Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2022 12:37 - Четири варианта за бъдещето на Русия – контрареволюция, революция, външно управление от НАТО
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1135 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 При три от тях за руснаците нищо няма да се промени – остават безправни, а чиновникът всесилен, а за света Русия ще бъде винаги страшна и ужасна  
image

Авторът

  Сергей Власов, Каспаров. Ru

Войната, започната от режима на Путин срещу  Украйна де факто заби последния пирон в ковчега на самия режим. Окончателно стана ясно, че този режим влезе в последния си, терминален стадий. Засег още не е ясно колко ще продълги тази фаза, 3-6 месеца или година-две. Но изходът вече е опрделен. Путин ще си отиде. 

Дали ще си отиде сам, ще назначи свой приемник, ще го свалят, отровят или ще хвърлят специална бомба върху бункера му – не знаем. Пък и сега това не е важно. Важното е да разберем какви изобщо 

варианти за промени в Русия

 са обективно възможни.

Всъщност тази дискусия се води в руските опозиционни кръгове през последните 5-10 години, макар и вяло. Но войната ускори и изостри тази дискусия, защото войната и икономическите санкции засилиха нашите очаквания за трансформация на Русия.

Какви за вариантите за трансформация на страната? В действителност всички те са на повърхността и  са само 4: контрареволюция, революция отгоре, революция отдолу и временно външно управление след капитулация на страната заради поражение във войната с Украйна.

 Контрареволюция 

Това е мирно предаване на властта на приемник (например, на сина на Патрушев) с цел консервиране на съществуващата политика и запазване на властта. Този вариант може да бъде наречен "страна-концлагер“, тъй като запазването на статуквото в страната с нов лидер в условия на ескалиращи проблеми заради санкциите и войната в Украйна ще е възможно само в режим на концлагер. Но също е ясно, че такъв вариант няма да спаси "бащата на руската демокрация". Все едно, режимът ще рухне под тежестта на нарастващите проблеми в страната.

Този вариант няма да спре войната в Украйна. Няма да направи руснаците свободни. Няма да защити света от заплахата от ядрена война.

Революция отгоре

Това е мирно или немирно идване на власт на нови политици от съществуващия сега държавен или военен апарат с частичен или пълен отказ от политиката на путинския режим. На първо място – прекратяване на войната в Украйна.

Какви са възможните модели за реализиране на този вариант? 

1). Доброволна или доброволно-принудителна оставка на Путин и предаване на властта на министър-председателя с последваща конституционна процедура за избиране на президент на страната.

2). Военен преврат.

3). Физическо отстраняване на Путин.

Този вариант на трансформиране на страната има  доста значителни перспективи, тъй като целият исторически опит на Русия показва, че "революциите отгоре" по-често са успешни и  по-често се случват. А и примерът с  Казахстан показва, че появата на нов лидер променя Политиката на страната. Отделен въпрос е, че трудно може да се разчита на реални дълбоки преобразувания и реална демократизация на страната. Този вариант е възможен по всяко време, дори утре. Войната в Украйна, най-вероятно ще бъде спряна. Ще бъде подписан мирен договор с контрибуции и репарации.

За руснаците обаче едва ли нещо ще се промени. Както руският човек е бил безправен, а чиновникът всесилен, така и ще си остане. И за цивилизования свят Русия ще си остане Enfant terrible. Страшна и ужасна.

Революция отдолу

Това е немирно сваляне на съществащия строй със "силата на народните маси". Такъв сценарий е възможен само в случай, че колективният Запад успее да приобщи или да принуди Китай, Индия и арабските страни да се присъединят към режима на санциите (срещу Русия – б.р.). Под тежестта на икономическите проблеми в страната ще започнат стачки, вълнения, които неминуемо ще доведат до сваляне на режима.

Такъв вариант е възможен:

а) при условие на реално участие на влиятелните държави в прилагането на санкциите

б) не по-рано от 12 месеца след пълното реализаиране на т. а). Обективно това означава 2023-2024 г.
Трябва да сме наясно, че това е "кървавият" вариант за трансформиране на  Русия. Трудно е сега да се определи степента на тази "кървавост". Но със сигурност на всички няма да им се стори малко. Този  вариант има повече перспективи от гледна точка на нормалното бъдеще на Русия. Тиранията обаче може да се върне отново. Както е известно "В Русия всичко се променя на всеки пет години и нищо на всеки  двеста години". Важното е, че от гледна точка на времето този вариант е безнадежден за Украйна.

Временно външно управление на страните от НАТО след капитулация на Русия заради поражение във войната с Украйна

Това е реално временно външно управление на страната с изграждане на съвременни демократични институции и последващо предаване на властта на избрани демократични органи на управление.

Такъв вариант е възможен само при реализиране на следните събития:

1). Военно поражение на Руската федерация във войната с Украйна. Изтласкване на руските войски до границите  от 2014 г., включително  връщане на Крим на Украйна.

2). Използване от путинския режим на  неконвенционално оръжие, като "оръжие на отчаянието и последна възможност".

3). Ответен военен удар на страните от НАТО и военно поражение на Русия във войната с НАТО.

Ако Русия не разполагаше с ядрено оръжие, този  вариант би бил възможен и само при осъществяване на точка 1. Но наличието на ядрено оръжия със сигурност няма да позволи на страните от НАТО да влязат в тази война при използване само на конвенционални оръжия. 
Колкото и странно да звучи, и ужасно, но ми се струва, че само външно управление и изграждане на демократична държава с помощта на външни сили може да даде надежда на всички нормални руснаци да живеят в цивилизована и демократична Русия, където свободни граждани живеят и се наслаждават на живота, и участват в управлението на страната. А страната е част от световния процес и се развива успешно. За благото на нейните граждани.

И това е единственият вариант, при който Русия няма да е източник на военна заплаха за света през идните години.
Превод: Faktor.bg



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1076933
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1800
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930