Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2018 17:48 - Самолетът на Путин и полковник от спецслужбите замесени в скандала с кокаина в руското посолство
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 453 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Секретни стенограми сочат, че посланикът на Русия Виктор Коронелли може да е свързан с аферата   image

Самолетът на президента на Русия на летището в Буенос Айрес

02MAR2018   Министерството на вътрешните работи на Уругвай е започнало разследване на скандала с посолството на Русия в Аржентина, което, както стана известно, е било база за наркотрафик.

В Монтевидео не изключват, че наркотиците са бири препращани в други страни с дипломатически самолети излитащи от Уругвай.

У правоохранителните органи са възникнали подозрения, след като, според данните от подслушването, един от участниците в наркокартела Иван Близнюк в разговор със свой съучастник Александър Чикало през октомври 2017 година е споменал, че транспортирането на наркотиците преминава през Уругвай.

Близнюк разказал на Чикало, че в разговор с мистър "К", ръководител на групата за наркотрафик, е обсъдил с него транспортирането на куфарите с кокаин от посолството в Буенос Айрес. На което Чикало отговорил: "Те докараха всичко в Аржентина, след това го препратиха в Уругвай, и готово". 

В друг от записаните от аржентинските служби разговор, Чикало казва, че в чантата си има кокаин, който е купен в Уругвай за 1 500 долара и планира да го продаде в Русия за 10 хиляди долара или в Германия за 25 хиляди. Именно в тези страни, заедно с Холандия, престъпниците са имали съучастници.

Междувременно стана известно, че организаторите на доставките на пратки с кокаин от Буенос Айрес "православни меценати" Чикало и Близнюк са говорили за участие на руския посланик в трафика. За това свидетелства разшифровка на разговор помежду им. 

Организаторите на доставките на кокаин от руското посолство в Буенос Айрес в Москва  Чикало и Близнюк са говорили помежду си, че посланикът е участвал в трафика, свидетелстват разшифровки на разговори между тях, публикувани от аржентинския вестник Clarin. 

Вестникът публикува и името на ръководителя на престъпната група, който преди беше споменаван само с инициала К. - 50 годишният Андрей Ковалчук.

"Преди няколко години високопоставен служител на "Газпром" доведе при мен в Германия  Ковалчук и ми го представи като полковник, ръководител на спецслужба, която отговаря за посолствата и консулствата на територията на Европа, Азия и Латинска Америка", съобщава в интервю за телевизия OstWest собственикът на компанията Golden Mile Константин Лоскутников.

Според аржентинските спецслужби Андрей Ковалчук, който официално живее в Германия, е планирал 

да препраща наркотиците в Европа с руски правителствени самолети

Местните медии съобщават, че Ковалчук свободно е влизал в посолството, макар че не е работил в него, ползвал е автомобили на руското посолство, бил е посрещан изпращан от шофьори и служители в посолството, както и е общувал с посланика, включително е заплашвал, че ще го смени, когато се скарали, по думите на неговите съучастници.

Clarin, позовавайки се на разшифровките твърди, че посланикът на Русия Виктор Коронелли може да е свързан с предишни доставки на кокаин. От диалога между Александър Чикало и Иван Близнюк през октомври 2017 година следва, че проблемите с доставката на  389 кг кокаин в Москва са възникнали след като Андрей Ковалчук се скарал с посланика Коронелли.

Чикало казва на записания разговор: К. се скара с посланика, а преди това му даваха машина и дипломатически лични документи. Става дума за това, че пристигналият с частен самолет в Аржентина К. поискал от посланика да му предостави автомобил на посолството, за да избегне формалностите на границата и митницата.

Чикало е убеден, че схемата е използвана за транспортирането на наркотика: "Те го правеха постоянно, постоянно прекарваха нещо в неговите куфари, постоянно. Престави си какъв е бил трафикът преди".

В друг разговор, двамата обсъждат възможността Коронели да бде сменен с друг човек, който имал добри отношения с К.

Според официалната версия именно посланик Коронели дава ход на разследването, като съобщава на аржентинските власти за своите подозрения към дипломатическия багаж, откирт в училището към посолството. В 12 куфара, принадлежащи на бившия домакин на посолството Али Абянов, са открити почти 400 кг. кокаин, 

на стойност около 50 милиона долара

 Именно заради неговото уволнение възникват проблемите с транспортирането на кокаина от Аржентина в Русия.

Пратката от 389 килограма коакин, разпределен в 12 куфара бяха открити в жилищния комплекс на руското посолство, по точно в помещения на училището, разположено в същата сграда и, според руското външно министерство, е била собственост на бивш служител от техническия персонал.

Обаче професорът от IE Business school Максим Миронов, чиито деца учат в същото училище нарича "лъжа" тази версия.

Миронов разказва, че училището към посолството е строго и денонощно охранявано от офицери от Федералната служба за сигурност. По думите му, вариант, при който някой пренася незабелязано от охраната 12 куфара  е изключен. Той смята, че при създаването и функционирането на канала за трафик на наркотици имат отношение висши чинове от 

руските спецслужби и представители на руските власти

Ако преди анексирането на Крим родителите можеха относително спокойно да влизат в училището, то след украинската криза режимът на сигурност беше много затегнат заради опасност от терористични атаки. Всички входове, изходи и места, на които се събират повече хора се наблюдават денонощно, а информацията се записва. Охраната се сменя постоянно, и, ако предположем, че може да бъде корумпиран един от тях, то за всичките това е невъзможно.

Така че ако някой иска да пренесе 12 куфара с кокаин на територията на посолското училище и да осигури съхранението му, трябва да се договори с началника на охраната на посолството Олег Воробьов.

И, както става ясно, от разговорите на задържаните наркотърговци, той е бил техен основен "партньор" в посолството. Неговото име фигурира в разговорите между арестуваният от аржентинската полиция Иван Близнюк и главният в групата - "К" - Андрей Ковалчук.

От публикуваните от аржентинското следствие разговори, става ясно, че на 15 октомври миналата година Ковалчук се обажда на шефа на охраната, за да уговори с него как да прибере "багажа си": 12 кутии с коняк и две големи кутии с пури. Той поискал пикап или микроавтобус от посолството, но Воробьов отказал, защото се опасявал, че може да има проблеми. По-късно "К" го кани на обяд, за да изясни "кой има ключ от помещението с неговите куфари".

Излиза, че някакъв технически работник е оставил 12 куфара в посолството, заминал си е за Русия и никой не подозира, че в тях има не гащи и чорапи, а нещо друго. И изведнъж пристига някакъв могъщ бизнесмен, на самолет, с който се обслужва президентската администрация и първите хора в държавата и казва: Я ми дайте тези 12 куфара, аз пътувам за Москва и ще ги доставя.

Но, както по-късно ще видим, Ковалучк си тръгва с прази ръце - и не случайно.

Според професор Максим Миронов, каналът за доставка на кокаин чрез руското посолство е действал отдавна и редовно. Но в някакъв момент възникват препятствия от страна на посланика Виктор Коронели. Нежеланието на посланика да покрива наркоканала съвпада със смяната на правителството в Аржентина.  През декември 2015 година президент става Маурисио Макри, а реформите му довеждат до съществено намаляване на нивото на корупцията в полицията. 

През ноември 2016 година аржентинската полиция започва

 тотална война с наркотърговията

Явно, полицията е проследила голямата партида кокаин до вратите на руското посолство. След това министърът на вътрешната сигурност Патриция Булрич се свързва с руския посланик и той няма друг изход, освен да допусне аржентинската полиция в посолството, за да конфискува кокаина и да го замени с брашно. Пак посланикът взема решение да закрие канала за доставка на кокаин.

Според Миронов, версията, че посланикът е открил кокаина на 13 декември 2016 година и сам е позвънил в полицията е лъжа. 

"Просто са го помолили "да открие" кокаина иначе би предизвикал голям скандал. Той не е имал друг изход, защото да тръгнеш срещу офицерите от аржентинската държавна сигурност е риск от съвсем друго ниво", коментира той.

"Този "К" - Ковалчук, е свързан с руското правителство по някакъв начин, първо в един от разговорите той споменава, че ще пристигне в Аржентина не за своя сметка, а в командировка, второ - той има повече от близки контакти с висшите служители в посолството, трето - той многократно е идвал в Аржентина и е изкарвал от посолството някакви куфари. Освен това, от записаните разговнори става ясно, че той може да влияе на назначенията на посланиците (а посланиците ги назначава президентът)", посочва професор Миронов.

Аржентинските служби не успяват да арестуват и обвинят в наркотрафик Ковалчук - през октомври 2017 година той си тръгва за Москва без "товар", просто от посолството не са можели да допуснат той да бъдае задържан с доказателства. 

"Измъкването" на Ковалчук предизвикало гнева на аржентинските спецслужби и в Буенос Айрес спешно пристига секретарят на Съвета за национална сигурност на Кремъл Николай Патрушев. След неговото посещение брашното, заменило кокаина, е откарано в Русия, за да бъде проследено, кой ще го прибере. Сред пристигането на куфарите в Москва е арестуван бившият счетоводител на посолство Али Абянов, който, според официалната руска версия, е организирал всичко това.

Разбира се, аржентинските власти не вярват в тази версия, защото след официалното изявление на руското МВнР започнаха да дват на медиите записи от разговорите между руските трафиканти, така че да стане ясно, че в трафика на кокаин са замесени висши представители в посолството и, съдейки по всичко, руската държава, а историята е придължавала дълги години.

Междувременно аржентинските власти дадоха още едно доказателство, че в трафика на конаин са замесени високопоставени лица от руското правителство и президентство. Те публикуваха и потвърдиха автентичността на фотографии на самолет ИЛ-96 от "Специалния авиотряд на Русия", собственост на Управлението по делата на президента, специализиран в превоз на първите хора в държавата.

"Публикуваните фотоматериали са официални, те присъстват в материалите на следствието", гласи съобщението на аржентинските специални служби. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви фотографиите за монтаж, без да обърне внимание, че става дума за принтскрийн от видео на аржентинските служби.

Информацията, че самолет Ил-96 с бордови номер 96023 действително се е намирал в началото на декември на летището на Буенос Айрес се потвърждава и от автора на блога Aviones en Ezeiza. Именно по това време той пише в блога си, че за пръв път от 2014 година, когато в Аржентина пристига президентът Владимир Путин, на летище Есейса за пръв път каца руски "официален" самолет и публикува двете снимки една до друга като и на двете ясно се вижда номерът 96023.

На 22 февруари аржентинската полиция публикува снимките на самолета, на който са натоварени куфарите, в които, както предполагали престъпниците, се намирали 400 кг. кокаин. На една от снимките се вижда отново 

номерът на самолета - 96023 

Във вторник, 27 февруари информацията на аржентинските правоорханителни органи, че престъпниците са транспортирали наркотиците на борда на самолет от спуциалния авиотряд на Русия на Управлението по делата на президента, беше потвърдена и от сайта Flightradar24.com, който проследява движението на самолетите онлайн в реално време. Според данните на сайта, самолетът на специалния отряд на Русия  Ил-96-300 е бил в началото на декември 2017 година в Буенос Айрес, където е пристигнал от столицата Аржентина.

До момента руските власти са обвинили бившия домакин, в момента безработен, Али Абянов, Ищимир Хаджамов, бивш мениджър в компания за търговия на едро, който посрещнал куфарите в Москва, Владимир Калмиков, директор на фирма за почистващи препарати, който също трябвало да посрещне куфарите с кокаин, а за издирване е обявен Ондрей Ковалчук.

Говорителката на руското министрество на външните работи Мария Захарова отрича всички факти публикувани от медиите по официални или неофициални източници с аргумента, че това се прави с цел "очернянето на Русия".
http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/samoletat-na-prezidenta-i-polkovnik-ot-spetssluzhbite-zameseni-v-skandala-s-kokaina-v-ruskoto-posolstvo



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060485
Постинги: 785
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031