Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2022 13:35 - Защо Полша закупи оръжие точно от Южна Корея
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 217 Коментари: 0 Гласове:
0



 Южнокорейски самолети ще заменят руските МиГ-ове, използвани досега в Полша. Варшава сключи рекордна сделка за покупката на оръжие от Южна Корея. То е качествено и на добри цени, затова Сеул конкурира лидерите на пазара.

image

Южна Корея иска да увеличи своя износ на военна продукция и да разработва още по-модерни оръжейни системи. Миналата седмица Полша стана най-големият ѝ клиент. В най-голямата сделка за износ на оръжие в досегашната си история, Южна Корея продаде на Полша близо 1000 бойни танка К2, 648 самоходни гаубици и 48 изтребителя FA-50.

Стойността на продукцията е 20 трилиона вона (15,3 млрд. долара), въпреки че точната цифра все още не е договорена, тъй като продължават обсъжданията относно производството на танковете и гаубиците по лиценз в Полша.

Предвижда се първата партида от 180 танка да бъде доставена още тази година. "Искаме мир, затова трябва да се подготвим за война. Полските въоръжени сили трябва да са толкова силни, че агресорът да не се решава да ни атакува", заяви полският военен министър Мариуш Блашчак. Според него Корея е най-подходящият производител на оръжие за Полша, "като се имат предвид технологията, цените и сроковете за доставки".

Южна Корея бележи рекорди

Миналата година Южна Корея продаде оръжия на стойност 7 млрд. долара, което е рекорд за страната. Тази година се очаква тази сума да достигне 10 млрд. долара. Правителството се стреми да увеличи военния износ, за да вложи приходите в разработването на по-съвършени оръжия, затвърждавайки позицията си сред водещите световни производители на оръжейни системи.

Чуждите правителства смятат южнокорейското военно оборудване за надеждно, модерно и не толкова скъпо, колкото произведеното от други развити държави като САЩ, например. Един южнокорейски изтребител FA-50 струва около 30 млн. долара - той е значително по-евтин от американския F-35, чийто базов модел се продава за поне 77 млн. долара. Предполага се, че голямото количество закупено въоръжение ще даде на Варшава предимство при формирането на крайната цена. Сделката включва и изгодни лицензи за производството на танкове и гаубици в Полша. Планира се да бъде открито и училище за обучение на пилоти на FA-50. Подобен проект би демонстрирал предимствата на самолета и пред други потенциални купувачи в Европа.

Рекордни продажби

Южна Корея се намира в част на света с многобройни и променящи се предизвикателства в сферата на сигурността. Войнственият съсед с ядрени оръжия Северна Корея е само едно от тях. Южнокорейците междувременно си спечелиха солидна репутация във връзка с качеството на произвежданото от тях военно оборудване.


Какво представляват другите оръжейни системи, които Полша закупи миналата седмица? Танкът К2 "Черна пантера" тежи 54 тона, има 120-милиметрово автоматично зареждащо се главно оръдие, композитна броня и вградени системи за противоракетна отбрана. Максималната му скорост е 50 километра в час, а обсегът на действие е 450 километра. K2 е бил продаден и на Оман, послужил е като основа за турския танк „Алтай“, а Австралия тества вариант на бойната пехотна машина K21. Съобщава се, че Норвегия и Египет също обмислят купуването на южнокорейски танкове.
image

К-9 "Гръм" е самоходна гаубица с оръдие, което може да изстрелва снаряд на разстояние до 40 километра, и скорост на стрелба до осем изстрела в минута. Тя вече е продадена на Естония, Норвегия, Полша, Турция, Финландия, Австралия и Индия.

Третата система, която Полша закупува, е FA-50 Golden Eagle - лек боен самолет, разработен съвместно от Korea Aerospace Industries и американската компания Lockheed Martin.

Въпреки че не е най-модерният изтребител, той може да изпълнява бойни задачи, разузнавателни и тренировъчни мисии, като максималната му скорост е 1837 км/ч.
image

Качество и конкурентоспособност

Блашчак заяви, че самолетът ще замени флотилията от руските изтребители МиГ в полските ВВС, за които вече е невъзможно да се набавят резервни части. Той очаква първите самолети FA-50 да пристигнат в началото на следващата година.

Южнокорейски самолети вече са били закупени от Филипините, Ирак, Индонезия, Тайланд, Турция, Сенегал и Перу. Аржентина, Малайзия, Колумбия и Индия също проявяват интерес към тях. Военни кораби и подводници от Южна Корея се ползват от Тайланд, Филипините и Нова Зеландия. Страната е изнесла и танкери за въоръжените сили на Великобритания и Норвегия.

Дан Пинкстън, професор по международни отношения в Сеулския национален университет, казва, че продажбата на модерни оръжейни системи е цел, която Южна Корея си е поставила в областта на индустриалната политика още през 60-те години на миналия век. "Южнокорейските компании, произвеждащи оръжия, определено ще се стремят да разширяват своите пазари по света", предрича експертът.


Тагове:   оръжие,   Южна Корея,   Полша,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1075264
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1796
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930