тя да му влияе, защото иначе нямаше да са семейство. 

- Как си обяснявате напускането на президентството от Елена Йончева, Иво Христов и дори шефа на НСО, който беше в добри отношения с Румен Радев? Свързано ли е всичко това с капризите на съпругата на Румен Радев? 

- Всичко това говори за напрежение, което идва от една или друга личност, или от ръководството на НСО, например. Тази професия, охрана в НСО, която навремето беше много престижна, сега е превърната в слугинаж. Тези момчета, които са обучавани и тренирани, са изключителни до един – от механиците, до шофьорите и охранителите. Тези млади момчета трябва да имат самочувствие, да бъдат уважавани и горди, а в един момент се оказват слуги, които носят чанти и рокли. В един момент на тези момчета им идва в повече всичко. Напрежението в НСО не е от сега, а много отдавна. Що се отнася до Иво Христов и Елена Йончева – много ми е интересно, всичките тези глашатайски приказки с тъпана за борба с корупцията някак си изчезнаха. Тези хора говореха така, сякаш се намираш в бръснарницата на Хаджи Генчо. В момента, в който получиха значимия и високопоставен пост на добре заплатени евродепутати, поборниците срещу корупцията замлъкнаха и изчезнаха. Имаше много хора, които повярваха, че те ще направят нещо по-различно, че ще имат друг вид политика, но се оказа, че „всяко чудо – за три дена“. 

- Като писател, каква книга си представяте, ако Мая Манолова стане кмет на София? 

- Представям си нищо по-различно от това, което са вършили Стефан Софиянски и Йорданка Фандъкова. Не кметът е този, който взима генералните и важните решения в общината, която и да е тя. За тази работа има общински съвет. Много зависи първо, дали Мая Манолова ще се кандидатира за столичен кмет, кой ще я издигне и подкрепи, дали ще има общински съветници. Нямам представа на този етап, дали тя ще бъде кмет, който ще е вечна опозиция, или общинският съвет ще ѝ бъде вечна опозиция. Ако в общината тя има широко ветрило и коалиция между БСП, ДСБ и АБВ дори, е едно, но в противен случай, ще бъде опозиция. 

- Сгреши ли Слави Трифонов, че обяви партията си и излезе извън медийното пространство, изгуби ли инерцията, на която той и екипът му разчитат? 

- Слави Трифонов няма какво повече да каже освен това, че прави медиен и политически проект. Слави Трифонов в момента не е замълчал. По-скоро се подготвя и започва да усеща тежестта на това, което иска да направи. Защото е изключително трудно да създадеш политически проект. На първо място ти трябват хора, които да направят структурите в страната, да ти подготвят платформи и политики. Може би с това се занимават Слави и екипът му, за да покажат на обществото какво искат да направят, освен че са опозиция на статуквото. Няма как това да стане само с посочване на другите и констатации „колко са лоши“. Предполагам, че Трифонов е събрал екип около себе си, който подготвя платформи. Ако прави нещо друго, вече ще е тъжно за самия Слави. Работили сме заедно още от времето на „Ку-ку“ и не ми се иска точно когато си стигнал върха, да се сгромолясаш с гръм и трясък заради това, че не си намерил качествени хора около себе си. Такива случаи вече сме виждали. Появяват се месии, които са с най-добри чувства и намерения, но накрая се оказва, че не могат да си намерят царедворци, или пък тези, на които се доверяват, се оказват доста калпави.  

- Какво се случва в БСП и защо вътрешната опозиция замлъкна, изразявайки идеите си единствено с коментар на Георги Пирински във в. „Дума“? 

- Опозицията в БСП е калпава, за мое най-голямо съжаление. В нея има едни вълци, всеки от които иска да получи своята част от баницата на бившото БКП, на БСП и на имотите. Някои от тях взеха, каквото можаха, но в един момент, колкото повече получаваш, толкова по-алчен ставаш. Затова в БСП не се обединяват, защото в нея не могат да се разберат кой ще води дружината. Избраха Корнелия Нинова като лидер, който ще бъде командван от останалите. Оказа се обаче, че тя не се поддаде на „командирите“ и се случи най-лошото за БСП – калпаво управление и калпава опозиция в партията. 

- Ще спечели ли ГЕРБ от споразумението, което сключи със СДС?

- Не виждам нищо нелогично в подобна коалиция. И едните, и другите твърдяха, че са десни, макар че според мен в България няма нито ляво, нито дясно. Всеки търси да излезе малко под слънцето, за да го огрее и него. СДС дълго време беше в разпад и изчезнала партия от политическия живот. Сега се надява по този начин ГЕРБ малко да ги поиздърпа, да получи привилегии и постчета. От СДС обаче забравят, че голямата маса от хора, които им вярваха и се събраха на големия митинг на „Орлов мост“, вече е загубена. Вече ги няма идеите и онази романтика, която я имаше едно време в СДС. Всичко това постепенно изчезна и не можа, за най-голямо съжаление, да намери нов излаз. Всичко е малко като в брачния живот. В началото всичко е много красиво до един момент, в който се усещаш, че се влиза в рутина. От една страна, в СДС бяха изиграни, самите им лидери заалчняха за пари, за власт и надмощие, Като при всяка една революция , и в синята партия бяха изядени собствените деца.




Гласувай:
7



1. planinitenabulgaria - Едно уточнение за действията на президента:
02.09.2019 19:54
Говорим Радев, понимаем ФСБ.
Говорим ФСБ, понимаем Радев.

Това е ядрото, около което гравитират разните електрони, всичките от типа фани единио, удари другио. Такова долно нещо никога не сме имали за президент, дано да нямаме подобно нещо и за кмет на София.
цитирай
2. peperutka - daa!! нищоо няма в БГ...освен Големи кражба, и Масова корупция..
02.09.2019 21:25

Ще спечели ли ГЕРБ от споразумението, което сключи със СДС?

- Не виждам нищо нелогично в подобна коалиция. И едните, и другите твърдяха, че са десни, макар че според мен в България няма нито ляво, нито дясно. Всеки търси да излезе малко под слънцето, за да го огрее и него.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060932
Постинги: 785
Коментари: 1356
Гласове: 1757
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031