Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2019 11:56 - Прокремълското лоби в Св. синод бламира патриарха – новият разкол е окончателен
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 378 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      image

Владиката Данаил по време на посещението му през май във Външния отдел на Московската патриаршия

20JUN2019  

Вчера на последното си заседание Св. Синод окончателно изпадна в разкол. Евхаристийното разделение, водещо и до административно разцепление е причинено от действията на Видинския митрополит Данаил, разказват запознати с интригата. Данаил, който е син на комунистически началник на народната милиция в Смолян и е пряко замесен в убийството на канонизирания за светец-мъченик от алтернативния синод на дядо Пимен свещеник Стефан Камберов, 

подчинява Българската църква директно на Кремъл

При разглеждане на въпроса с неговите изяви в Москва и разпращаните от него писма по  митрополитите на всички Църкви по света Св. Синод миналата седмица единодушно го порица и се разграничи от писанията му, изявявани като позиция на БПЦ, а той е гласувал с Особено мнение. Вчера, след явна руска обработка, Св. Синод докато разглежда неговото Особено мнение, което той публикува преди да е обсъдено в синодално заседание с гласовете на повечето владици приема неговото Особено мнение за миродавно. Така се оказва, че тези, които първо са го порицавали после са го подкрепяли. Иначе Св. Синод се бил ръководил от Св. Дух. Слава Богу не е така! Там при тези другари  Бог отсъства!

Синодалите, които са на мнение, че БПЦ трябва да е в общение с всички Църкви и добронамерено да изчака по-старшите Патриаршии да се произнесат по украинската автокефалия от вчера са само: патриарх Неофит, митрополитите Николай Пловдивски; Антоний Западно- и Средноевропейски; Наум Русенски и Киприан Старозагорски, който е председател на Комисията за украинския църковен въпрос. В подкрепа на Данаил и позициите на Московската патриаршия срещу Вселенския патриарх Вартоломей са  владиците: Сливенски Йоаникий; Великотърновски Григорий; Ловешки Гавраил; Варненски и Великопреславски Йоан; Неврокопски Серафим; Врачански Григорий и самият Данаил Видински. 7 срещу независима Украинска църква и Вселенската Патриаршия, а 5 – за. Това е резултатът от инспирираните руски активни мероприятия, извършвани публично от Видинския владика, а задкулисно от негови ментори. От заседанието са отсъствали българския владика в Америка Йосиф; Игнатий Плевенски и Амвросий Силистренски. Показателно е, че оставайки в малцинство Патриархът е бламиран от Москва и вероятно срещу него ще стартират процеси и процедури по отстраняването му.

Първият разкол в БПЦ бе с численото си превъзходство в полза на патриарх Максим, но сега след заявеното и извършено през миналата седмица прекъсване на евхаристийното общение между владиците и задълбочило се, разраснало се и утвърдило се в тази седмица разделение е в ущърб на патриарх Неофит, който е с малцинство владици като подкрепа.

През м. юни 1992 г. стартира първият църковен разкол в България, сега пак през  м. юни 2019 г. стартира вторият разкол в БПЦ. Според запознати представители на задкулисното родното Контраразузнаване, работещи по линия “БПЦ” Москва подготвя смяна на патриарха. Според добре осведомените лица Кремъл иска да постави на Българския патриаршески трон владиката на Варна Йоан, който е много приближен на Руската църква, от която е награждаван многократно с нейни ордени и отличия. Той е близък приятел с антибългарския руски владика на Одеса Агатангел, който не допуска български духовници да служат на български език за басарабските българи в Югозападна Украйна.

Очаква се патриарх Вартоломей да забрани на промосковските представители в БПЦ да влизат на Света Гора – Атон и има реална опасност, заради прокремълските действия на български владици Зографския манастир “Св. вмчк. Георгий Победоносец” да премине под управление на гръцки ръце.




Гласувай:
5



1. анонимен - Тоя свети синод е шайка путиноли...
20.06.2019 12:38
Тоя свети синод е шайка путинолизци, които убиха цурквата.
Някога имаше истински синод на Пимен, но го ликвидираха.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072602
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1790
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930