Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2022 19:03 - Генадий Гудков: За Путин България е плацдарм за атаки срещу Европа
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2349 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image Визитка image image БЮЛЕТИН Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

Вашият emailЗаписване Всички бюлетини на Капитал...

Руснаците също не усетиха какво става. Когато на власт дойде Путин, той започна на пръв поглед логични и правилни реформи. Колкото и да е странно, първото нещо, което направи, беше да се заеме с несменяемостта на властта - президентските мандати да не са повече от два и не по-дълги от 8 години, да се въведе сменяемост на губернаторите и т.н. Но през 2004 г. след събитията в Беслан (когато вследствие на щурма на руските специални части бяха убити над 300 души, включително деца, взети като заложници от чеченски терористи според официалната версия - бел. ред.), докато цялото общество беше в шок от случилото се там, махалото започна да се спуска все по-ниско и по-ниско - хората не отчетоха ареста на Ходорковски, разгрома на телевизионните канали НТВ и ТВ6 и т.н.

По-късно, през 2012 г. в едно свое интервю си позволих да кажа, че това, което прави Путин с отнемането на права и свободи, няма да създаде повече сигурност, точно обратното! Веднага след това започнаха заплахите, че ще ми отнемат бизнеса, ще ме лишат от депутатския ми мандат, ще ме арестуват. Един близък до Кремъл депутат дойде и ми каза, че са му наредили да ми купи еднопосочен билет за дестинация, която аз сам си избера, тъй като до ареста ми и до завеждането на дело срещу мен оставали не повече от 10 - 12 дни. Тогава аз отказах, но страхът така или иначе започна да завзема своята територия в страната и да, Русия проспа настъплението на новата диктатура.

Наричате Русия на Путин "гробище на демокрацията" и "страна затвор", но защо на хората извън Русия им е трудно да повярват, че там се случва точно това?

 

Нормалният човек, който живее в Европа, не може да разбере как е възможно в Русия да арестуват за това, че носиш на ревера си бяла лентичка, че стоиш на тротоара с бял лист хартия в ръцете, че се разхождаш с бели балони, че цитираш Лев Толстой (начини на протест срещу войната в Украйна - бел. ред.)... През 1853 г. той е написал изключително силни думи срещу кримската война. И ако сега някой си позволи да раздава листовки с тези цитати, веднага бива арестуван. Кой в Европа може да повярва , че за изричането на думата "война" можеш да получиш присъда от 3 години затвор? Много хора в Русия твърдят, че страната не може без политици като Путин, защото там либералната демокрация много бързо би се изродила в някаква разрушителна анархия. Един от великите руски писатели беше казал, че вероятно смисълът от съществуването на Русия е в това да покаже на останалите народи как не трябва да се живее. Ако сега перифразирам тази мисъл, може би смисълът от съществуването на Путин е в това да се покаже на останалия свят какви не бива да бъдат властта и каква не трябва да бъде политическата система на управлението. Погледнато отстрани, и днес изглежда като че ли Русия продължава да промива мозъците на поредно поколение с митологизираната история на Втората световна война. Докъде ще доведе това? Аз ще отида още по-далече и ще ви кажа, че почти цялата история на Русия е митологизирана и изпълнена с лъжи. Доколкото знам в България се шири мнението , че основна роля за освобождението й и за победата над Османската империя има генерал Скобелев. Знаете ли, че в Русия никой не го познава като историческа личност? Защо?

Защото, когато генерал Скобелев поискал от Александър II войски, за да върне Истанбул на Европа, получил отказ, тъй като придворните се уплашили, че ще получи прекалено голямо влияние. Т.е. идеята е била осуетена от интригите в двора.

В Москва има проспект, наречен на името на ген. Кутузов. Той е водил руската армия срещу нашествието на Наполеон, но е бил изключително слаб полководец, който е изпитвал необясним страх от Наполеон. За това не е влязъл в нито една битка с него в Европа. Шансът на Кутузов е бил в това, че Наполеон не си е дал сметка за мащабите на Русия, за гигантските разстояния в нея, за времето, което ще му е нужно, за да се изтегли от страната преди зимата. И по тази причина почти без бой с изключение на бородинската битка, армията на Наполеон все пак е била изтласкана от Русия. Но не заради таланта на Кутузов.

В Москва има станция на метрото, която се нарича "Войковская". Войков е човекът, който е организирал разстрела на царското семейство заедно с децата им.

В Москва и до ден днешен на Червения площад, покрит с цветя и венци, стои гробът на Сталин - човекът унищожил десетки милиони съветски граждани, причинил най-страшната война и довел до унищожението на 5-милионна армия.

В празничния календар на Русия малко дати се приемат с ентусиазъм. Една от тях е 9 май - победата във Втората световна война, която у нас извратено се нарича Велика отечествена. Сталин е измислил това, а Путин го повтаря. Каква отечествена война, световна война беше това, защото в първите две години от началото й Сталин е воювал заедно с Хитлер, били са съюзници. А днес в Русия със Закона за защита на историческата памет е забранено да се правят сравнения между Съветския съюз и хитлеристка Германия. Този закон беше приет по инициатива на Путин. Сега той свири на тънките струни: Ние сме супер държава, победили сме целия свят, ние победихме хитлеристка Германия...

Злоупотребата с тази част от историята на Русия е толкова отвратителна, че човек остава с впечатление, че едва ли не самият Путин е победил Хитлер и дори е поставил съветското знаме върху Райхстага.

Всички тези послания са отправени към хора, страдащи от проблемите на всекидневния си живот. Това е основната маса от хората в Русия, които подкрепят Путин. В отплата той им подарява виртуално величие. Но какво значение има, че си гражданин на велика държава, когато си бос и с гол задник?

Как ще се справите с всичко това?

 

Вероятно ще трябва да използваме опита на следвоенна Германия - дефашизация, десталинизация, депутинизация, демилитаризация. Това е, което трябва да направим, ако искаме да съхраним Русия за бъдещето. Деидиотизацията също е много важна, разглупачването, раздебилването. Как си представяте Европа след зимата, която предстои? Европа ще се справи, ще намери начини и алтернативни доставчици (на газ и петрол, бел. ред.). Може би няма да е лесно, ще има проблеми, но ще се справи. Сега ще започнат сериозни преговори с ОПЕК за увеличение на квотите за добив и доставки, България ще използва интерконектора с Гърция, ще се увеличат доставките от Ирак, Казахстан, Узбекистан. Въпросът с енергоносителите ще бъде решен - Европа е стара, всичко е преживяла, ще преживее и това! Но Путин ще загуби целия европейски и северноамерикански пазар. Това ще бъде колосален удар по руската икономика. А вие кога ще се върнете в Русия?

Когато го няма Путин. Срокът на моята емиграция съвпада със срока на неговото пребиваване в Кремъл.

Интервюто взе Спас Спасов, Капитал



Тагове:   българия,   Русия,   гудков,


Гласувай:
5



1. dobrodan - Мъдър мъж.
04.09.2022 19:52
Моите почитания.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1075599
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1797
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930