Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2018 12:12 - Кога руснак ще каже: Прости ни Българийо?
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3876 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В самоунижението си към Кремъл, българи надминават дори комунистическия режим   image  

Николай Василев

Преди дни журналистът Мартин Карбовски разтърси мрежата с пламенното си изказване: „Русия, прости!“ Искал да помоли, да се покае и да бъде простен за това, „което сториха политиците, моите, през последните десет години с Русия“. 
Така и на стана ясно с какво България е навредила на Русия. Все пак Карбовски загатва, че според него България като ветропоказател се завъртала към всеки пореден голям брат. Според него „всяка дума за Русия, каквато и да е - беше жигосвана като предателство“. Отново бягане от света на разума и потъване в слепи емоции. Неговите плам и горест не били породени от идеологическа принадлежност, но според него „нацията ми страда и се гърчи от срам заради обръщането на гръб към тези, които са слята, неразделна част от моята история, кръв и култура“.
В своето самоунижение Карбовски 

надмина дори комунистическия режим,

 който говореше за братство, за дружба от векове за векове, но все пак някак претендираше за протоколно равенство. Не и Карбовски. За него „ние май не сме братя. Ние сме по-скоро блуден син.“ Според журналиста някакво новосъздадено малцинство „руши всеки разговор за руския и българския интерес.“ Само че вместо да се опита рационално да обясни има ли пресечна точка между българския национален интерес и руските имперски амбиции, Карбовски завършва с патетичното: „Русия, прости, ти знаеш защо и как, кой и колко обича“.
Влюбеният човек демонстрира обич дори когато обектът на любовта му го презира и мачка. Във влюбената душа на Карбовски изказването на президента Петър Стоянов преди 20-тина години, че обича Русия, но обича България повече може да изглежда като действие на ветропоказател, защото за него самата идея за равнопоставеност е абсурдна. Русия е нещо огромно, велико, неподражаемо. Ние сме много малки за да изказваме каквато и да била критика. Ние сме обвързани с нея веднъж и завинаги. Тя може да ни мачка колкото си иска. Нейните противници може също да ни мачкат когато привиждат в нас руски троянски кон, но ние нямаме право на свой интерес, на свой избор, на свой път. 
Но все пак е добре да помечтаем за деня, когато някоя руска публична фигура – политик, журналист, историк излезе с подобна патетична изповед:

„Прости ни Българийо!

Прости ни, че когато вашите възрожденци се бореха за своята културно-просветна автономия нашата дипломация стоеше твърдо зад Цариградската патриаршия и признахме автокефалността на Вашата църква чак след Втората световна война, когато можехме да я овладеем.
Прости ни, за това че макар вашите опълченци да се сражаваха храбро редом с нашата войска през Освободителната война от 1977-78 г., не допуснахме нито един български представител на Берлинския конгрес, където бяха представени всички балкански народи, а дори и арменците.
Прости ни, че притиснахме младия княз Александър да въведе Режима на пълномощията и поставихме страната Ви под управлението на руски генерали.
Прости ни, че когато князът Ви възстанови Търновската конституция го приехме за враг и използвахме всички брутални методи, за да го отстраним.
Прости ни, че когато Сърбия вероломно Ви нападна в гръб, изтеглихме всички наши военни съветници и оставихме Вашата млада и неопитна армия.... сама да обере лаврите и възхищението на света.
Прости ни, че след Балканската война отказахме да бъдем безпристрастен арбитър.
Прости ни, че по време на Междусъюзническата война оказахме логистична помощ на Румъния за да Ви удари в гръб, а когато Османската империя Ви нападна и извърши страховито етническо прочистване, ние не си мръднахме пръста, въпреки че по конвенцията от 1902 г. бяхме длъжни да го направим.
Прости ни, че когато избухна Първата световна война не направихме нищо за да Ви помирим със Сърбия, която жестоко потискаше Вашите сънародници в Македония, а когато Вие влязохте във война с нея, жестоко бомбардирахме Балчик и други градове и изпратихме армия да се сражава за румънския суверенитет над Южна Добруджа и за сръбския суверенитет над Македония.
Прости ни, че през 1925 г. финансирахме атентаторите на църквата Света Неделя!
Прости ни, че през Втората световна война, докато България беше съюзник на Германия поддържахме легация в София, но Ви нападнахме, когато на власт дойдоха онези смели мъже, които през 1941 г. (т.е. във времето когато ние снабдявахме Хитлер с ценни материали и горива), се обявиха против всяко сътрудничество с нацисткия диктатор.
Простете ни, че през онези 45 години поддържахме един жесток и кървав решим у Вас, че Ви изолирахме от света и Ви въвличахме в мръсни операции като потушаването на „Пражката пролет“.
Простете ни, че след 1990 г. затворихме пазарите си за Вашите стоки и Ви изнудвахме да плащате едни от най-високите цени за газа.
Простете ни за това, че финансираме ваши политически партии и лансираме проекти, от които Вие губите милиарди! Че Ви съдим по международните съдилища и Ви притискаме. 
Простете ни за това, че нашият патриарх унизи Вашия президент и приложи огромен натиск да не приемете историческата молба на Македонската православна църква БПЦ да ѝ стане църква-майка! 
Най общо, скъпи българи простете ни, че с всичките си действия и интриги се стремим да попречим Вие и Вашите братя в Македония да живеят в братска любов. 
Простете ни! Ние знаем колко много ни обичате. Знаем, че четете Пушкин на Вашите деца, че се грижите за стотици руски и дори за незаслужените съветски паметници. Знаем, че в безброй Ваши песни Вие възхвалявате Русия, докато в единствената (доколко мога да си спомня) руска песен за България се пее арогантното: „Хороша страна Болгария, а Россия лучше всех!“ ( хубава страна е България, ама Русия е по-добра от всички!)
Простете ни! Знаем, че имате всички основания никога повече да не искате да ни погледнете. Но все пак, се надявам, че след време ще забравите за всички злини и обиди, които сме Ви причинили и ще можем да потърсим някаква база за сътрудничество...“
Не знам 

дали ще доживеем да чуем подобна изповед

 Но докато у нас изобилства от журналисти, историци и политици, които не смеят да споменат за всички злини, които „необятната“ империя ни е нанесла през последните 140 години и коленопреклонно молят Русия за прошка, макар България никога да не ѝ е сторила нищо лошо... шансовете за това се свеждат до нула.
Русия не ни е дала никакво основание да мислим, че ни обича, макар много от нас да я обичат! Не е и длъжна.
По-лошото е, че Русия не ни дава основания да мислим, че ни уважава. И не можем да ѝ се сърдим, щом толкова много български журналисти, историци и политици не уважават собствената си родина!

*  Николай Василев е политолог, автор на книгите: "Триумфите и катастрофите на българската дипломация" ; "Битката за България - последното десетилетие на 20 век" и на романите: "Правилата на пантомимата" и "Токсикологично отделение".
https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/koga-rusnak-shte-kazhe-prosti-ni-balgariyo




Гласувай:
14


Вълнообразно


1. starforlife - Такааа...
28.05.2018 16:17
Време е за ново дразнение спрямо комуналонанистите в блога.
Едно ново абсолютно copy-paste и популяризирането му.
цитирай
2. анонимен - Плюсче
28.05.2018 18:20
и от мен!
цитирай
3. apostapostoloff - Майната им на руснаците!
28.05.2018 18:59
За нищо не стават, а и за нищо не ни трябват. Най- добре е, ако България си няма взимане даване с тази смешна, жалка, изостанала и прогнила дъвжавица!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Много силна статия,
28.05.2018 19:19
ще кипе лайната на пропутинските тролове...
цитирай
5. vencivaleri1951 - Ангелина винаги ще сложи плюсче където трябва:)
28.05.2018 20:12
angpiskova написа:
и от мен!


Карбовски е казал/не съм гледал предаването му/ нещо което принципо не е вярно.
Ако става въпрос кой , кого изостави, то Русия изостави Балканите, а не обратното.
Все пак , когато иронизираме, когато емоционално "късаме ризата пред гърдите си"
трябва и да имаме усета кой , кой е в публичното пространство. Карбовски е сериозен публицист, не лош поет , а и водеш със солидна аудитория. Тоест има право и на "гафове-" " Това , което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола"

Впрочем в Птиер Макрон прозвуча почти по същия начин извинявайки се едва ли не
за зависимостта на Франция в сигурността от САЩ, на което Владимир Владимирович с присъщата си ирония заяви , че Русия е в състояние да осигури безопасността на ЕС. Шега , шега ...ама на голо ду-е си прозвуча съвсем сериозно. Мисля си, че разменените думи между президентите на Русия и Франция са далеч по интересни да коментираме , отколкото емоцията на един автор и поет
цитирай
6. radostinalassa - Русия не ни трябва наистина
28.05.2018 22:10
Трябва ни само руският газ, АЕЦ Белене, по евтин ток, експертно правителство, и т.н. Преди тя ни трябваше като пазар за доматите, болгарският перец, но вече няма такива. Успешно унищожихме селското стопанство.
цитирай
7. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
29.05.2018 11:16
Алчното его на продажните, властолюбиви русофили няма да миряса, докато не превърнат Родината ни България в руска провинция, в която да са на власт, за да малтретират и унижават несломимия, непокорен дух на истинските българи и да убиват творческия им гений. Тази садо-мазухистична русофилска клика е най- опасния и ненаситен паразит върху гърба на Отечеството ни. Тяхната мазохистична любов към русията е в пропорционална зависимост от омразата им към България и това е неоспорим факт, който се вижда във всичките им действия от миналото и сега.
Чест и почитания за публикацията, която ще препоръчам на читателите си!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059434
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1752
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031