Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2022 19:49 - Of all the combatants in World War I, which country's soldiers were most effective in hand-to-hand combat?
Автор: valentint Категория: История   
Прочетен: 923 Коментари: 2 Гласове:
2



От всички бойци в Първата световна война, войниците на коя страна са били най-ефективни в ръкопашен бой?


Българите. С много над всички останали. През World War I всеки път когато се стигне до бой с щикове, приклади, ножове и голи ръце, българските войници устройват на противниците си, без значение дали са руснаци, сърби, французи, англичани, гърци или румънци истинска касапница. Брутално, безмилостно клане.

В почти всяко наблюдение на очевидци на битките освен „удивителните издръжливост, устрем, воля и сила на българите» се споменава и тяхната ярост, свирепост и бруталност, особенно в прочутите им щикови атаки:

«те (българите) не искаха да знаят, че щикът е излязал от употреба, и се хвърлиха “на нож!” от 500 м. далеч, без да могат да ги удържат дори техните началници. Нищо не беше в състояние да възпре неудържимото им напредване.»

в. Таймс, 1916 г

„Видях как българите летят на нож и останах вкаменен – пише през октомври 1916 г. репортер на виенския „Райхспост”. – Това, което българите показват на бойното поле, не е човешка храброст, то е свръхчовешко презрение към смъртта… На местата на падналите борци се появяваха нови, още по- освирепели…, които като вихър се хвърляха във вражеските  окопи”

Тези атаки са чести защото самите български войници съзнават, че имат преемущество в тях:

"Атаката е в кръвта на българите."
Из австрийски военен документ, 1913

Английски учебник: "Явното надмощие на българския войник с ножа, неговите многобройни и сякаш невъзможни победи до днес крият загадка. Защо англичани и други бледнеят пред българина?"

Те са доказани в практиката на предни войни:

Напремер сблъсък от Междусъюзническата война  край вр. Говедарник (сега в Р. Северна Македония) през юли 1913 г.:
„Войниците от 12-и [Балкански пехотен] полк се нахвърлиха « На нож»  като гладиатори… Сърбите бяха избивани безпощадно. Мнозина от тях хвърляха пушките и се молиха  за милост, викайки „брача”. Обаче озверените войски бяха безпощадни…”

Или още от Сръбско-Българската война от 1885 в „най-ужасната схватка в тая война”, в ръкопашния бой на Нешков връх на 11 ноември:

„За първи път сърби и българи се срещаха гърди с гърди. Те се биеха с щикове, револвери, ножове… Европейските кореспонденти описват с ужас арената на тая памятна борба. На малката полянка на върха (нещо около 150–200 кв. м), цяла изпръскана с кръв, лежели 300 души убити и ранени само от сръбска страна. Повечето от тях били ударени с щикове; главите на някои били разбити от удари с прикладите на пушките. Имало и удушени…”

А ето за финал и българско мнение по въпроса. От донесение до Оперативния отдел на Генералния шаб на Българската армия:

„Английските войници отлично се биеха, когато бяха на известно разстояние от нашите. Те отлично си служеха с картечниците, автоматическите пушки, гранатите, добри стрелци са. Но щом блеснеше нашият нож, те не издържаха удара му и ако контраатаката ги свари, преди да са успели да се настанят в нашите окопи, обезателно обръщаха гръб. Имаше много случаи, когато пред остървението на нашите, литнали настръхнали в атака на нож, те хвърляха пушки и гранати, вдигаха ръце и се предаваха.”

 

Ноте: Това е моя отговор (разбира се, повторно преведен от оригинала, който е на английски) на същия въпрос в дайджест Quora). Всички други автори на отговори са се отплеснали да обесняват индивидуални оръжия и техники, използвани от немци, англичани, французи и американци в окопната война на Западния фронт. Типична Западна невежествена арогантност. Аще повече, че масовата публика, особено Американската и Британска такава, не иска и да чува друго освен, че те са най-добрите, най-великите, най-силните и прочие в тази насока. Аз просто представих фактически събития. Такива каквито са били. А когато говорят фактите, мненията на когото и да било, не значат нищо




Гласувай:
2



1. gardener - с извинение за намесата в темата
05.12.2022 13:45
(това не е нищо повече от идеята да попиша за нещо, което ще изчезне с мен) Било е някъде 196801969 година, един, който е служил през войните се запознава с мой познат, който пък се оказва син на командващия офицер на войника. Поручик, умрял преди 40 години, синът му на около 40 години, т.е. не си спомня баща си, а старецът е вече към 60-70 годишен. Било е интересна случка, която става случайно и се получава история. Офицерът е завършил пълния курс на ВУ и артилерист, но по това време е командващ разузнаването на артилерията или нещо такова около Одрин. С разрешението на командването организира борби всред войниците и отбира по силните - победителите, преобличат ги като овчари и след кратък курс по разузнаване ги изпращат да разузнават, разбира се. Това си спомня войникът за живота на офицера, който е умрял 40 години по рано, мисля, че тази история я има описана, поне аз не съм чел за този първичен специален отряд от около 100 "овчари" около Одрин.
цитирай
2. barin - Българската войска печели навс...
05.12.2022 18:04
Българската войска печели навсякъде, но политиците ни не са добри в следвоенните действия при преговорите. Малко са българските загуби през повече от 13 века съществуване.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502546
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031