Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2018 23:18 - Пред патриарх Вартоломей Кирил твърдял, че украинците са руснаци и трябва да останат под властта на РПЦ
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 389 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Патриарсите Кирил и Вартоломей

28SEP2018  

Изданието Othodoxia.info разкрива съдържанието на разговора между вселенския патриарх Вартоломей и руския патриарх Кирил по време на срещата им през август тази година в Истанбул.

Патриарх Вартоломей директно заявява, че Украйна не влиза в юрисдикцията на РПЦ, а патриарх Кирил твърди, че "руснаците и украинците са един народ".

"Украинците не се чувстват комфортно под властта на Русия и искат да бъдат абсолютно свободни в религиозно и политическо отношение, затова помолиха майката-църква в Константинопол да им помогне. Ние смятаме, че тяхното искане е законно и ще следваме политиката, определена на последната сесия на Светия синод", казал Вартоломей.

Кирил заявил, че на Майдана в Киев е извършен "държавен преврат" и "новата незаконна власт се опитва да укрепи властта си чрез автокефалията". При това Кирил твърдял, че украинският народ "ще отхвърли тази власт".

Тук Вартоломей му припомнил, че украинските свещенослужители не го искат в Украйна и не го споменават по време на богослуженията.

"Не е ли това убедително доказателство, че там не Ви приемат доброжелателно?", попитал вселенският патриарх.

Изданието съобщава, че особено строг бил Вартоломей към руския митрополит Иларион, който придрожувал патриарх Кирил.

"Вие заявихте, че украинският президент Петро Порошенко е подкупил Вселенската патриаршия. Питам Ви директно: можете ли да докажете това? Ако не можете, то значи, че хулите Майката -църква, тя може да Ви наложи проклятие...Непростително е да лъжете съзнателно", заявил Вартоломей.

Той се обърнал към Кирил с молба Иларион да бъде наказан.

Припомняме, че в края на август руският партриарх Кирил посети Вселенската патриаршия в опит да попречи на вселенския патриарх да даде независимост на Украинската православна църква. въпреки това Вартоломей заяви, че РПЦ няма никакви права над УПЦ и изпрати в Киев двама екзарси, които заявиха, че това е първа крачка към признаване на независима Киевска патриаршия. Русия от своя страна заплаши с разкол.

Превод: Faktor.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1073016
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1790
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930