Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2019 11:53 - За някои призраци на социализма, които бродят из България
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мераците на Нинова за „консервативен социализъм” нашепват приказки най-вече за Северна Корея
    image   Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Един  призрак вече много години броди из българската социология, политология или соц-патология, ако щете…..
Пардон, грешка, не един, много са, името им е Легион, но в случая имам предвид един конкретен. Той се казва Андрей Райчев и онзи ден откри Америка.  
„БСП не иска да прави европейска политика, целта ѝ е да свали ГЕРБ от власт” – заяви Райчев по някаква телевизия в пристъп на радостна откровеност.  
Подобна откровеност истинските призраци на политологията рядко демонстрират. За сметка на това децата го правят и щедро споделят видяното, независимо дали то ще им донесе близалка или шамари. Например доверяват на съседката, която пита как са техните в къщи: „Първо мама бие татко на пиене, а после татко бие мама с летва.” 
Но, честно, граждани, като прочетох гореспоменатата андрейрайчева мъдрост, смях се със сълзи оттук до Америка. Южна Америка имам предвид, че е по-далече…..
Дълбочината на неговото прозрение е 
потресаваща  по няколко причини. 
Първо, то прекрасно демонстрира манипулативния характер и ниското умствено ниво на българската соц-патология, която вече 30 години след промените трови обществения живот като 

размива истината и прекроява ръкавите на реалността

 по свой вкус. Или според своята безвкусица.  
Второ, въпросното откритие на Андрей Райчев, представено пред горката телевизионна публика като дълбоко прозрение, показва нивото, до което се е сринала тъй наречената българска журналистика. Тя упорито продължава да кани, да зяпа в устата, а може би и да плаща грешни пари на експерти, чиято експертиза е призвана не да търси истини, а да мъти мозъци. 
И трето, изказването на Андрей Райчев все пак е светата истина от кора до кора - и показва твърде жалкото ниво, на което се води кампанията дори за европейските избори в България. 
Някой ще каже, това последното звучи парадоксално, защото е в противоречие с по-горния пасаж. Но хайде да огледаме парадокса. 
Целта на БСП е да свали ГЕРБ от власт, твърди Райчев. Той е прав, макар да е последен в огромната редица от всички, включително лидерите на самите социалисти, които официално заявяват същото от години насам.
Иска БСП да бутне ГЕРБ, защото дългогодишното клечене в опозиция е поза, твърде неприятна за социалистите. Така те са изолирани от благините на властта, нещо опасно не само за тяхното душевно и ментално здраве, а за съществуването на тази партия. 
Райчев обаче отива и по-нататък, комбинира закъснялото си прозрение с твърдението, че самата БСП пък не иска да прави европейска политика. 
Ей така, видите ли – може, но не иска. 
Ах, Райчев, Райчев! Също като онова дете, дето уверява приятелите си, че ей сега може да отиде на Луната, ако поиска. Само че не иска.  
В същото време, ако трябва да сме пунктуални, човекът все пак казва истината - не можем да го укорим в чиста лъжа, само в мръсна. Защото БСП действително не иска да прави европейска политика. Да, не иска, защото знае, че не може, но и не иска, защото не иска – просто европейската политика противоречи на нейната вътрешна природа.  
А каква политика иска да прави БСП? Андрей Райчев мълчи по темата. Логиката настоява обаче - ако БСП не иска европейска политика, значи иска някаква друга. 
Най-логично е, че иска да прави българска. Но основната част от истинската българска политика в момента по презумпция е европейска, а това противоречи на базисното условие. 
Тогава? Може би китайска политика иска да прави БСП? Но и тук случаят опира до познатия препъни-камък - иска, но не може. Да, нашите смели левичари с удоволствие биха съчетали победилия социализъм с бурно капиталистическо развитие, за да държат хем много власт, хем много пари в ръцете си – но с Румен Гечев начело на соц-икономическата мисъл това няма как да им се получи. 
Единствената опция, която остава, е, че 

БСП иска да прави руска политика

 Така де, няма да е назадничава турска или занзибарска, нали, ще е нещо прогресивно…..
Но защо да гадаем, като можем да чуем от първа ръка обяснението на самия лидер на българските социалисти, Корнелия Нинова, един друг призрак, прескочил при нас от странния свят на социализма. Без да ѝ мигне окото, тя наскоро заяви: „Аз искам връщане към автентичната лява политика и консервативната лява политика”. 
Обаче ядец, с тези думи, вместо да разплете загадката, тя става още по-голяма. Защото те доказват само онова, което вече знаем - че БСП наистина не иска да води европейска политика, а някаква друга. 
Така или иначе, ако Нинова има предвид връщане към автентичната политика на самата българска левица, то трябва да уточни дали това означава – към атентатите в църквата „Света Неделя” и другите кървави левичарски подвизи от преди век; към автентичния социализъм на Сталин, наложен тук от Димитров в комплект с храбрата Червена армия и продължен до края от Живков; към автентичните – и съвсем типични - левичарски катастрофи, до които доведоха страната автентичните червени премиери Луканов, Виденов и Станишев, както и сламените червени премиери Беров, Сакскобургготски и Орешарски…..
От друга страна – какво означава „консервативна лява политика”? Това или е някакъв неологизъм, измислен от самата Корнелия Нинова като принос в теорията и практиката на световния социализъм, или е плод на размътения мозък на някой от споменатите в началото соц-патологични експерти, които я обслужват ментално. 
Честно казано, поне на мен 

изразът „консервативен социализъм” ми нашепва приказки най-вече за Северна Корея, 

 щото в момента май никъде другаде по света подобно чудо не се практикува. 
Но може би греша, доколкото Нинова не обелва и дума за близост с Пхенян, а упорито се занимава с европейските си другари. 
Онзи ден тя ентусиазирано поздрави с победата на изборите Педро Санчес, лидера на испанската левица, като написа: „Това е признание за умната икономическа и социална политика, който той провеждаше в краткия си мандат досега”. 
Много великодушно, нито един български социалист никога не е получавал признание за умното си управление – и с право. Но как точно ентусиазмът на другарката Нинова от победата на испанските социалисти се връзва с нейното настояване за автентична лява или консервативна лява политика в България?
Ами никак не се връзва. Както заяви Педро Санчес след победата, той ще се стреми да сформира проевропейско правителство. Докато ние вече разбрахме, че нищо подобно не искат българските социалисти, че за тях европейската политика е съвършено чужда или дори омразна.  
„Единственото ни условие е спазването на Конституцията и осигуряването на социална справедливост” – уточнява още Педро Санчес. 
А, както би трябвало да помним от събитията досега, щом дойдат на власт, българските социалисти веднага загърбват Конституцията, защото тя им пречи, а не им помага да управляват. Нищо, че много държат на нея, когато са в опозиция. 
Нещо повече обаче, нашите леви герои винаги и тутакси зарязват и уж базисната своя идея за социалната справедливост, защото върхушката им добре осъзнава – когато управляваш, социалните пари са пари, хвърлени на вятъра, те директно намаляват нашите лични и групови печалби.
Но, какво да ви кажа, граждани – от думите на разните социалистически призраци, човек никога не може да извлече истинската истина, защото те я замазват упорито. Най-добре е да се придържаме към старата библейска мъдрост и по делата им да ги познаваме. 
Но и делата им да помним, защото именно нашата забрава постила пътя за тяхното упорито бродене наоколо.



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1070174
Постинги: 786
Коментари: 1361
Гласове: 1786
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930