Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2022 08:10 - Съливан: Подкрепата на САЩ за Украйна ще е неограничена във времето
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1541 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Джейк Съливан

  Съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви, че подкрепата на САЩ за Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

На брифинг в Белия дом той беше попитан за възможните ограничения във времето и обхвата на помощта, която Вашингтон оказва на Киев. Съветникът на американския лидер подчерта, че администрацията на САЩ е "наложила ограничителни принципи по отношение на конкретните видове [военни] системи", които може да достави на Украйна. "Но що се отнася до принципа за ограничаване на времето, президентът [Байдън] беше абсолютно ясен по този въпрос. Той имаше предвид толкова дълго, колкото е необходимо, и това е позицията, която САЩ са готови да заемат. Вярваме, че това е пътят, по който глобалната коалиция от държави, подкрепящи Украйна, е готова да поеме", каза Съливан.

Той беше попитан и дали е сигурен, че "Русия няма да успее да превземе Киев". "Убедени сме, че смелостта на украинците и подкрепата на Запада за Украйна ще позволят на Украйна ефективно да защити и запази столицата си", заяви президентският съветник.

Съливан заяви, че САЩ работят с Украйна по стратегия, която да ѝ помогне както по време на боевете, така и в преговорите с Русия. "Ще продължим да работим с украинските въоръжени сили и правителство по стратегия, която в крайна сметка ще им позволи да постигнат целите си както на бойното поле, така и на масата за преговори. Както каза президентът Байдън, когато участвахме в срещата на върха на НАТО само преди 10 дни, ние ще правим това толкова дълго, колкото е необходимо", добави той.

Съливан също така заяви, че министерствата на отбраната на САЩ и Украйна всъщност обсъждат връщането на украински територии с военни средства. "Почти всеки ден поддържаме контакти с Украйна за това как да се защитят при руска офанзива и да си върнат част от отнетите им територии . Тези разговори се провеждат по каналите на въоръжените сили, както и на политическо ниво", каза той.

Запитан дали Киев губи в конфликта с Москва, Съливан отговори: "Русия вече до голяма степен не успя да постигне стратегическите си цели в Украйна. Стратегическата ѝ цел е да превземе столицата Киев, да сложи край на Украйна като държава, да заличи украинската идентичност от картата и да я присъедини към Русия. Те не успяха да го направят. Киев е изправен, Харков е изправен, Одеса е изправена, големите украински градове в по-голямата част от страната са в украински ръце и се защитават умело и смело от украинските военни с подкрепата на САЩ, другите съюзници от НАТО и страните по света". Според съветника на Байдън това, което руското ръководство "е възнамерявало да направи [в Украйна], се е провалило и ще продължи да се проваля в постигането на крайните си цели". "Със сигурност Русия е успяла с големи трудности да установи контрол километър по километър, сантиметър по сантиметър върху някои територии в източната част на страната", смята Съливан. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1075851
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1797
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930