Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2019 15:24 - Индия иска да замени руските турбини за новата си АЕЦ с японски
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Индийската корпорация за атомна енергия (NPCIL) изразява недоволство от качеството на генераторите, доставени то "Силовыйх машин"
    image

снимка: Атоминфо.бг

 

Индийската корпорация за атомна енергия (NPCIL), която е клиент на изграждащата се АЕЦ "Куданкулам" от руска страна, се сблъсква със сериозни проблеми в работата на турбинното оборудване, предоставено от руската компания "Силовых машин" на Алексей Мордашов. Сега се обсъжда възможността за подмяна на турбинините на новата АЕЦ, която "Росатома" ще строи в Индия, с японски агрегати. Това съобщават пред РБК два различни източника, близки до участниците в преговорите между страните.

Индийската страна изразява недоволство от качеството на турбините и генераторите, доставени от "Силовых машин" за турбинния участък на вече изградените агрегати на АЕЦ „Куданкулам“, казва един от експертите. Тук не става дума за смяна на доставчика на турбините за строящата се централа "Куданкулам" (общо шест блока трябва да бъдат изградени, като два вече са готови), тъй като цялото оборудване за тях е договорено. Изискването се отнася до шестте блока на новата ядрена централа, чието изграждане също е предвидено от междуправителствено споразумение и трябва да приключи до 2034 година.

Индия все още не е избрала място за новата атомна електроцентрала, планира се този въпрос да бъде обсъден на Източния икономически форум (WEF), който ще се проведе през септември във Владивосток. Това съобщи наскоро вицепремиерът Юрий Борисов.

От "Росатом" са готови да обмислят други варианти за оборудването в новата индийска АЕЦ. Те изтъкват, че за тях удовлетворяването на изискванията на клиентите е приоритет.

"Компетенциите на "Росатом" в разработването и доставката на оборудване на ключовото оборудване за атомните електроцентрали, са водещи в света, но за други системи и по-специално за турбинното оборудване, са възможни различни варианти, ако клиентът ни има конкретни предпочитания", изтъкват от руската компания.

Пресслужбата на "Росатом" не отговори на въпроса на РБК дали се водят преговори с японските предприятия за поръчка на турбини. По време на посещение на японския премиер Шиндзо Абе в Русия през януари 2019 г. на среща с президента Владимир Путин беше обсъдено съвместното изграждане на нова атомна електроцентрала в Индия, съобщи информиран източник.

От компанията "Силовых машин" пък изтъкват, че решението за избор на доставчици на основното оборудване се взема от "Росатом". 

Превод: Faktor.bg
https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/indiya-iska-da-zameni-ruskite-turbini-za-novata-aets-s-yaponski



Тагове:   АЕЦ,   Русия,   Индия,   Росатом,   куданкулам,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060900
Постинги: 785
Коментари: 1356
Гласове: 1757
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031