Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2023 10:43 - Русия ще загуби веднага войната когато Украйна удари Лубянка, сградата на ФСБ в Москва и телевизионната кула Останкино
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2833 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 09.01.2023 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Западът трябва да спре да гледа на войната като на отбранителна, ако иска да я спечели. Забравете за руските олигарси – те са най-страхливата част от руското общество

image

ФСБ е единственият враг на Русия, той трябва да бъде унищожен, ако искаме страната да стане демоксратична, казва известният историк и анализатор

Интервю на Павел Стачник за полския вестник Dziennik Polski, публикувано в Каспаров.Ру


- Юрий Георгиевич, още през 2015 година написахте във вашата книга „Третата световна война? Битката за Украйна“, че нахлуването на Русия в Украйна е неизбежно. Защо Украйна е толкова нужна на Русия?

- Русия не се нуждае от Украйна, включително Донбас и Крим. Русия няма нужда от Абхазия, нито от Южна Осетия. Русия не се нуждае от Приднестровието, както и от Беларус. Те всички са необходими на руската държавна сигурност (ФСБ). През 2000 г. хората в ДС завзеха властта в Русия и започнаха да изпълняват програма за превземане на света, формулирана още през 1917 година. Тогава ние я познавахме просто като теорията за световната революция. През 2008 г. Русия (ФСБ) превзе Абхазия и Южна Осетия. Русия влезе в Приднестровието още по-рано. През 2014 г. Русия превзе Крим и започна да завладява Донбас. През 2021 г. Русия окупира Беларус – много тихо и незабележимо, чрез договорки с диктатора Лукашенко. Никой дори не забеляза тази окупация. Но без окупацията на Беларус беше невъзможно да се започне война срещу Украйна, тъй като да се атакува Киев беше възможно само от територията на Беларус – от Русия беше невъзможно да се стигне до столицата на Украйна. Така че на Русия не и е нужна просто  Украйна. Русия - тоест ФСБ - има нужда от ВСИЧКИ останали. И това е основният проблем, пред който е изправена Европа сега. Русия има нужда от ЦЯЛА Европа. А след превземането на Европа, Русия планира да започне сериозен разговор със Съединените щати, тъй като Аляска също някога е принадлежала на Руската империя. Спомнете си какво казва Хитлер преди нападението над Полша: „Не става въпрос за Данциг“. Така е и за Путин - тук „не става въпрос само за Украйна“.

- Казвате, че руско-украинският конфликт ще бъде първата фаза на Третата световна война. Защо мислиш така?

- Защото Третата световна война вече започна. Стартира на 24 февруари 2022 г. Правим всичко възможно да убеждаваме себе си, че това е „просто“ руско-украинска война. Но не е така. В тази война вече са въвлечени Беларус, Русия, Украйна и НАТО, като структура, която помага на Украйна да отблъсне руската агресия. И неслучайно Путин твърди, че днес Русия воюва с НАТО, а не с Украйна. Наистина е така. Само че засега НАТО воюва с Русия единствено на територията на Украйна, разчитайки на силата на украинската армия. Колко дълго ще продължи тази ситуация - никой не знае. Украйна не може вечно да води „отбранителна война“, когато Русия губи жива сила, а Украйна губи не само жива сила, но и цивилното си население, когато унищожават страната от въздуха. Войната продължава вече почти 10 месеца, изглежда сякаш Украйна печели на бойното поле. Но тъй като тази война е отбранителна и Украйна, по искане на западните си съюзници, няма право да нанася удари по територията на врага - Русия и Беларус, Украйна е поставена в положение, в което не може да спечели тази война. Украйна ще я спечели – и войната ще свърши – веднага щом Западът промени отношението си към тази война. Когато спре да гледа на нея като на „отбранителна“ и започне да гледа на нея като на „настъпателна“ и съответно започне да доставя на Украйна различни видове нападателни оръжия. Русия ще загуби веднага щом Украйна удари Лубянка, сградата на ФСБ в Москва и телевизионната кула Останкино, откъдето се води денонощна пропагандна война срещу Украйна.

- При поражението, което понася руската армия в Украйна може ли Путин изобщо да мисли за нападение срещу Запада?

- Разбира се. Той мисли само за това. На Путин изобщо не му пука за човешките загуби. Във всички войни загубите за Русия винаги са били по-големи в сравнение с всички други участници в тях. И колкото повече Русия губи във войната, толкова по-велики стават както участието й, така и вероятната победа. Твърденията на съветските историци, че Съветският съюз има най-голям принос за победата на съюзниците над нацистка Германия, се основават на факта, че СССР губи най-много хора в тази война. И така, колкото повече губи Путин във войната с Украйна, толкова по-значима става войната и бъдещото й отразяване от историците. Мобилизационният ресурс на Русия, мисля, е два милиона. Междувременно Путин загуби 100 000. Така че, от гледна точка на Путин, украинците и НАТО няма да имат достатъчно куршуми, за да застрелят всички. Освен това Русия има ядрени оръжия и според руските пропагандисти страна, която има ядрени оръжия, „не може да бъде победена“, защото в някакъв момент Русия ще използва ядрени оръжия. Затова Путин вярва, че победата му в битката с Украйна и останалата част от Европа е само въпрос на време.

- Свалянето на Путин дали ще промени ситуацията? Дали неговият наследник ще продължи войната?

- Има два сценария. Първият е отстраняването на Путин в резултат на поражението на Русия във войната и капитулацията на Русия. Вторият е елиминиране на Путин, или слизането на  Путин от политическата сцена по време на войната. Мисля, че би било наивно и несериозно да се надяваме, че Путин ще бъде заменен от човек, който е готов да прекрати войната с Украйна. Мисля, че е много по-вероятно е Путин да бъде заменен от човек, който смята, че Путин не е достатъчно активен или че води неправилно войната срещу Украйна. Така че оттеглянето на Путин може да не промени или подобри ситуацията. В края на краищата имаме нужда от такова ново руско правителство, което да спре войната в Украйна, да изтегли остатъците от руските войски от Украйна, да признае границите от 2013 г., да се съгласи да плати репарации на Украйна за причинените щети и да предаде военнопрестъпници на международните трибунали, които ще бъдат създадени. Не мисля, че в съвременна Русия има такива хора и такива сили, поне ние не чуваме за тях и не ги виждаме.

- Могат ли руските олигарси да принудят Путин и хората му да прекратят войната? Тя не е ли пречка за техния бизнес?

- О, да – войната със сигурност е пречка за бизнеса. Дори съм готов да допусна, че ако светът се управляваше от бизнесмени, никога нямаше да има войни. Бизнесмените биха могли да се споразумеят за всичко и да плащат за всичко с пари помежду си. Забравете за руските олигарси. Те никога не са определяли нищо в руската политика. Струваше им се, че определят нещо, но те се оказаха просто едни богаташи, контролирани от Държавна сигурност. Те прекрасно знаят, че Путин всеки момент може да вземе всичките им пари, а самите те могат да бъдат хвърлени в затвора или дори убити. Готов съм да се обзаложа, че Путин – не като човек, а като президент на Русия, е пълноправен партньор с 50% във всички олигархични бизнеси. Така че да забравим за руските "олигарси". Това е най-страхливата категория в руското общество,  защото те имат какво да губят - много пари. Останалото население на Русия няма какво да губи, освен живота, който в Русия не струва нищо. Втората категория по малодушие руски граждани са генералите от руската армия. Те също имат какво да губят: пагони и генералски пенсии.

- Какво трябва да се случи, за да спре руското общество да подкрепя Путин и неговата спецоперация?

- Наистина не знаем дали руското общество подкрепя Путин или не. След 2000 г., когато ФСБ завзе властта в Русия, голям брой граждани емигрираха от Русия: стотици хиляди или дори милиони. Напуснаха най-богатите, най-успешните, най-решителните, най-предприемчивите, най-активните. И тези, които мразеха този режим или се чувстваха некомфортно в Русия. След 24 февруари 2022 г. тръгна нова вълна: тези, които разбраха, че войната ще доведе до затваряне на граници и мобилизация. След 21 септември 2022 г., когато Путин обяви мобилизацията, заминаха още 300-400 хиляди. В Русия останаха хора, които от някаква глупост подкрепят Путин или са безразлични към случващото се. Не мисля, че в Русия са останали хора и сили, които могат да свалят сегашното правителство или по-скоро не правителството (всъщност там правителство няма), а режима на Путин. Не ги виждам тези хора. Не ги чувам тези хора. Няколко смелчаци са в затвора. Но опозиционното движение, което стои зад тях, не набира достатъчно критична маса.

- Ще бъде ли някога Русия нормална държава? Нормална в смисъл на демократична, с честни избори, със специални служби, които не се занимават с политика, без имперски амбиции? Или, може би, поради своята история и традиции е обречена на авторитарна форма на управление?

- „Някой ден“ е много абстрактно определение. Някой ден, разбира се, ще има такава държава. Въпросът е кога точно. Русия ще стане нормална държава, след като претърпи поражение, сравнимо с това на Германия през 1945 г. и се отърси от имперския си комплекс. Русия е длъжна да научи, че руският народ не е велик, а най-обикновен. А Русия не е велика сила, а най-обикновена, просто голяма страна. Тогава всичко ще си дойде на мястото и Русия няма да има нужда непрекъснато "да се изправя от клекнало положение", за да стане отново велика сила. И да се раздели с митът, че всички нещастия на руския народ са резултат от факта, че Европа, а и останалият свят не искат да признаят правото на Русия да бъде велика сила, в която има различни „подчинени народи“ - украинци, беларуси, балти, молдовци, татари и така нататък, и така нататък... Русия ще стане свободна страна, след като населението й осъзнае, че основният й враг е ФСБ – най-старата институция, създадена през декември 1917 г., и единствената институция, оцеляла след разпадането на СССР. Аз съм категоричен, че ФСБ е единственият проблем на Русия и разпускането на тази структура е единственото нещо, което пречи на връщането на Русия в семейството на демократичните народи. И когато френският президент Макрон повдига въпроса за гаранциите за сигурността на Русия, той трябва да разбере, че най-важната и основна гаранция за сигурността на Русия е елиминирането на ФСБ, тъй като Русия няма други врагове.

Превод: Faktor.bg




Гласувай:
3



1. petgrig - Рашката шъ
09.01.2023 11:19
съ свий до Московията.
цитирай
2. samarinof - Другаря крумчервеносвет ми пише на лични, че войнолюбеца в Кремъл трябва да бъде изправед на съд в Хага.
09.01.2023 11:33
Спокойно другарю червен парцальок, твоето искане ще бъде изпълнено - не само фюрера ще бъде изправен пред съда в Хага, а и всички негови палячовци, които с удоволствие изпълняват кървавите му заповеди.
цитирай
3. dobrodan - Дано им пратят оръжие колкото искат
09.01.2023 15:06
и още толкова!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059970
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031