Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2018 20:28 - Държавната допинг програма на Русия - по лична заповед на Путин
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ГРИГОРИЙ Родченков: Само президентът може да задейства контраразузнавателната спецслужба ФСБ за такава специална задача   image

Снимка: АиФ

 

Григорий Родченков, който разкри подкрепяната от държавата програма за допингиране на руските спортисти, твърди пред германска телевизия, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил "специалната задача", съобщава "Франс прес".

"Разбира се, че всичко това дойде от върха, от президента", разкри Родченков пред германската обществена телевизия ARD в интервю по телефона.

"Защото само президентът може да задейства контраразузнавателната спецслужба ФСБ за такава специална задача", посочва още той и допълва, че Путин "не би могъл да отрече", че е знаел за схемата.

Родченков е бивш директор на антидопинговата лаборатория в Москва, който избяга в САЩ през 2016 г., изтъквайки, че се страхува за живота си след внезапната смърт на двама високопоставени служители от руската антидопингова агенция.

Родченков също така заяви, че е убеден, че Путин е бил информиран за всички подробности от допинг програмата на Виталий Мутко, тогавашния министър на спорта и настоящ вицепремиер.

Той посочва, че като бивш началник на руската антидопингова агенция той е информирал тогавашния заместник-министър на спорта Юрий Нагорних, който от своя страна е информирал Мутко, който пък е информирал Путин.

Родченков твърди също така, че преди Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи, Русия е провеждала организирана от държавата система за допингиране по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и през 2012 г. в Лондон.

След като избяга от Русия в края на 2015 г., Родченков влезе в програмата на американското ФБР за защита на свидетели, докато Русия издаде международна заповед за арестуването му.

"Всеки ден се радвам, че съм още жив", подчертава Родченков в интервюто.

Русия беше изключена от олимпийското движение през август 2016 г. след разкритията за масово разпространено допингиране на руските спортисти с подкрепата на държавата, което стана в доклад на Ричард Макларън за Световната антидопингова агенция (УАДА).

Нито УАДА, нито Международният олимпийски комитет са свързвали Путин с допинг заговора, като само посочиха спортното министерство и наложиха доживотна забрана на Мутко и Нагорних от олимпиското движение.

На Русия беше забранено да участва на Зимните олимпийски игри в Южна Корея следващия месец, както и на Параолимпийските игри, въпреки че отделни спортисти, които могат да докажат, че са чисти от допинг, могат да се състезават при строги условия и под неутрален флаг.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072070
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1789
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930