Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2018 03:06 - Светият синод по йезуитски се измъкна от казуса с признаване на независима Украинска църква
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1036 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

 

04OCT2018  

Св. синод праща казуса с независимостта на Украинската църка и спора между Руската църква и Вселенската патриаршия за разглеждане и решаване в специално създадената комисията по въпроса свързана с църковния разкол на територията на Украйна, при Св. Синод на БПЦ-БП. Това става ясно от съобщение, качено тази вечер на сайта на патриаршията. Не е ясно, кои са владиците в тази важна комисия, но без съмнение е, че докато тя дебатира по темата, БПЦ ще продължи да признава като канонична и законна Украинската църква, която е под контрола на Московската патриаршия. Тоест руският интерес остава гарантиран. А това недвусмислено означава, че БПЦ бяга от категорична позиция по решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на Украинската църква и да я направи независима от Москва. Така БПЦ застава и срещу въжделенията на украинския народ, който иска да има самостоятелна църква, независима от Кремъл.

 Богослови коментират, че нашият Синод, ще увърта по горещата тема, защото, ако застане явно на страната на Москва рискува да ни бъде наложена схизма. Както Faktor.bg прогнозира Ловчанският митрополит Гавраил, Видинският Данаил и Варненският Йоан са лобирали пряко в полза на Русия и нейните интереси в Украйна. Ето  официалното решение на БПЦ:
„На своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ-БП разгледа писмо с вх. №599 от 3.10.18 г. на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП.
След като изслуша предложението на Пловдивския митрополит Николай и след проведено гласуване, Св. Синод реши да предостави писмото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за разглеждане от специално създадената комисията по въпроса свързан с църковния разкол на територията на Украйна, при Св. Синод на БПЦ-БП. ЗА горното предложение гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий.
ПРОТИВ горното решение гласуваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил.
Във връзка със същото писмо Св. Синод изслуша устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Св. Синод, а именно: "По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос". ЗА предложеното от митрополит Гавриил решение гласуваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил. ПРОТИВ гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан.
С особено мнение по горното решение са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.
След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митрополит Гавриил проекторешение”.
https://www.faktor.bg/bg/articles/vyara-i-demoni/svetiyat-sinod-po-yezuitski-se-izmakna-ot-kazusa-s-priznavane-na-nezavisima-ukrainska-tsarkva




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1077181
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1800
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930