Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2018 10:56 - Украйна ще получи томос за автокефалия от Константинопол
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Решението е взето на вчерашната среща на Синода на Вселенската патриаршия   > image

Вселенският патриарх Вартоломей

10OCT2018  

Бъдещата местна украинска православна църква ще получи томос за автокефалия.

На вчерашното заседание на Синода на Вселенската патриаршия беше решено да бъде предоставен томос за автокефалия на бъдещата местна украинска православна църква, съобщава Depo.ua, като се позовава на АП.

"Ние не нарушаваме установените традиции, затова официално не обявяваме дневния ред на Синода. Основните решения ще бъдат публикувани в писмен вид. Нямаме традиция да провеждаме пресконференции след приемането на решения ", отбелязаха представителите на Вселенската патриаршия.

Срещите на синода ще се провеждат в продължение на три дни. Както съобщава пресслужбата на Синода на Вселенската патриаршия следваща среща е предвидена за 9-11 ноември. 

На 19 април Върховната Рада не подкрепи призива на президента Петро Порошенко към Вселенския патриарх Вартоломей за предоставянето на томос за автоцефалия. Тази идея отдавна се подкрепя от ръководството на украинската православна църква към Киевската патриаршия и украинската автокефална православна църква (UAOC).

В подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна, Вселенската патриаршия назначи архиепископ Даниел Памфилий от Съединените щати и епископ Иларион от Едмънтън, Канада в Киев.

Съветът за обединение трябва да бъде свикан веднага, след като бъде взето решението за предоставяне на томос на Украйна. Това съобщи началникът на украинската православна църква към Киевската патриаршия Филарет. Той отбеляза, че има възможност да получи томос до една седмица.

"Първо - трябва да има решението за томос, а след това съгласие за свикването на Съвета за обединение. Мисля, че няма да забавим свикването на самия Съвет. Ако томосът бъде приет на 9-11 ноември тази година, тогава можем да свикаме този съвет. Ако томосът бъде приет по-късно, разбира се, ще се съберем по-късно, но тази година се надяваме, че всичко това ще се сбъдне ", казва Филарет.
https://www.faktor.bg/bg/articles/ukrayna-poluchi-tomos-za-avtokefaliya-ot-konstantinopol



Тагове:   Украйна,   Филарет,   РПЦ,   гундяев,   томос,   укп,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1078155
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1802
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930