Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2022 09:37 - Руската империя трябва да умре
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1712 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 22.11.2022 09:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  По-доброто бъдеще изисква поражението на Путин и края на империалистическите му стремежи

По време на 25-годишното си официално съществуване Московското училище за гражданско образование нямаше кампус, учебна програма или професори. Вместо това то провеждаше семинари за политици и журналисти, водени от други политици и журналисти от Русия и целия свят. Оперираше от московския апартамент на своите основатели Лена Немировская и Юрий Сенокосов. Те се бяха срещнали през 70-те години на миналия век по време на работата им за съветско философско списание и споделяха омразата към насилствената своеволна политика, която бе оформила по-голямата част от живота им. Бащата на Немировская беше затворник в лагера ГУЛАГ, а Сенокосов веднъж ми каза, че не може да яде руски черен хляб, тъй като вкусът му напомня за бедността и трагедията на неговото съветско детство.

 image


И двамата вярваха, че Русия може да се промени. Може би не много, може би не драматично, но все пак да се промени. Немировская казваше, че голямата й амбиция е да направи страната "малко по-цивилизована" чрез излагането на хората на нови идеи. Тяхното училище - продължение на разговорите, водени в кухнята им, трябваше да постигне тази единствена нереволюционна цел.

Дълго време то процъфтяваше. От 1992 г. до 2021 г. според Немировская над 30 хил. души - парламентаристи, членове на градския съвет, бизнесмени и журналисти, са посетили техните семинари за правото, изборите и медиите. Аз присъствах може би на десетина семинара, като говорех предимно за журналистика.

Училището остана руска организация, изградена от руснаци за руснаци. Темите бяха подбирани, защото интересуваха руснаците, а по-късно и грузинците, беларусите и украинците, които посещаваха някои сесии. По онова време този проект не изглеждаше наивен, идеалистичен или радикален, да не говорим подстрекателен. Немировская ми каза, че никога не си е мислела, че създава "дисидентска" организация. Напротив, нейните усилия са били да подкрепят точно тази трансформация, която онези, които бяха на власт в Русия през 90-те години, твърдяха, че искат. Но бавно те бяха или изтласкани, или промениха мнението си.

ленове на руската тайна полиция започнаха да се появяват на семинарите и да задават въпроси. Негативни статии за училището започнаха да се излизат в руската преса. Накрая държават го определи като "чужд агент" и постанови, че то трябва да се представя като такъв.

През 2021 г. училището беше затворено. Немировская и Сенокосов продадоха апартамента си и се преместиха в Рига, Латвия, където все още провеждат семинари, но сега за напуснали страната. Много от техните приятели, колеги и бивши студенти също си тръгнаха от Русия. През пролетта на 2022 г. след инвазията в Украйна се стигна до истинска вълна - десетки хиляди руски журналисти, активисти, адвокати и артисти напуснаха страната, отнасяйки със себе си, каквото бе останало от независимите медии, издателства, култура и изкуство.И все пак дори десетилетията на страх и бедност, последвали Руската революция, не успяха да елиминират вярата, че една друга държава е възможна. Нови поколения на мислители продължиха да се появяват от съветския мрак. Някои от тях спомогнаха за сформирането на модерните движения за човешки права. Други, като основателите и студентите на Московското училище за гражданско образование, опитваха да създават една алтернативна Русия в годините след колапса на Съветския съюз.

Те загубиха, разбира се, заради един друг диктатор, който използва империалистическата война, за да елиминира враговете си и да разпростре страх над страната. Но дори сега, когато повечето руснаци остават тихи, когато са сплашени от пропагандата или са повлияни от националистките слогани, над 17 хил. руснаци в страната протестираха както срещу режима, така и срещу своите апатични сънародници, изправиха се срещу руския империализъм и в резултат бяха арестувани. Опозиционният политик Алексей Навални, който бе хвърлен в затвора през януари 2021 г. и е държан в изолация, на съдебно заседание на 21 септември осъди "криминалната" война и обвини президента Владимир Путин, че иска да "потопи стотици хиляди в тази кръв". На 30 септември той публикува есе, изнесено тайно от килията му, което говори за една Русия пост-Путин и призовава за замяна на настоящата президентска система, което сега се превърна в пълна автокрация, с парламентарна република. Вместо да се представя за нов спасител на империята, Навални призовава за една напълно различна Русия.

image В навечерието на войната Зеленски се обърна към руснаците, призовавайки ги да предотвратят това, което ще се случи: "Искат ли руснаците война? Отговорът зависи само от вас, граждани на Руската федерация" Източник: Reuters

Извън страната стотици хиляди руснаци започват да разбират колко близко са свързани империята и автокрацията. Мнозина се обявяват против войната от чужбина чрез рускоезични сайтове, които предават новини за инвазията и се опитват да доставят информацията до руснаците в Русия.Палитра от групи и хора искат да запазят жива една друга идея за Русия, да създадат "алтернативно гражданско общество" извън страната. Гари Каспаров - бившият световен шампион по шах, който се обърна към демократичната политика, спомогна за организирането на улични демонстрации в Москва преди двадесетина години и сега е персона нон грата в страната, където преди бе герой, наскоро ми каза, че се надява да изгради нещо като "виртуална Южна Корея" - една опозиция в изгнание, която да контрастира на Русия, заприличваща все повече на Северна Корея.

Всички тези изгнаници на XXI век са в чужбина или в затвора заради една ужасяваща война, основаваща се на империалистически поход. Много от тях са не само против режима, а и против империята. За първи път някои твърдят, че не само режимът трябва да се промени, а самата дефиниция на нацията. Каспаров е един от много, които казват, че само военна загуба може да донесе политическа промяна. Той вярва, че демокрацията ще бъде възможна, само когато "Крим е освободен и украинският флаг се вее над Севастопол".

Идеята, че може да има една друга Русия - Русия, която е национална държава, а не империя, не е много популярна в момента в Украйна. Дори напротив, много украинци смятат руската демократична опозиция за точно толкова виновна, империалистическа и отговорна за войната, колкото и недисидентите. Настина не всички, които са наричани "руски либерали", в миналото са били против империята или против Путин. Някои са технократи, които искат диктатура в стила на Пиночет, или са от онези хора, чийто либерализъм се изчерпва със снимки от европейски ваканционни дестинации в социалните мрежи. Мнозина се питат: Къде са масовите протести на руснаци в Лондон и Тбилиси? Защо хилядите в изгнание, а не само малцината, пишещи в сайтовете, не изразят мнението си?

Аргументът, че няма "добри руснаци" има дълбока емоционална, както и политическа логика, при това не само за украинците. Все пак руските либерали са се проваляли и преди. Не успяха да спрат Путин, не успяха да предотвратят случването на тази катастрофа. Някои от тях не успяха, поне доскоро, да разберат как руският империализъм подхрани руската автокрация; да разберат защо империята трябва да умре.

Можете да усетите гнева от този провал в промяната на тона в речите на украинския президент Володимир Зеленски. В навечерието на войната той се обърна към руснаците в Русия, призовавайки ги да предотвратят това, което ще се случи: "Искат ли руснаците война? Отговорът зависи само от вас, граждани на Руската федерация". След като Путин обяви своята мобилизация през септември, Зеленски бе пределно ясен - руснаците не трябва да напускат страната си, за да избягат от повиквателните, а трябва "да се борят на своите улици за своята свобода". Украинският философ Володимир Йермоленко също твърди, че руснаците, напускащи страната, не бягат от войната, а само от повиквателните: "Ако само тези стотици хиляди, бягащи от мобилизацията, се изправят срещу войната вътре в Русия, войната ще приключи. Страхливци."

Няма наистина начин да се оспори тази логика. Разбира се, че руснаците трябваше да се борят и трябва да се борят. Но е важно да се помни, че някои от тях го правят и винаги ще го правят. Може би тази група има нужда от ново име - те не са "руски либерали", а "антиимпериалистически руснаци" или "продемократични руснаци". Някои са стигнали до този извод чрез внимателен анализ, други - инстинктивно. Но в скорошни разговори те ми обясняват, че се надяват тяхната страна да вкуси решително военно поражение.

Случайности стават, неочаквани събития се случват. Страните еволюират, понякога създавайки по-добри правителства, друг път - по-лоши. Империите се провалят - руската империя падна, съветската империя падна, рано или късно новата руска империя на Путин също ще падне. Леонид Волков - лидерът на организацията на Навални в изгнание, миналата година ми каза, че смята, че най-важното нещо, което той и колегите му могат да направя, е просто да бъдат подготвени за промяната, когато и да се случи.

Демократите знаят, че държавата в крайна сметка ще се приспособи към обществото, а не обратното, и че обществото по дефиниция винаги се променя.

Случайностите обясняват и защо скромната цел на Лена Немировская - да направи Русия малко по-цивилиована, не е напълно наивна. Защото няма нищо неизбежно, нищо генетично, нищо предопределено за никоя нация или за нейното правителство. Само диктаторите смятат, че има исторически закони, които трябва да се спазват. Противно на тях, демократите знаят, че държавата в крайна сметка ще се приспособи към обществото, а не обратното, и че обществото по дефиниция винаги се променя.

Бъдещето на Русия ще бъде оформено не от мистичните закони на историята, а от това как нейните лидери и граждани възприемат и интерпретират трагедията на тази шокираща, брутална и ненужна война. Най-добрият начин, по който външните лица могат да помогнат на страната да се промени, е да гарантират, че Украйна ще си върне украинската територия и ще победи империята. Също така можем да подкрепяме тези руснаци, колкото и да са малко, които разбират защо поражението е единственият път към модерността; защо военният провал е необходим за създаването на едно по-проспериращо и отворено общество; защо още веднъж империята трябва да умре.

Не трябва да търсим идеализираните "добри руснаци" - няма да се появи спасител, който да поправи страната, нито сега, нито никога. Но руснаците, които вярват, че бъдещето може да бъде различно, ще продължат да опитват да променят своята държава и някой ден ще успеят. Междуверенно никой никога не трябва да дава правото на Путин да определя какво означава да бъдеш руснак. Той няма тази власт.
Капитал




Гласувай:
3



1. notfun - точен анализ, трябва да се чете, Внимателно..)
22.11.2022 10:45


Демократите знаят, че държавата в крайна сметка ще се приспособи към обществото, а не обратното, и че обществото по дефиниция винаги се променя.
Случайностите обясняват и защо скромната цел на Лена Немировская - да направи Русия малко по-цивилиована, не е напълно наивна. Защото няма нищо неизбежно, нищо генетично, нищо предопределено за никоя нация или за нейното правителство. Само диктаторите смятат, че има исторически закони, които трябва да се спазват. Противно на тях, демократите знаят, че държавата в крайна сметка ще се приспособи към обществото, а не обратното, и че обществото по дефиниция винаги се променя.
цитирай
2. vladtepes - За Русия
23.11.2022 16:07
Русия може да съществува само в условията на строго самодържавие и единоначалие на всички нива, нужен е строг и справедлив при нужда жесток цар батюшка от ранга на дядо Иван, неправилно наречен Грозни. Путин е далеч от това ниво и не се вижда качествен държавник, без такъв разпадът на държавата с хаос и евентуално гражданска война е неизбежен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059531
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1752
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031