Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02 10:16 - Колко милиона убива Сталин с глад: Урок за Митрофанова и митрофановците у нас
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1390 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 imageРуската посланичка в България Елеонора Митрофанова отново е недоволна от българите. Признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 г. и 1933 г. за ”геноцид на украинския народ” е съзнателно изкривяване на историческите факти. Българските политици пренаписват историята, ядосано реагира Митрофанова. След това допълва, че това е станало под диктата на Украйна.  

Руската дипломатка се държи с нас като с непослушни и виновни за нещо хора. Виновни, че не защитават кремълските интереси, а разсъждават и имат свое мнение.

Налага се да припомним темата за гладомора в Украйна, урок от историята, който очевидно г-жа посланичката е пропуснала. Путинофилите в България също е добре да се образоват по темата.

 

На 19 декември 1932 г. Централният комитет на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките и Съветът на народните комисари на СССР разглеждат въпроса за доставките на зърно в Украйна. Те признават ситуацията за незадоволителна и инструктират Лазар Каганович и Павел Постишев да я „поправят“ като „специално упълномощени“.

Когато са регистрирани първите смъртни случаи, властите започват да издигат „стена на мълчанието“, преди всичко в самия партиен и държавен апарат. Служители са строго наказвани дори само ако обсъждат темата, да не говорим за опити да се помогне на селяните. На 23 януари 1933 г. Сталин и Молотов изпращат директива до партийните и съветските органи. В нея се подчертава: миграционните процеси, започнали в резултат на глада сред селяните, се оказва, че са организирани от „врагове на съветската власт, социалисти-революционери и агенти на Полша с цел агитация чрез селяните в северните райони на СССР срещу колективните ферми и като цяло срещу съветската власт”. На властите и тайните служби на Украинската ССР и Северен Кавказ е наредено да не допускат масовото изселване на селяни в други райони. Съответни заповеди са спуснати на транспортните отдели на ОГПУ на СССР. Така Украйна се превръща в гладуващо гето.

 

Към октомври 1933 г. в Украинската ССР работят 263 магазина, които имат система от малки магазини, пунктове за събиране и клонове. През 1931 г. чрез системата Torgsin в хазната са постъпили 6 милиона, през 1932 г. - около 50 милиона, през 1933 г. - 107 милиона валутни карбованци – украинската валута!

 

Селяните носели в тези магазини златни кръстчета, брачни халки, обици, семейни реликви и др. През деня някои приемни пунктове изкупували до 800 килограма злато. (Много често, както свидетелстват архивни документи, златото се приема от една проба, а друга се записва в регистрационните актове). В замяна на злато селяните получават хранителни стоки, а от 1933 г. - така наречените „оградни документи“, с които след това си купуват хляб и брашно. Този процес често се проточва до два месеца и се случва придобилите ги да умрат от глад. Очевидци си спомнят, че много хора са умирали на опашките за хляб.И така, какво се случва през 1932-1933 г.? Кой е виновен?.. Сталин е виновен, да, но виновни са и всички, които заедно с него провеждат „Системата Убиец“.

 

Големият руски писател Василий Гросман в книгата си „Всичко тече“ описва гладомора в Украйна като геноцид.


image
Украински деца през 1933 г.             Снимка: Архив

 

Представете си следната картина: Детска градина, в която пристигат на проверка партийни ръководители от Москва. Децата са настанени край маси, на които е сервиран обяд. В чиниите ухае топла супа. Има второ, дори вкусен десерт. Проверяващите кимат одобрително. Никой не обръща внимание, че децата седят без да се хранят. Когато гостите си тръгват, милиционери събират храната и я изнасят. Била е нужна, за да се покаже, че всичко е наред и това да влезе в докладите до Кремъл.

 

Друга картина: Милиционерски групи обикалят селата и проверяват домовете на жителите за скрити храни и запаси. В 90% от къщите намират мъртви обитателите. Някои са умрели на масата, други в леглата, защото не са могли дори да станат от изнемощяване. Тази гледка е „регистрирана“ в над хиляда села.

 

Така че Гладоморът от 1932-1933 г. е не само геноцид, но и мащабно ограбване на хората. В началото на 1933 г. гладът в Украйна се превръща в инструмент не само на терор, но и на национална политика. Изпратен в Украйна със специално решение, Павел Постишев с „екип“ от партийни и държавни работници бързо открива виновниците за глада. Това са ... самите украинци, тоест "украинските националисти".

Тоталните политически чистки и арести не само бележат края на политиката на „украинизация“.

 

На 14 януари 1933 г., в отговор на многобройни запитвания от чужбина, народният комисар на външните работи на СССР Максим Литвинов заявява, че няма глад. Но истината си проправя път на Запад. И по дипломатически път, и в съобщенията на чуждестранни кореспонденти. След това на 23 февруари 1933 г. Политбюро на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките приема резолюция „За пътуванията в СССР на чуждестранни кореспонденти“. Създаден е ред, „по силата на който те могат да пътуват из СССР и да стоят в определени точки само с разрешение на Главното милиционерско управление“. Когато на Запад се организират протести срещу съветската политика на „глад“, сталинските дипломати умело (трябва да се признае) се противопоставят на това. В Съветския съюз са поканени бившият министър-председател на Франция Едуар Ерио, писателите Ромен Ролан, Анри Барбюс, Бърнар Шоу и др. Водят ги на специални места, където те не виждат гладуващи хора, а доволни работници и селяни.Например през юли 1932 г. английският писател и философ Артър Кьостлер обаче се озовава в Украйна.

 

Пътуването му започна от Шепетовка. Именно тук възхитено наивният европейски комунист очаква първото си запознанство с мрачния съветски живот. Той вижда страданието на украинските селяни, за което пише: „Влакът, пуфтейки, пълзеше през украинската степ, спирайки често. На всяка гара се тълпяха дрипави селяни, които ни даваха бельо и икони, молейки за малко хляб в замяна. Жените вдигнаха деца до прозорците на купето - жалки, ужасни, ръце и крака като пръчки, издути кореми, големи безжизнени глави на тънки вратове. Без да подозирам, се озовах в епицентъра на глада от 1932-1933 г., който опустоши цели региони и отне живота на няколко милиона ... ”.

Това пише през 1933 г. Кьостлер.

 

Друг пример е британски журналист на име Гарет Ричард Вон Джоунс на свой ред описва какво се случва в Харков и областта. Веднага е обявен за персона нон грата за Съветския съюз.

 

Известният английски журналист и писател Джордж Оруел с болка казва, че Гладоморът в Украйна „е бил игнориран от много английски русофили“. И не само английски.

Днес вече е друго. Известни са фактите и доказателствата за случилото се тогава. Много държави са признали Гладомора за геноцид.

 

Около 5 милиона украинци умират през Гладомора. Имало е случаи на канибализъм. Хора са падали от изтощение на улиците и там са умирали. Деца и родители са умирали прегърнати. Цели семейства са отрити в домовете хванати за ръце…

Василий Гросман сравнява смъртта на украинско дете „в широката степ“ и гладната смърт на еврейско дете в нацистки концлагер.

 

Г-жа Митрофанова и българските митрофановци се дразнят от подобни сравнения. Но това е истината.

 

На 1 февруари 2023 г. във Волгоград е открит паметник на Йосиф Сталин, човекът, който използва Гладомора като оръжие срещу Украйна.

Гладомор в Украйна е имало още в периодите между 1921-1923 г. и 1947-1948 г. Прибавете към милионите жертви и пострадалите от сталинските репресии, които също са милиони.

Гладът, използван като оръжие от болшевишката власт, убива също 22,43% от населението на Казахстан и 3,8 та сто от руснаците.

 

Новият бюст на Сталин във Волгоград е поставен недалеч от паметника на жертвите на репресиите на неговия режим. Руски парадокс…

 

Крайно време е да научим тези уроци.

 

Фрог нюз

Тагове:   Голодомор,


Гласувай:
61. gardener - Всичко, което Хитлер знае,
03.02 11:03
го е научил от Сталин! Докато комунизмът не бъде приравнен с нацизма и фашизма в човешкото общество като престъпен режим, а всеки, който го изповядва да подлежи на наказание, нищо в България няма да е нормално. Тук, всеки червен изрод(до скоро си мислех само за т.н. партийни секретари и техните "замове", а днес си мисля, че се налага за мярката за всяка комунистическа отрепка не бъде лустрирана, особено тези червени изроди, които освен, че са били комуняги, а и са работили в червеното гестапо - ДС, МВР, МНО, съд, прокуратура, ОФ, профсъюзи, били са на държавна и административна "работа", както и всеки "стопански" крадец от фалиралите и подарени "заводи", изследвана за имущество и всичко, което има излишно над списък за екзистенц среден, не бъде конфискувано на самите комуняги и техните преки наследници до правнуци). Да освободим България от червената чума!
цитирай
2. planinitenabulgaria - На един свестен блогър се падат поне 10 трола.
03.02 11:08
Няма да Ви се размине бичуването Ви заради този постниг от тях.
Има обаче и още нещо в проработката "Голодомор". Иззетите стоки и храни са продадени на Европа, с валутата от тях СССР купува модерни за онова време машини.
цитирай
3. dobrodan - Gardener, в конкретния случай мислим напълно еднакво.
03.02 17:23
За целта обаче трябва са възкръсне Аугусто Цезар, а това няма как да се случи.
цитирай
4. schumpov - Срещу комунистите - по комунист...
04.02 21:41
Срещу комунистите - по комунистически ! Друг начин няма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 612445
Постинги: 589
Коментари: 906
Гласове: 1024
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031