Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2018 13:38 - България след 9 септември: възходът на необразованите
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3635 Коментари: 13 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 9 септември 1944 - някъде там е отговорът на един въпрос, който мнозина в България си задават и днес: как се стигна до това нашествие на безхаберието и неграмотността? Татяна Ваксберг цитира едни позабравени документи. image

 

Не си виждал пергел, но преподаваш геометрия? Навремето това е било не само възможно, но и напълно законно. В седмиците след 9 септември 1944 се премахват изискванията за образователен ценз за две ключови професии: тази на учителя и тази на полицая. Нормативните актове, с които е извършено това узаконяване, са официално публикувани. Но изглеждат твърде маловажни на фона на терора, обхванал страната през онази година.

50 години по-късно историята се повтаря. Подходът към тези документи е същият - фактите са публикувани, но интересът към тях разбираемо отстъпва на заден план на фона на разкритията за много по-тежки престъпления в миналото. И така до 2017 година, когато всеки политически скандал рано или късно опира до реторичния въпрос: Как стигнахме дотук?

image

Текстът на Заповед № 3123

Заповед № 3123

На 6 ноември 1944 година министърът на вътрешните работи Антон Югов издава Заповед №3123. С нея се “премахват изискванията за образователен и служебен ценз” за практически всички ръководни длъжности в системата на МВР. Документът влиза в сила със задна дата - от 9 септември 1944 година. Защото още в първите часове на новата власт в министерството са уволнени повече от 30 000 души, а на тяхно място са назначени служители, които не са непременно образовани, но пък са лоялни към ОФ. Така заповедта на Югов де факто узаконява липсата на грамотност и подмяната на професионална подготовка с политическа лоялност. Но тази наредба не успява да се справи с по-тежката задача: да осигури такава смяна на състава, която да е поне количествено равностойна. През първите две години комунизъм МВР не успява да запълни нито щата на традиционната полиция, вече преименувана на “милиция”, нито щата на Държавна сигурност. Междувременно годишните бюджети на правителството предвиждат за тази институция все по-обемен щат, а това насърчава още по-произволния прием на още по-необразовани служители. Очакванията, че стихийният набор на хора с времето ще отстъпи място на по-обмислена селекция, така и не се оправдават. През 1947 година сред “разузнавачите” на ДС, които са натоварени със задачата да следят най-големия противник на комунистическата партия - БЗНС, се откроява само един човек със завършен 8-и клас (по днешната терминология). Останалите са учили до 6-и клас, някои дори само до 4-и. През 1949 година министърът признава, че хората му не успяват да вербуват достатъчно доносници - включително и поради факта, че потенциалните доносници се оказват по-образовани от вербовчиците.

Решението е намерено по начин, който оттук нататък се възпроизвежда на различни нива и на различни места: вместо да се изисква по-добро образование, се подменя самият критерий за образованост. Подмяната не е само в това, че изискването за грамотност се заменя с изискването за преданост. Подмяната е и в това, че школите на МВР, в които преподаватели без образование започват да преподават несъществуващи науки, вече се приравняват към представите за традиционна образованост.

Наредбата от 12 декември 1944

На 12 декември 1944 е приета Наредба-закон, която практически обездвижва българското образование за години напред. От тази дата нататък гимназиалните учители не са длъжни да покриват доскорошните строги изисквания. Вече могат да преподават без да са положили държавния си изпит, без да са изкарали задължителния стаж, дори без изобщо да са гимназиални учители - достатъчно е да са преподавали в прогимназия (за което се изисква двегодишно обучение в учителски институт) и да са препоръчани от директора. А по-късно въпросната препоръка е заместена от политическо решение на партийните комитети.

Нещата се влошават допълнително, когато няколко месеца по-късно тригодишното обучение в чужбина започва да се признава за висше образование. Решението узаконява дипломи от СССР, където тригодишният курс на обучение е елемент от висшето образование.

Както пише историчката Весела Чичовска, занижените изисквания произтичат от липсата на кадри, а липсата на кадри - от мобилизирането на учители за фронта и от политическата чистка, предприета веднага след 9 септември. Впрочем, Министерството на просветата е единствената правителствена институция, за която е гласувана специална Наредба-закон “за чистката”. В рамките на броени седмици са уволнени хиляди учители, чиято дейност е оценена като “фашистка". Нека уточним: в случая кавичките са сложени не за да намекват, че сред учителите не е имало пронацистки настроения, а за да подчертаят, че чистката е извършена в условията на произвол и при видима диспропорция между факт и реакция.

Текстът е част от изследване, чието публикуване предстои.
DW




Гласувай:
10



1. germantiger - да допълня и от мен
25.01.2018 14:43
НЕКАДЪРНИТЕ РУСНАЦИ

Една от видните партийни фигури – Матвей Муранов никъде и никога не е учил, в графа "образование" написал "самоучка". За сметка на това обаче бил натоварен с правото да разпорежда със съдбите на хората. Неговата длъжност е била "член на Върховния съд на СССР". От него се изисквало само едно – да бъде безпощаден към "враговете на революцията и партията".

10 февруари 1934 г. Пленумът на ЦК на ВКП (б) – политбюро в състав:

И. В. Сталин – генерален секретар на партията

В. М. Молотов – завършил реално училище, председател на СОВНАРКОМА на СССР; същият лично подписал над 7000 смъртни присъди

Л. М. Каганович – самоук

М. И. Калинин – два класа селско училище

С. К. Орджоникидзе – фелдшерско училище

К. Е. Ворошилов – един клас селско училище

С. М. Киров – техническо училище

А. А. Андреев – два класа селско училище

С. В. Косиор – начално заводско училище

В. В. Куйбишев – един семестър във ВУЗ

Кандидати за членове на Политбюро:

А. И. Микоян – завършил духовна семинария, по-малко от година учил в духовна академия, там сменил мирогледа и встъпил в партията.

Г. И. Петровский – два класа градска гимназия

П. П. Постышев – самоук

Я. Е. Рудзутак – два класа училище

В. Я. Чобарь – техническо училище

После в състава на Политбюро били включени:

А. А. Жданов – реално училище; Р. И. Ейхе – начално училище; Н. И. Ежов – той сам си е написал "незавършено низше"; Н. С. Хрушчов – рабсак.
цитирай
2. merlin68 - Колко смешни и жалки са тези писа...
25.01.2018 15:34
Колко смешни и жалки са тези писания, които уж имащи висок образователен ценз, поръчват за да прехвърлят дискусията от днешното трагично състояние на държавата към миналото. Ако цензът на тези поръчители наистина бе висок, те никога нямаше да се изложат по този начин. Защото, приемайки, че неграмотни хора са управлявали България от 1944г. до 1989г. а след това управлението е в ръцете на добре образовани и кадърни управници, то възниква голям въпрос - Защо при това положение, България вместо да тръгне нагоре, пропада и вече е стигнала почти до точката на невъзвратимост?
Ти имаш ли отговор на този въпрос?
цитирай
3. anonimen65 - ne znam toi ima li,no znam
25.01.2018 17:37
che ot negramotni hora ne izliza mnogo umno pokolenie . koe pokolenie ni upravliavasega naslednitsite na tezi negramotnitsi i neuspeli v onovavreme. dori i s diplomite si dneshnite upravnitsi niamat samochustvieto na upravnitsii i vsiacheski iskat da sa i prodavat rod narod rodinata za da vdignat krak na po gornoto stapalo otneha pravoto za vishe na detsata na uspelite predi 9-ti,za da ne zasenchat tehnite detsa.
цитирай
4. schumpov - И на мен ми беше смешно, когато ра...
25.01.2018 23:25
И на мен ми беше смешно, когато разбрах , че Станко Тодоров бил с основно образование-ходил на училище до трето отделение. Заедно с мене през "61ва се явяваха на матура като екстернанти доста генерали , после чух ,че директорът на гимназията го съдили за продаване на дипломи. Опростачването на народа е планирана комунистическа цел.
цитирай
5. merlin68 - Не знам колко ти е смешно, но виждам ...
26.01.2018 00:02
Не знам колко ти е смешно, но виждам колко ти липсва отговор на простичкия ми въпрос - Как се случи така, че неграмотните които управляваха от 1944 до 1989г. построиха модерна промишлена държава на която населението се увеличи от 5 на 9 милиарда, пълна трудова заетост и нито един просяк или пенсионер ровещ в кофите за боклук?
И как много умните образовани и красиви демократи, съсипаха цялата индустрия и прогониха 2 млн. българи, как България от развита страна се превърна в страна от "третия свят"?
цитирай
6. hater - Един комунист и путинист се е разпознал.
26.01.2018 09:11
merlin68 написа:
Не знам колко ти е смешно, но виждам колко ти липсва отговор на простичкия ми въпрос - Как се случи така, че неграмотните които управляваха от 1944 до 1989г. построиха модерна промишлена държава на която населението се увеличи от 5 на 9 милиарда, пълна трудова заетост и нито един просяк или пенсионер ровещ в кофите за боклук?
И как много умните образовани и красиви демократи, съсипаха цялата индустрия и прогониха 2 млн. българи, как България от развита страна се превърна в страна от "третия свят"?

цитирай
7. samarinof - това, което посториха не беше нито модерно, нито качествено - неслучайно 1989 година всичко катастрофално рухна.
26.01.2018 11:35
merlin68 написа:
Не знам колко ти е смешно, но виждам колко ти липсва отговор на простичкия ми въпрос - Как се случи така, че неграмотните които управляваха от 1944 до 1989г. построиха модерна промишлена държава на която населението се увеличи от 5 на 9 милиарда, пълна трудова заетост и нито един просяк или пенсионер ровещ в кофите за боклук?
И как много умните образовани и красиви демократи, съсипаха цялата индустрия и прогониха 2 млн. българи, как България от развита страна се превърна в страна от "третия свят"?


Цялата промишленост бе прекалено енергоемка, бълваше некачествен продукт и се дотираше от държавата и смешната планова икономика. Вярно е, че се създадоха специалисти, вярно е, че се образова населението, както е вярно и че българите, циганите, турците, арменците, евреите и др етноси стигнаха близо 9 милиона - но след война е нормално да се вдига раждаемостта. Истината е, че имаше измамно спокойствие и измамна сигурност. По същество НРБ бе един затвор, ограден с телени мрежи и по бягащите от него стреляха в гръб. В потвърждение на думите ми е безславният край на прехваления социализъм. за сравнение - "лошият" капитализъм е светлинни години напред. Интересно, как са се оправяли без неграмотни комунисти.
цитирай
8. krumbelosvet - Сляпа, сляпа, сляпа омраза
26.01.2018 11:51
Без кривото огледало на омразата, тая заповед е принудена и неизбежна стъпка. Вижте си ДНЕШНАТА омраза. Случайно знам, срещал съм омразата на вашите хора от преди 9-ти. И как си представяте тия хора да работят лоялно за новата власт? Тая власт обаче ЛИКВИДИРА НЕГРАМОТНОСТТА, бързо увеличи приема в средните и висшите училища, като постепенно вдигаше и КАЧЕСТВОТО на образованието, неизбежно снизено след разширеното количество. Да, нашето производство изоставаше спрямо Америка и Западна Европа, но РАСТЕШЕ СВЕТКАВИЧНО спрямо нивото от преди 9-ти. Оти тва го заборавихте?
цитирай
9. samarinof - на омраза ни учехте вие, комунистите, другарю, нима забравихте!?
26.01.2018 13:36
krumbelosvet написа:
Без кривото огледало на омразата, тая заповед е принудена и неизбежна стъпка. Вижте си ДНЕШНАТА омраза. Случайно знам, срещал съм омразата на вашите хора от преди 9-ти. И как си представяте тия хора да работят лоялно за новата власт? Тая власт обаче ЛИКВИДИРА НЕГРАМОТНОСТТА, бързо увеличи приема в средните и висшите училища, като постепенно вдигаше и КАЧЕСТВОТО на образованието, неизбежно снизено след разширеното количество. Да, нашето производство изоставаше спрямо Америка и Западна Европа, но РАСТЕШЕ СВЕТКАВИЧНО спрямо нивото от преди 9-ти. Оти тва го заборавихте?


Именно вие, комунистите, ни учехте силно да любим вас и да мразим всички останали, всички живели тогава си спомняме. Наред с образоването на нацията и евтините кебапчета и билетчета съществуваха къде-къде по-големи и отвратителни факти - избиването на българи в концлагери, например, или не помните? За сравнение нека си припомним другарят ви Шикългрубер - той повдигна икономически Германия след като взе властта, възроди икономиката, направи така, щото германския народ имаше много социални придобивки. Но въпреки това нацизма е престъпен. Същото е и с комунизма.
цитирай
10. krumbelosvet - Моля, не говорете за ляв терор.
26.01.2018 23:17
Левите не са разстрелвали деца като ВАС. Не са рязали глави. Вие сте рязали. Не са потопявали шлепове с арестанти в Дунава. Вие сте потопявали. Не са клали като свиня законен премиер, Стамболийски, язден и пребит преди това. Не са палили къщи. Вие сте палили. Не са обявявали война на Америка и Англия, и не са предизвикали бомбандировките, взели хиляди жертви, и деца между тях. Не са душили и изгаряли поети... Но най-зловещо е, че вие, СЪЮЗНИЦИТЕ НА ХИТЛЕР, изкалвате нас, ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА ХИТЛЕР, хитлеристи.
цитирай
11. schumpov - Слушал съм или пък писателят Овадия ...
27.01.2018 01:16
Слушал съм или пък писателят Овадия е писал, че партизанският командир ДЕД ( Георги Ликин) собственоръчно с брадва е сякъл главите на партизаните , които не изпълнявали неговите заповеди. Смъртта на деца и невръстни младежи трябва да лежи на съвестта на онези , които ги подкукоросаха да станат или да помагат на терористи воюващи със собствената си държава в полза на СССР. Нали си спомняте песента Партизан за бой се стяга, мята пушка на рамо и отива да убива или да го убият ЗА КАКВО и за чий интерес....
цитирай
12. samarinof - ВАС!? Кои са тези ВАС!? Аз не съм бил роден, когато са разтрелвани комунисти. Комунисти е разтрелвал Сталин.
27.01.2018 09:45
krumbelosvet написа:
Левите не са разстрелвали деца като ВАС. Не са рязали глави. Вие сте рязали. Не са потопявали шлепове с арестанти в Дунава. Вие сте потопявали. Не са клали като свиня законен премиер, Стамболийски, язден и пребит преди това. Не са палили къщи. Вие сте палили. Не са обявявали война на Америка и Англия, и не са предизвикали бомбандировките, взели хиляди жертви, и деца между тях. Не са душили и изгаряли поети... Но най-зловещо е, че вие, СЪЮЗНИЦИТЕ НА ХИТЛЕР, изкалвате нас, ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА ХИТЛЕР, хитлеристи.

Комунисти са разтрелвани и в България, при това от комунисти. Моля, не бъркайте понятията. Отговорността за зверствата на комунистите са единствено и само на комунистите, както и отговорността за зверствата на нацистите са тяхна отговорност. Стара практика е на комунистите да обвеиняват всички около себе си във фашизъм, особено когато им се казва истината в оите.
А хитлеризма бе победен не само от СССР, въпреки че именно те изнесоха основната тежест на войата, а от коалиция СССР, САЩ и Великобритания. И ако не бяха САЩ и Великобритания със своята незаменима помощ, нямаше да съществува Русия, или може би, това ви убягва от паметта!?
цитирай
13. kolevn38 - Моля, припомни си детските концлагери в СССР или ще се наложи да пусна нарочен пост по темата.
27.01.2018 10:01
krumbelosvet написа:
Моля, не говорете за ляв терор. Левите не са разстрелвали деца като ВАС. Не са рязали глави. Вие сте рязали. Не са потопявали шлепове с арестанти в Дунава. Вие сте потопявали. Не са клали като свиня законен премиер, Стамболийски, язден и пребит преди това. Не са палили къщи. Вие сте палили. Не са обявявали война на Америка и Англия, и не са предизвикали бомбандировките, взели хиляди жертви, и деца между тях. Не са душили и изгаряли поети... Но най-зловещо е, че вие, СЪЮЗНИЦИТЕ НА ХИТЛЕР, изкалвате нас, ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА ХИТЛЕР, хитлеристи.

И престани да обвиняваш другите във фашизъм, защото това е смешно. комунизмът е не по-малко страшен от фашизма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059601
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1752
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031