Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2023 13:39 - "СТУДЕНОТО ЛЯТО НА 1953 ГОДИНА"
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2961 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 07.02.2023 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                                                           image                       image                                                                              

                             "СТУДЕНОТО  ЛЯТО  НА  1953  ГОДИНА"

   Това е един филм, който показва колко честни са офицерите на НКВД и как въпреки тези техни качества, много от тях стават жертва на репресивната машина на НКВД. Но зад тази фасада има импресионистично разкрити други идеи, които първо се прокрадват като побочная тема, която после става равностойна на основната и двете се преплитат. Неразстреляните офицери от НКВД са били интернирани по Сибир, от където те няма как да се завърнат. Зад тази фасада – съдбата на два заподозрени в предателство офицери - авторите на филма разкриват един исторически факт. Починал е Сталин, води се ЖЕСТОКОА /!!!/ борба за мястото му между претендентите да наследят властта му. От едната страна на поборниките са Маленков, Каганович, Молотов, Шепилов, Булганин, Хрушчов – банда от идиоти, от другата – най-силната личност тогава, шефът на НКВД, Лаврентий Берияу по-голям изрод от предните, взети заедно. След смъртта на гения на злото, Сталин, в СССР у хората, останали още такива се прокрадва желание за промяна - тези ужасии и убийства от репресивния апарат на НКВД да престанат. За да покаже Берия, че в СССР трябва твърда ръка и че без твърда ръка ще стане страшно, той изпраща заповед до всички затвори с уголовники – крадци, бандюги и всякакакви престъпници, които изтърпяват присъди, да бъдат освободени. Шефовете на затворите не знаят как, но идва приказ - отворят се вратите на затворите, почти всички по тайгата и Сибир и кзават на уголовниките:

    -  Вече сте свободни, излизайте.

   И те излизат. 2 милиона переступники излизат навън без да имат дрехи, храна, няма и транспорт към вътрешността на страната, от където те са докарани. Престъпността е замислена по този начин от Берия, за да се стовари бедата, които тези изроди ще причинят върху хората и те отново да поискат твърда ръка, на която той е символът. Настава нещо ужасно за деревните, все още обитавани по онова време при условия на живот, близки до тези на ескимосите.     

     Филмът е сниман в региона на делтата на р. Енисей. Хората от селата обаче са представени като такива, които въпреки ужасно трудните условия на живот вървят по Божия път. Най-важното за тях е да наловят достатъчно риба, за да имат храна за зимата, която тук трае 9-10 месеца. Извън това те нямат никакви интереси, останал е само инстинкта им засамосъхранение. Който не е гледал филма нека се сезира върху шефа на „пристанището”, как посреща лодките.

   Извън темата напомням за края на Берия. Само той и Ворошилов имат право да влизат с пищов по време на заседания на КПСС. Хрущо обаче скроява кюляфа на Берия. Докато той говори от трибуната двама офицери за специални поръчки изотзад го събарят и навиват в килима, водещ към трибуната. И един таг въвеждам, прокурорът Руденко. Очаквам подобно нещо и с Путин, но темата с килима вече е изчерпана. Ще поживеем, ще видим края му. Нито Русия, нито олигарсите, нито светът имат интерес той да бъде кърмчия на Голямата страна. Само Орбан, Радев, Вучич и Лукашенко. Няма да могат да у помогнат...

   Подобно нещо – да наактивинат престъпността - направиха нашите „съкратени” служители на ДС след 1989 г, като пръкнаха мутрите, т. н. силови групировки. Те имаха задача да  тероризират хората за да им покажат, че демокрация не върви, трябва здрава ръка.

  Идеята на Берия да ползва уголовниките сега отново прегърна Путин.Той обаче не ги пусна от затворите, а ги включи във войната срещу Украина. Частната армия на олигарха Пригожин има личен състав от 80% затворници и 20 % млади войнци. Престъпниците някога,  станали такива благодарение на ВОСР и новите бандюти, станали престъпници заради режима на Путин, бяха включенитогава и сега да работят за тези, които ги създадоха да припознаят престъпността за свой поминък..

   Да напомня и за още един урок на Путин, даден му от Сталин, Голодомора. Творчески този метод бе актуализиран от Путин като Студомор – унищожаване на електроцентралите на Украина, за да измрат хората от студ или да се предадат на Путин

   Подобна тактика провежда сега пРезидентът ни, който чрез политически инжеринг и служебни правителства с министри недооправени, зад чиито параван той се крие, има за цел да промени Конституцията на страната и да я направи президентска републлика. Заявка за такава чиста и свята република, начело с радеВ вече дадоха химнословниците и псалмословнииците му Слави Василев, Слави Трифонов, Иво Христов. Демокрацията е слаба рикиа, президентската република е истината! Вижте Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея. Радев се явява последовательник на Путин. Той обаче не ползвА затворници да свалят правителството, а простащината, култивирана от него, Трифонов и още няколко. С тях той започна линия да громи икономиката и институциите, защото сме членове на ЕС, а Путин се бори за разпад на тази организация.

   Интересно, когато светът изходи Путин какво ще правят напр. Радев и Орбан?

 

   ДОПЪЛНЕНИЕ към „статията”:

   Ако я прочетат някои от интелигентните слоеве на страната ни – президента, Емили Тротинетката от кв. Манастирски ливади, Копейкин, Деси  Радева, Йото Циганина от Костинброд, Нинова, Крум Белосветнатий, директорката на лудницата в Курило, забравих й името, има още само два-три интелектника в страната, да ми кажат „Евалла!”  За тях спецално ще вдигна интелектуално нивото на статията:

    Безспорно смъртта на Сталин е историческо събитие за СССР. Едно зло, изпратило на смърт по лагери над 30000000 дущи, една от причините за ВСВ, в която  СССР губи 20000000 войници, вече го няма. Все още запазилите ценностнтата си система на хора в СССР се надяват на нещо добро, но много грешат. Интелектуалците обаче разбират какви ще бъдат промените и отразяват чрез различните видове изкуства случващото се в стрната, макар всимко друго, което не засяга смъртта на Сталин да е замразено. Берия избива лекарския консилиум, който лекува Сталин от инсулта с претекст, че те искат да го убият, а той ще го спаси. В деня на смъртта на Сталин умира Прокофиев. От НКВД, които го ненавиждат нареждат да се отворят прозорците на квартирата му за да замръзне, посе ще се оправят с него. Известен е и случая с Рихер, когото НКВД нарочва да свири преди мумифицирането на Бащата на народите.    

    Най-точно тези събития изобразяма чрез възможностите на музиката Шостакович. Като барометър на случващото се покрай него, той пише своята Х симфония. В нея виси въпросът – А сега накъде! – който в следващите части на имфонията получава своя отговора: На никъде!

    Мисля, че Деса, Емили Тротинетката, Радев или пък Йото Циганина, може и Белосветнатия, ще прояват интерес към това произведение. Уверявам ги, че ако го разберат, ще са по-богати. Ще престанат да се занимават с политически инженеинг или тротинетки, ще престанат да слушат творбите на великия композитор Трифонов и ще са заамислят върху изкуството.

    Русия е на Пушкин, не на Путин!

    Прилагам линк на Десетата симфония на Шостакивич и очаквам коментари върху музиката й от Деса, Емили, Йото, Радев и другите, заради които включих в блога си това велико произведение. Може па некой да го непознава, макар да са от най-горните слоеве на интелектниките ни. Да докажат, че са такива не по документи....


                                image











Гласувай:
4



1. gardener - По натам...
08.02.2023 00:09
Пак от мързел да си пиша моите постове ще пиша два реда тук. Нищо, че не съм споменат, де. Е, не съм от най-големите "комуняги" тук, може би до малък се извисявам. Има един въпрос към такива като мен "мистици", има ли смисъл да дращим и да си хабим "знанията" и всичко за тези... Отговорът е - ако ти се ще да си хабиш нервите и да ръсиш мозък на свините - пиши, може някоя свиня да защити дисертация, да стане академик или изявен политолог, хуморист или защо не поет, музикален критик и каквото там ни е Нашата хоби насока. Какво щях да кажа, г-н Коста, че от много глупости забравям. Да, сигурно ще напиша пълният "разрез" ситуацията, някой ден, но ме мързи и много умни ще станат местните изроди, които си описал, ако случайно ни прочетат, нека си стоят в невежеството си, че иначе, как ще им се радвамЕ на простотията, маймунските мисли на торни ... влечуги и глисти. А сега на къде? Всяка война, напоследък завършва с някаква форма на гражданска война или канализирано насилие и за победителите и за победените. Така ще завърши и тази, като палещи се една след друга клечки кибрит, страни кано България ще горят в пламъка на отрицанието на путинизма, защото вярвам, че той ще загуби. Най-важната победа на Украйна в сраженията е на ... по скоро във Вашингтон, окръг Колумбия, адреса на Сената и Президента. Кой да им каже на местните, че това е днешният Сталинград. Тъпаците са толкова сигурни, че Русия ще "спечели" срещу "краварите", че не разбират, колко много грешат - Байдън има липсващите пари за да спечели целия Свят, ако мога да перефразирам и това най-смешното за местните комуняги и техните вери в СССР. Другари, СССР го няма, има една регионална суровинна страна, която живее по други закони, а не соц или комуне ТАКИВАТА, всякакви носталгии по онова време са признак на глупост, базата, базата е вече друга, а надстройката би трябвало да се промени по-бавно, както се казваше, като наливахте ДС основите на капитализма, не мислихте, че държавата ви ще стане антипод на "мечтите ви".
цитирай
2. planinitenabulgaria - На г/н Гарденер:
08.02.2023 14:45
Благодаря за обстойния коментар, който допълва постинга ми. Авторите на филма за да кажат каквото искат ползват втора тема, тази с начина на живот на тези нещастни хора покрай р. Енисей и какво е станало в СССР по времето на Сталин - бандюги и пропойци. Лъжата, насилието, жгестокостта, агресията - те продългжават да са в арсенала на на Империята на злото, а също и в метастазите й.
Ако Украина спечели войната, която изродът Путин сега води терростическими способоми, с ракети срещу хората, ще има някаква промяна в целия свят. На такава скромна промяна се надяваваха и реснацзите след смъртта на гения на злото, но не стана, дойдоха нови изроди, те теророзират света и днес.
Агресията на Путин срещу Украина до сега води до наактивирване и сплотяване на всички ненормальники, цитирам Вучич, Орбан, Радев, Лукашенко, има и други. Освен това тя води до недоверие на всички хора в управляващите ги и липса на перспективи що да правят, та дори и да се размножават. Щом все по-страшни идиоти идват.
И идва вълната на опростачването по всички нива. Не давам за пример основната част на тези в нашето НС и МС...
цитирай
3. gardener - Благодаря,(можете и да не пускате този коментар)
08.02.2023 18:26
за високото Ви мнение за писаното от мен. Вие сте един от много ценните блогъри за мен, такива тук са няколко българи, които "следя", чрез опцията "любими блогове". Не си правя илюзия, че коментарите ми НЕ звучат малко ... тъпо, че нарочно се правя на добър човек или дори обратен или някакъв ... мръсник съм със "задни" цели. Не, не съм такъв човек, какъвто сбърканият ум на местните изроди може да си помисли. Защо пиша това? Защото се опитвам да бъда добър човек с неистово от моя страна усилие, да разбера дори хора кото морските песни или крум, или венцо, или дори онези "очилати" снимки на дядовци и военният курсант от "военноморското". Не нося злоба към хората, въпреки, че съм изтъкан от злоба. Както, когато бях ... или се учих за лош човек на онова общество, едно от главните качества беше - НЕ СПОДЕЛЯЙ! и не пиши нищо извън сухия език на "присъдата", защото колкото повече "емоция" вкарваш, толкова си по-зависим и по-компроментируем, ако нямаш "гръб". "Виждаш" ли, тези хора също са изтъкани от желания, като всички нас и мислят, че като отстояват, видимо, грешни тези, ще доминират. Това не е така, има всякакви - от обикновени "тъпири" до много, умни хора, които за малкото години живот успяват да "снесат" такива многоходови "гоМна", че после поколения не могат да ги разчистят - такива са проблемът Македония, отношенията с Турция, Запада, Русия и т.н., както и нашите идеали Ботев, Левски и кой ли не, обществено иконизиран герой, на които искрено се възхищавам, понякога. На този етап и това малко нещо, особено тъпо и добре обучено - ЧК на име Путин е такъв ... маркер за странност в системата, като Сталин, Ленин или Троцки - отбор духовни бащи на масова смърт, обрекли милиони хора на кански страдания, обрекли цели епохи да им разчистват "Майната". За радост в РБ е изчистена от такива, ако не броим Борисов към момента, който е съвсем на себе си, поради липсата у него на обща култура и "византийски" школи. За радост и Радев е още по прост и тъп галош, както и близките му..
цитирай
4. planinitenabulgaria - На Гарденер:
09.02.2023 12:51
Вие твърдите, че сте изтъкан от злоба, не е така.
Аз пък съм изтъкан от противоречия, което е самата истина, и много трудно постигам вътрешно равновесие. В едно обаче винаги съм бил последователе - в борбата ми срещу простащината...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182667
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031