Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2019 00:08 - Руският евреин Гр. Перелман и чудото на света
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1059 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Странният гений Перелман

Руският гений от еврейски произход Григорий Перелман е известен с това, че успява да реши една от загадките на хилядолетието. Известен е и с друго: с ексцентричността си, както и с това, че отказва да приеме награда в размер на 1 млн долара.

    

 

image

 

2002 е звездната година за петербургския гений - тогава той успява да докаже т.нар. "хипотеза на Поанкаре", обявена от Математическия институт в Кеймбридж за една от загадките на хилядолетието. Теоремата на Поанкаре е едно от най-големите предизвикателства на математиката. В продължение на десетилетия учени от цял свят си блъскат главите над тази задача. В крайна сметка я разгадава ексцентричният гений от Русия, който с отказа си да приеме полагащата му се награда от 1 милион долара определено стъписва обществеността. "Предпочитам да ме смятат за мъртъв", казва самият Перелман.

За него няма неразрешими задачи

"Хипотезата на Поанкаре", наричана още "Формулата на Вселената", е съставена от френския математик Жул Анри Поанкаре през 1904 година. С тази хипотеза Поанкаре иска да обясни формата на Вселената чрез връзката между формите, пространствата и повърхностите. Перелман доказва правотата на своя именит колега, с което печели огромна популярност, безчет отличия и предложения за работа в най-добрите университети. Но отказва всичко, защото - както сам твърди - предпочита изолацията. И скромността.

Роден е през 1966 г. в Ленинград. Математическите му способности се проявяват рано - той е в 5 клас, когато постъпва в математическия център при Градския дворец на пионерите, а през 1982 година печели Международната математическа олимпиада в Будапеща с максималния брой точки и получава правото да следва без конкурсен изпит. Както разказва неговият учител Сергей Рушкин - за изчисленията си Перелман нямал нужда нито от лист, нито от химикалка. Самият Перелман пък казва, че не се сеща по онова време да се е сблъсквал с неразрешима задача - само с такива, които се решават трудно. "Нали помните библейската притча за това как Исус ходил по водата така, сякаш е суша. Е - аз трябваше да изчисля с каква скорост би трябвало да се движи, за да не потъне", разказва Перелман в едно от редките си интервюта.

image

Анри Поанкаре (1854 - 1912)

Той е един от 100-те живи гении

След като отказва предложенията на няколко елитни университети на Запад, Перелман се отдава на научна дейност в института "Стеклов" в Санкт Петербург. Но отказва да защити докторската си работа. Отказва също така да публикува решението си на теоремата на Поанкаре. Пратениците на различните комитети, предлагащи му какви ли не награди, си тръгват все с празни ръце. През 2005 година Перелман напуска и мястото си в института "Стеклов" - твърди, че е разочарован от математиката и иска да опита нещо друго. Оттогава живее откъснат от света, само понякога излиза до магазина. Не се подстригва, не се бръсне, не си реже ноктите. Но пък от 2007 година е в списъка на стоте живи световни гении, изготвен от "Daily Telegraph". В тази класация Перелман заема девето място. В списъка фигурират имената на още двама руснаци - Гари Каспаров е на 25-то място, а на 83-та позиция е класиран Михаил Калашников.

Неотдавна се появиха твърдения, че световноизвестният режисьор Джеймс Камерън смята да прави филм за руския гений, и то с участие на самия Перелман. Филмът щял да разказва живота на един руски математик, научил се да управлява Вселената, с което ударил в земята американския си учител.

АГ, ДПА, ВО, Б. Михайлова; Редактор: Д. Попова-Витцел
DW




Гласувай:
8



1. krumbelosvet - !
27.07.2019 01:45
Сега чувам за тоя човек.
Дали ще се намери нещо по-конкретно за теоремата на Поанкаре, геният "съперник" на Айнщайн...
цитирай
2. samarinof - В интернет има доста материал за Перелман, включително един доста изчерпателен филм.
27.07.2019 12:02
krumbelosvet написа:
Сега чувам за тоя човек.
Дали ще се намери нещо по-конкретно за теоремата на Поанкаре, геният "съперник" на Айнщайн...

Любопитна е причината, поради която той отказва наградата - Перелман счита, че неговият колега, американеца Джон Неш, има не по-малка заслуга за решението на хипотезата на Поанкаре.
Достатъчно е да отвориш Гугъл и Ютюб /ах, отново тези американско-еврейскии измишльотини/ и да вкараш в търсачките Гриигорий Перельман. Ето един добър филм, но е на руски език: https://www/watch?v=HAVqozRszcQ

Ако не се справиш - попитай баба радостиналасса, тя знае всичко. Само дето не знаеше, че е евреин, а тя нали е антисемит, та навярно вече ще го нарича жид.
цитирай
3. morskipesni - Боклук, ти си смотаняк от висока класа!
27.07.2019 21:42
Перелман сме го изучавали, когато ти си си пълзял под стола!
цитирай
4. shtaparov - Нямам против че може да е прав но ...
28.07.2019 02:21
Нямам против че може да е прав но фактът,че отказва да публикува своето решение на задачата означава само едно: никой не знае дали наистина е открил отговор или не е! Ако неговия труд не бъде публикуван,няма как да научим дали наистина е открил нещо или е самозван спекулант с психични отклонения,към който вариант ни навежда цялото му последващо поведение. Съгласен съм,че съвестно си предал всичко научено за него но няма да повярвам че нещо е открил,докато не видя целия му труд т.е.- целия отговор заедно с цялата аргументация. Не го ли покаже никога,значи е лъжец подобно на китайците които обявиха,че са "открили" Ноевия ковчег на Арарат а после се оказа,че са открили "на баба им фърчилото". 99% от "руските учени" изглежда са такива- те все "откриват" неща,които другите не са открили а накрая излиза един и същ резултат и единственото,което наистина са открили е това,че полето за спекулации е твърде голямо. "Жив" пример за това са руски "историци" като Ашмарин, Гумильов и Державин,които "откриха" "тюркския" произход на Българите и така създадоха нова Евразийска митология.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060833
Постинги: 785
Коментари: 1356
Гласове: 1757
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031