Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2022 10:46 - Сорокин: Нормални руснаци се превърнаха в зомбита
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1834 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 "В Москва цари ментална пандемия. Нормални хора се превърнаха в зомбита", казва руският писател Владимир Сорокин. Той смята, че Путин иска да унищожи Украйна така, както е действал Иван Грозни в Новгородския погром.     

 

image

Владимир Сорокин

Германските медии обичат да интервюират живеещия в Берлин известен руски писател Владимир Сорокин. Напоследък основната тема на разговорите му с медиите, разбира се, не е неговото творчество, а войната в Украйна. В края на април например пред "Зюддойче цайтунг" Сорокин говори за целите на "специалната операция", намеренията на Путин и как в днешна Русия е била установена абсолютна монархия. В началото на юни пък "Ханделсблат" публикува интервю с него. Там писателят прокарва паралели между Владимир Путин и Иван Грозни.

Владимир Путин като Иван Грозни

В интервюто на Матиас Брюгман за "Ханделсблат" Владимир Сорокин припомня пирамидата на държавната власт, създадена още от първия руски цар Иван Грозни през XVI век. И днес Русия продължава да живее както навремето, замръзнала в онзи модел на управление, казва писателят. Само един човек е на власт - всички останали му се подчиняват. Според Сорокин руският президент Владимир Путин действа в Украйна по същия начин, по който Иван Грозни разгромява Новгород през 1570 година, убивайки хиляди жители и заличавайки всичко живо в района. Това е тактиката на окупаторите, отбелязва интелектуалецът.


Властта в Русия може да се упражнява единствено и само от позицията на окупатор. Брутално, непредсказуемо и безпощадно - такова е отношението към собственото население, посочва още той. В интервюто си Владимир Сорокин отправя поглед назад и към други агресивни войни, които Русия е водила по времето на Иван Грозни.

Какво е бъдещето на руската култура?

Сорокин, който живее в берлинския квартал Шарлотенбург, признава, че в момента не може да се занимава с творческа дейност. "Вече съм способен единствено да поглъщам информация", казва писателят пред "Ханделсблат". Той смята за неуместен разговора за последиците от войната върху руската култура точно сега, в разгара на конфликта. Същевременно подчертава, че случилото се вече е нанесло огромни щети на културата.

"Войната ще приключи тази година и тогава ще се разбере как светът ще се отнася към руската култура. Но класиката трябва да оцелее. И Хитлер е обичал Вагнер, но Вагнер си остава Вагнер. Нито Толстой, нито Достоевски трябва да изчезнат. Но какво ще се случи със съвременното изкуство - това е невъзможно да се предвиди точно сега", коментира Сорокин.

"Путин не може да победи"

Според руския писател Путин не е в състояние да спечели тази война срещу "успешната украинска армия и Запада". Той ще "хвърля дърва в огъня, ще мобилизира все повече войници и военно оборудване". Тук Сорокин отново сравнява руския президент с древния владетел на цяла Русия. "Той иска да унищожи Украйна - така, както навремето Иван Грозни е унищожил Новгород. И желае да превърне страната в провинция на Русия", казва писателят.

Журналистът от германското издание задава на Владимир Сорокин и този въпрос: как оценява поведението на Германия. Отговорът на писателя гласи: "Ако Германия не направи значително повече за Украйна, то германците ще трябва дълго време да се оправдават пред другите. Това няма да е лесно. Недоверието към Германия след 16 години управление на Ангела Меркел - време, в което тя изгради мостовете към Путин, за което не се е извинила и до днес - се засилва", убеден е писателят.

"В Москва цари ментална пандемия"

Пред "Ханделсблат" той изразява надежда, че един ден ще се завърне в Русия и същевременно подчертава, че в момента в руската столица цари "ментална пандемия". "Нормални хора са се превърнали в зомбита. Надявам се, че руският народ отново ще оздравее", казва Владимир Сорокин в края на интервюто си за "Ханделсблат".




Гласувай:
5



1. raders - Някои от тях са нормални, но много ...
19.07.2022 18:17
Някои от тях са нормални, но много малко.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072208
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1789
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930