Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2022 06:12 - Защо авторитети на българската алтернативна духовност тиражират измислици и лъжи в защита на Путин и руската агресия в Украйна?
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 715 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дали някои от тях не са продали душата си на дявола, за да се осмелят да видят алтернатива и освобождение там, където има агресия и човеконенавист

Както навсякъде по света, в България има значителна общност от хора, които имат активен интерес в сферата на духовността. Под духовност разбираме не само организираната религия, но и всички тези полу-институционализирани групи и движения, които се занимават с духовни познания и духовни практики. Бялото братство - или последователите на Петър Дънов е само едно от тези движения, може би най-значимото и най-тясно свързано с българската традиция на духовно развитие отвъд границите на организираната религия. 

От време на време следя проявите на тези духовни движения и на техните авторитети - в електронни издания, YouTube и други източници. Прави впечатление, че голяма част от тези хора, които се считат за авторитети и лидери на духовните общности, с лекота преминават границата между духовно познание и интерпретация, и политическо знание и интерпретация. Нещо повече - те ползват собствените си духовни прозрения (каквато и да е тяхната надеждност и произход) за пряк аргумент в политическия дебат. Една значителна част от тях извършва

пряка, не съответстваща на никакви факти пропаганда на Путиновия режим,

особено в контекста на настоящата му агресия в Украйна. 

Слушам запис по YouTube на известен пловдивски лекар - уважаван лектор в средите на духовните движения. За да илюстрира своите езотерични тези, докторът си позволява следните твърдения. "Малко хора знаят, че навлизането на Путин в Крим през 2014 г. се извършва само три дни преди полуостровът да бъде окупиран от голяма ескадра американски военни кораби, поканени от украинския президент да се разположат за постоянно в Крим. За тях са били изградени жилища, комплекси и всичко необходимо..." Спирам с цитата дотук. Всеки малко от малко компетентен в сферата на руско-украинския конфликт и дори само в сферата на международните отношения човек знае, че абсолютно нищо от това не е истина. Изразявам се деликатно, за да не го назова по достойнство - чиста лъжа и измислица. Преди всичко, при нахлуването на "зелените човечета" в Крим през 2014 г. официално президент на Украйна е все още Виктор Янукович. Той вече е "в нелегалност", но друг президент на Украйна по време на инвазията в Крим няма. Няма кой освен промосковският Янукович "да е поканил" американската флота в Крим. Но дори и да го е направил - подобно "настаняване" е немислимо от гл. точка на правилата в международния живот, още по-малко ако става тайно и без съответни политически решения във Вашингтон, каквито никаква институция в Америка не е взимала. 

Проблемът на този тип "духовни анализи" е не просто тяхното пристрастие към руската позиция във всичко - да речем, че това пристрастие е наследено от учението на Петър Дънов. Проблемът е, че тези лекции и съдържащите ги

измислици и лъжливи твърдения в защита на руската агресия се правят от лектори с духовен авторитет,

изправили се пред аудитория, дошла да получи духовно знание. Заедно с духовното знание - неговата стойност не съм компетентен да оценя - тази аудитория получава индоктринация по политически - геополитически проблем, аргументирана "духовно". Защо се прави това? Първото възможно обяснение е - защото лекторът е платен или изпратен като действащ хибридчик в духовна среда. Допускам, че има и такива, но в тази среда те не преобладават като авторитети. В общността на духовно търсещите (в общностите на духовно търсещите) има авторитети, които са получили своята лидерска легитимност през дълги години на свои собствени духовни търсения и тяхното споделяне с другите.

Второто възможно обяснение е свързано с обстоятелството, че значителна част от общността на духовно търсещите принадлежи към това, което на Запад се нарича "ценностен ъндърграунд" - или съвкупност от обществени движения, противопоставени на съществуващото обществено статукво - икономическо, политическо, идейно, културно. Визиите на тези духовни - или квазидуховни алтернативни културни движения носят в себе си много голям конспиративен потенциал. Тяхното обяснение за голяма част от явленията на съвременния свят са част от "теории на заговора" - нещо типично за еклектичната алтернативност на многообразната духовна култура извън организираната религия. (Част от привържениците на организираната религия също принадлежат към многоликата общност на "конспирологията"). 

На българска почва

"ъндърграундът" на алтернативната духовна култура също е предимно антизападен -

поради принадлежността на България към Запада и поради наследството на русофилските идеи на редица духовни авторитети - най-значим сред които е основателят на Бялото братство Петър Дънов. Така в съвременна България се появяват общностите на заплашените от "кемтрейлс", загрижените - в много отношения основателно - от ефектите на глобализацията, материализма, бързата културна промяна, провидяна като стратегия за унищожение на духовността. 

В този контекст определени авторитети на духовната общност, мотивирани от източници, които само те си знаят, рекламират бруталния и примитивен диктаторски режим на Путин в Москва като "духовна алтернатива" на "бездуховния Запад", който служи на "Мамона" и се стреми да унищожи нашето бъдещо духовно освобождение... Защото Путин няма общо с "Мамона", нали? Защото да нападнеш съседна мирна страна и да убиваш хладнокръвно хиляди невинни хора - деца, старци, включително хора, принадлежащи към прословутия ти "Русский мир" - сигурно е проява на особено авангардна духовност. 
Кой в българските среди на духовната култура - официална, църковна и алтернативна, езотерична - цели да измами българите, представяйки един безскрупулен и жесток сатрап и агресор като Путин в ролята на спасител и "борец за духовност"? Пловдивският лекар и другите авторитети на българската алтернативна духовна култура най-добре знаят отговора на този въпрос. Само че едва ли ще го споделят с нас. Дали не им достигат реални знания за истинската сложност на съвременния живот и съвременния свят - и се стремят да прикрият липсата им с популярни клишета на хибридната пропаганда? Дали са изпаднали в типичното за духовните хора изкушение, което църквата нарича "прелест"? Дали някои от тях наистина не са "продали душата си на дявола", за да се осмелят да видят алтернатива и освобождение там, където има агресия, човеконенавист и примитивна масова жестокост? Аз нямам изчерпателен отговор на тези въпроси. Мисля, че трябва да ги поставя. Отговорите могат да дойдат от различни страни.

Огнян Минчев

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg




Гласувай:
3



1. batogo - !!!:))) Западът е Творецът на духовни и материални ценности!
23.07.2022 06:43
Творецът създава условията за развитието на духовността, а не диктаторът, ползвателят и крадецът на западните духовни ценности, който се опитва да ги ползва в своя изгода, като заблуждава и ограбва хората и живота, както прави ботоксовото джудже путин! Такива изроди като путин и руското кривославие нямат и не могат да имат нищо общо с духовността и духовните ценности на Учителя Петър Дънов!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1077047
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1800
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930