Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2018 11:29 - Имаме проблем – в ценностната система на президента руският патриарх стана по-важен от българското знаме
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 723 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Хората около Румен Радев не са на нивото на обществените очаквания, институцията "президент" ще продължи да девалвира   image

Георги Харизанов

07MAR2018   Оставка да подадат членовете на Борда на директорите на ЧЕЗ в Чехия, те решиха, че Гинка Върбакова е прекрасен купувач

Перспективите за вихрещ се кух популизъм тип „Слави Трифонов“ не са оптимистични, казва пред Faktor.bg политологът от Института за дясна политика

Интервю на Мая Георгиева

-  Г-н Харизанов, гаф ли е поведението на президента Радев, че се е оставил руският патриарх да му държи назидателен тон и да му тропа по масата, а той не е защитил националното достойнство?

- Категорично. Записът, излъчен от РПЦ, е срязан точно където и когато трябва, за да се засили пропагандното влияние. Стар похват на хибридчиците, който обаче не променя срамния факт на кимане и раболепие, които трябваше да бъдат заместени от реципрочен отговор и дори прекъсване на срещата. Всеки има демократичното право да интерпретира фактите според своя мироглед, но никой няма правото да размахва пръст и да тропа по масата /буквално/ на българския държавен глава. Невероятна наглост, на която за съжаление не бе отговорено подобаващо. 
 
- Защо високопоставеният гост от Русия не оцени българкото гостоприемство, Илияна Йотова дори му падна на колене, а той обяви, че си тръгва огорчен?

- Не знам какво е очаквал, за да не си тръгне огорчен. Припомням, че освен колениченето бяхме свидетели и на друг феномен – Президентът за пръв път не присъства на вдигането на знамената в София, а настоя да бъде част от програмата на връх Шипка, където да застане рамо до рамо с т.нар. руски патриарх. А когато т.нар. руски патриарх стане по-важен в ценностната система на Президента от българското знаме, очевидно има проблем.

- Допустимо ли е заради руски капризи и интереси  да се разделяме и противопоставяме като нация, да се самонаказваме?

- Не виждам причина да го правим. Руската империя е подпомогната от европейската дипломация, за да започне войната с Османската. Руската империя започва войната с Османската империя и оказва неоценима помощ за освобождението ни, като под знамето на Руската империя загиват войници от много други народи. И ние сме признателни и им благодарим за саможертвата на тези войници от Полша, Финландия, Румъния и много други, като слабо ме интересува дали това се харесва на т.нар. руски патриарх или не. Не виждам къде е причината български граждани да спорят и да се карат помежду си.

-  Ще успее ли да разчете президентът Румен Радев знакът, който му даде голяма част от политическия елит, отказвайки да отиде на официалния прием в Бояна по случай националния празник?

- Едва ли. Изолацията, в която е поставен от своя екип, се задълбочава. Още няма никакви отговори за началника на неговия кабинет, да не говорим за поредната издънка на съпругата му с нейните хаотични и неграмотни волеизявления в социалните мрежи. Хората около Румен Радев не са на нивото на институцията и на обществените очаквания, поради което институцията Президент ще продължи да девалвира и става част, волно или неволно, от хибридната пропаганда срещу България.

-  След визитата на патриарх Кирил не се ли затвори темата за Македонската църква – такъв знак дава поне БПЦ с мълчанието си?

- БПЦ така и не даде ясни отговори за решението да не участва във вселенския събор, в което решение т.нар. руски патриарх има дейно участие. Темата удобно бе премълчана и сега по време на неговата визита, и недоумявам защо не се намериха представители на медиите, които работят по тази тема, които да поставят остро този въпрос. Според мен тепърва предстои да видим как влиянието на руската църква спъва процесите на Балканите, като искрено се надявам да не съм прав.

- Според вас има ли опасност кабинетът да падне заради сделката с ЧЕЗ, както предричат някои анализатори?

- Кой кабинет, чешкия? Ами той вече е в оставка така или иначе. Единствените хора, които трябва да подадат оставката си, са членовете на борда на директорите на ЧЕЗ в Чехия. Те и само те решиха, че Гинка Върбакова е прекрасен купувач с осигурени половин милиард евро, който купувач превъзхожда всички /7/ консорциума с участието на сериозни международни фирми, които се явиха на този търг. Тези хора откровено ни се присмиват за втори път, след като веднъж без да искат объркаха сметките и фактурите и изкараха цяла България по улиците. Единственото, което се надявам, е ЧЕЗ най-накрая да се изтегли от България и то завинаги, но не оставайки тук скрит зад гърба на Гинка Върбакова, а наистина.

- БСП и Нинова са се активирали, имат ли ресурса да превърнат ЧЕЗ в гилотина за правителството?

- БСП и Нинова жалят от името на спонсорите си за единия загубил кандидат. Оставете ги да жалят на спокойствие. Приблемът е друг: Чехия е малка държава, наполовина на нашана територия, с неособено по-високи стандарт на живот и финансови възможности. Нека помислим защо изведнъж е този внезапен интерес към българската икономика, защо има обвързващи оферти за две от трите големи телевезии, за две от трите ЕРП-та и за един от трите мобилни оператора. След което нека се сетим за публичните доклади на чешкото разузнаване, в които доклади се казва, че огромни потоци от сиви руски капитали се използват от чешки олигарси за изкупуване на бизнеси в европейски държави и завладяване на икономически територии. Две и две винаги прави четири и вайкането на БСП в напълно грешна посока освен нелепо е и обратно на българските национални интереси.

-  Говори се и за преформатиране на политическото простраство, Светлозар Лазаров от Атака заяви, че са готови за коалиция с БСП и ДПС – блъф ли са тези намерения, виждате ли интереси на Кремъл зад тях?

- Според мен са блъф, целящ „вдигане на цената“ на Атака вътре в управляващата коалиция. Въпреки това не трябва да се подценява чуждият политически инженеринг на наша територия и рано или късно българските служби, на които всеки ден плащаме милиони с данъците си, трябва да започнат да осветляват контактите на български политици с чужди влияния и капитали. Ако случайно нямат такава информация, биха могли да си я набавят и то бързо и лесно. Стига да искат.

-  В различни лаборатории се готвят нови политически проекти, имат  ли реални шансове да разместят политическите субекти и сменят играчите във властта?

- Не. Очевидно няма такив нагласи и електоратите на двете големи политически сили – ГЕРБ и БСП, са все по „твърди“ в настроенията си. Първите избори ще са тези за европарламент, а там малките проекти нямат никакви шансове поради и без това ниските интерес и активност. Ето защо перспективите пред такива бъдещи партии никак не са оптимистични към днешна дата. Това, което властта трябва да прави, е да работи активно с представителите на гражданското общество и да решава проблемите веднага след възникването им, в тясно сътрудничество с неправителствения сектор. Което, освен че е признак за устойчива демокрация, ще „обере“ енергията около единичните кризи и няма да остави празни пространства за вихрещ се кух популизъм тип „Слави Трифонов“.
Фактор



Гласувай:
6



1. bojil - ЧЕЗ и себеподобните му са собств...
11.03.2018 11:46
ЧЕЗ и себеподобните му са собственост на червените- те само си ги прехвърлят от ръце в ръце и чакат Путин да им нареди да съборят Българската власт в България,по един или друг начин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1071584
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1789
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930