Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2022 09:39 - Подписването на дългосрочен договор с американската компания ще е практически прекратяване на връзките с "Газпром“
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 368 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От "Газпром" днес трябваше да купуваме газ за около 340 лева, а в момента КЕВР ще одобрява цена от 300 лева за мегаватчас  
image

Евгений Кънев

 

"Странно е, че тема, която със сигурност не е най-важната и в икономиката, и в обществения живот, реално стана номер 1 във всички аспекти. Икономиката си върви, газ има, България чупи всички рекорди по производство и износ, което означава, че към момента никакъв проблем няма. ... Да се чуди човек откъде идва тази вакханалия в публичното пространство с катастрофични оценки за това как държавата потъва без газ. Вероятно целта е да се каже, че всички опции са изчерпани, няма газ и трябва да се върнем към опцията "Газпром".

Това заяви пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Той уточни, че е скептичен, че може да се направят набързо търгове и да се получат по-добри офертни цени за втечнен природен газ.
"Ако продължавахме днес да купуваме газ от "Газпром", по формулата, по която купувахме, трябваше днес цената да е около 170 евро, т.е. около 340 лева. Виждаме, че в момента КЕВР ще одобрява цена от 300 лева за мегаватчас, което означава, че "Булгаргаз" отново щеше да трупа загуби", обясни икономистът.

Според Евгений Кънев "Булгаргаз" е пасивна структура, която е свикнала да работи с един доставчик и никога не ѝ се е налагало да прави пазарни операции за търсене на газ от различни места, за да осигури обществения интерес:
"Дори самите представители на "Булгаргаз" признават, че заради договора с "Газпром", който съществува до края на годината, не искат да правят никакви други действия с дългосрочен характер, защото, ако тръгне по тръбата с "Газпром", какво ще го правят този газ. Тази пасивност остави "Булгаргаз" без алтернативни трасета и осигурени места - слотове на терминали и се наложи да използват т.нар. посредник - търговска компания "МЕТ", която имаше запазени слотове на терминала в Гърция, за да могат да станат тези операции с танкерите през юни и юли. "Булгаргаз" трябва да стане по-активна и да поема по-големи рискове".

По думите му диверсификацията досега се е разбирала само като добавяне на азерски газ.

"Булгаргаз" не са очаквали, че спирането на газа от "Газпром" ще е постоянно, а не временна операция. Затова не се сключва дългосрочен договор с американска компания, защото, ако се сключи трети дългосрочен договор (освен за руски и азерски газ - б.р.), един от всички ще стане излишен. По тази причина вероятно никой не смее да поеме такава отговорност да сключва трети дългосрочен договор, преди да е изтекъл поне този с "Газпром", коментира той и уточни, че подписването на дългосрочен договор с американската компания ще е практически прекратяване на взаимоотношенията с "Газпром".



Тагове:   оцет,   мас,   Русия,   газ,   Газпром,   Россия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072949
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1790
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930