Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2023 17:18 - НИЕ-722 Новият албум на групата Журналисти на повикване
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 731 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2023 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НОВИЯТ АЛБУМ НА ГРУПАТА „ЖУРНАЛИСТИ НА ПОВИКВАНЕ“

 

В този нов албум са включени непознати медийни „песни“, сътворени в ясления период на държавата ни в ЕС. Във всички случаи това са нови парчета, макар някои от изпълнителите да познавате вече. Други „певци“ сега започват да ни досаждат, но за сметка на това пък техни изяви ще доминират в битието ни на зрители и читатели поне още 5-6 пъти по три години.
Или докато - като един народ! - не направим нашия окончателен стратегически цивилизационен избор.

Ако хвърлим един поглед назад 4-5 страници, ще прочетем, че САМО Комисията по досиетата е проверила над 270 различни медии. Несериозно е да се твърди, че могат да се проследят действията през годините на всичките журналисти, които работят в тях. Трябва да се намери някакъв механизъм за отсяване, за техния подбор. Той не може да бъде личен и по симпатия или антипатия.
Моето предложение за такъв подбор (всъщност реализирано на следващите десетина страници) е един списък на протестиращите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (все още предстоящо в средата на 2013 г.), което намерих във в. „Шоу“. Кой друг вестник би бил по-безпристрастен – „Дума“… „Труд“… „168 часа“… „Сега“… „Дневник“…?  В този списък присъстват 50 имена. Извадил съм действащите политици и дежурните протестори във всякакъв вид протести. Извадил съм и „минаващите“ журналисти – такива, които няма да оставят трайна следа в събитията. Останаха 10-ина имена на „водещи“ (през следващите години) журналисти. Ето ги, по азбучен ред: Александър Симов, Десислава Ризова, Диана Янкулова, Кеворк Кеворкян, Нора Стоичкова, Петър Курумбашев, Светослава Тадаръкова, Соня Колтуклиева, Соня Момчилова и Дилов-син (или червен).
Ще ви ги представя не съвсем подред. Започвам по азбучен ред, но ако поредният някой се окаже много свързан с друг, по-назад в списъка, ще се „отплесна“ да ги покажа в тяхната свързаност. И тогава ще се убедите, че основните „майки“ са всъщност 5-6 на брой. („Майки“ съм поставил в кавички, защото имам предвид зашеметяващата новина – от съвсем друг тип, че целият човешки род в неговата многообразност произлиза от гените на 5 различни жени от едно африканско племе, което е живяло в най-дълбоката древност.) И в нашия журналистически преглед се оказва, че племето на тези „майки“ е само едно!
Не, не познахте – Племето не е „ковачницата на „Дума“ (НИЕ-3, стр.76-78). От тази „ковачница“ са старите – бащите, майките, сватовете им, на НОВИТЕ журналисти в демократична европейска България. А обединяващото звено на „новите журналисти“ е свързаността им със структурите на Държавна Сигурност. ДС е тяхното племе! Затова и „новият албум“ на групата нови журналисти следва непосредствено след „новата порция“ досиета.
Сега да дам моя поглед върху „майките“. Едната се казва Дума, другите две са сестри – империите на „труда“ и на „часовете“. (Техните истории от ниво „Вчера“ – НИЕ 1 до НИЕ 6 - знаем в общи линии. Предстои ни да опознаем внучетата.)  Следващите две са братовчедки – Куку и Капиталия (С младостта на каката Куку - Прехода, вече сме запознати. Предстои ми описанието на нейната зрелост и, надявам се, на нейното погребение. С малката Капиталка вече ви запознах в началото на този том 7-и на НИЕ.) Петата, последната, е вестникарската империя на Ирена Кръстева и нейния син. (Тази империя днес още не е завършила две годинки. Нека проговори, ще й дам думата нататък.)

·            Александър Симов 
Този младеж (1977) го познавате. Стана известен обаче чак на 40-годишна възраст (затова е „описан“ едва в НИЕ-6 към края), когато влиза в НС (2017 г.) от групата на БСП за района на Кърджали, макар да е роден в Стара Загора, а се афишира като пловдивчанин. И тогава се оказа, че още от 2004-а е бил повече шеф (р-л отдел „Вътрешна информация“), отколкото  журналист, във вестник „Дума“.
(Кой ли и защо ли някой ще се сети за „този закъснял старозагорски антифашист“, както го нарича един червен сайт след време?! Тайна, майна.)
След като се развихри като журналист през описвания тук период, Александър Симов за десетина години написа камари авторски статии. Че са повече от 1000 гарантирам. Можете и сами да ги преброите, като влезете в сайта „Поглед.Инфо“. Ето ви една (само една за НИЕ-7, обещавам) от 16.12.2012, наречена е  „МЗ предупреждава: Тютюнопушенето е опасно за вашето здраве“:
„Никога не успях да се науча да пуша. Дядо пушеше „Стюардеса". Баща ми „Феникс". Имаше цигари „Слънце". А пък всички мразеха цигарите „Арда". Като ученик знаех, че има „Марлборо“. Аз обаче не се научих да пуша, а и не вложих много старание по темата. Заради това изтървах, буквално изтървах момента, в който пушачите се оказаха последната ни надежда да се отървем от това управление на полицейския ботуш и всекидневната арогантност. Господарят на вица (не е ясно защо го наричат премиер) тези дни обяви, че ако пълната забрана за пушене на обществени места падне, той щял да си подаде оставката. Наясно съм, че Ходещият с оставката в джоба разиграва политически цирк. Той си мисли (а и цялата история на прехода показва именно това), че ако хвърлиш на хората неразрешима морална дилема, те забравят за високите цени, ниските доходи, ужасяващата криза, липсата на коледни добавки, безработицата сред младите, усещането за невероятно безвремие, моралните падения на властта, опитите за удушаване на съдебната система, агресивната полицейщина и започват да се дърлят по възможно най-незначителните теми във вселената.
Господарят на вица обаче обяви, че той бил поел ангажимент да пази здравето на хората и заради това не искал да приеме, че забраната може да падне. Ако толкова иска да пази здравето на хората - нека да им вдигне заплатите. Вкарай повече пари в болниците! Не арестувай лекарите по измислени обвинения и не ги изкарвай най-черното съсловие на земята. Дай повече пари на пенсионерите, за да могат да си позволят лечение. Заради това в един момент бунтът на пушачите започна да ми допада. В упоритостта на пушачите се крие здравословното българско разбиране, че властта не може да контролира всеки аспект от нашия живот. Че има други начини да осигури здраве на хората, освен с репресията срещу толкова голяма част от народа. Пушенето е личен избор, а Бойко Борисов май мрази личните избори. Защото този път изборът е срещу него, срещу неговото тотално подчинение на най-идиотските правила.
Ако димът е цената на оставката - призовавам всички да си купят цигари и да не спират да пушат, докато Господарят на вица не си разчисти кабинета. Цигарите убиват бавно, а ГЕРБ убива бързо. ГЕРБ убива държавата, политическия смисъл, усещането за нормалност, опитът за различен живот, бъдещето. Щом цигареният дим ги дразни - пушете като комини. И, да, върху изборните бюлетини също трябва да има надпис. "МЗ предупреждава: ГЕРБ сериозно вреди на вашия мозък и убива мозъчни клетки". За бога, братя, пушете!“
За Бога, българи, презрете тази комунистическа генна омраза. Тя убива не само вашите мозъчни клетки, но и тези на наследниците ви. А дали пушите или не, е точно толкова важно, колкото какъв е цветът на очите ви; т.е. няма никакво значение.

·            Нора Стоичкова 
И тази журналистка познавате – от НИЕ-6. Интересно, че когато съм писал този 6-и том на НИЕ, отново съм поставил един до друг Александър Симов и Нора Стоичкова. Само дето съм ги свързал в обратен ред – първо Нора, а после Александър.
В Интернет няма годината на раждането на Нора. Стоичкова. Но пък пише, че „в преломната 1990 година е била част от протестиращите студенти“, т.е. вероятно е на годините на Емил Кошлуков. Била е журналист в „Демокрация“, а по-късно и в „24 часа“.
- Някакво обяснение за журналистическата дейност в студентските години на Нора във в. „Демокрация“ може да бъде намерено (не твърдя, че е вярно) в клюката, че е била любовница на Волен Сидеров. Който беше главен редактор на в. „Демокрация“ от юни 1990 до края на 1991-а. „Клюкарят“ дори става подробен в донесението си – познавали се покрай каката на Сидеров Маргарита, която била психически болна и била настанена в санаториума в с. Радунци в Стара Планина. (Който между другото не е лудница, а стационар за туберкулозно болни.)
- Кога Нора Стоичкова е работила във в. „24 часа“ не е ясно. Но защо е работила там е ясно. Цитирам нея (В.“Новинар“ от 23.12.2009): „Наскоро станахме свидетели на поредната вълна от разкрити агенти на ДС. Все известни столични журналисти, единият от които ми беше главен редактор, докато работех във в. "24 часа", споделя Нора Стоичкова. Казва се Валери Найденов (последният е „прясно изваден“ агент на ДС ) и него дължа много: той ми показа как се прави качествена журналистика. Каза го и на още 29 начинаещи журналисти - по онова време точно толкова от нас правеха тиража на вестника да скача с по 50 000 на седмица. Аз и сега харесвам статиите на Валери, харесвам стила му, респектирана съм от интелигентността му. Изобщо не ми пука, че е бил агент на контраразузнаването. Че какъв друг да бъде? Кореспондент в Москва в ония години не се ставаше току така.
Знае се, че e била прессекретар на военния министър ген. Васил Василев (1995). След това прессекретар на Левон Хампарцумян, който ръководи Агенцията за приватизация по времето на Костов (1997-1999). Междувременно завършва Международни икономически отношения в УНСС. През 1999-а е началник сектор „Медии и международно сътрудничество“ в Дирекция на Национална служба „Полиция“. Нора Стоичкова обаче е от хората, които трудно се задържат на работа предвид спорната й компетентност и интригите, които винаги създава около себе си. Затова Стоичкова не се „котира“ в национални телевизии, а най-високото ниво след ТВ Алфа (Ах, този Волен Сидеров) е Българската Свободна Телевизия. БСТВ е партийната телевизия на БСП-Корнелия Нинова (създадена 2018 г.)
Тогава – повече. Защото чувам гласовете ви: „Айде, стига с тая“. Съгласен съм.

·            Като кажем Нора Стоичкова, веднага се сещаме и за Соня Колтуклиева. Най-малката причина е онзи скандал между двете в националния ефир на НОВА телевизия (предстои – септември 2014), при който те едва не си оскубиха взаимно косите. Поводът? – Спорът коя от къде получава парите си. Ниво, нали? Журналистки, и двете „червени“, слава Богу
Коя е Соня Колтуклиева?
От мен: Родена е не се знае коя година. Като за Нора Стоичкова, и за много други „оперативно интересни лица“, констатирам, че информацията в Интернет е старателно прочистена. Сигурно някой упорит изследовател на такъв род… необичайни усилия ще успее да намери свърващото между тези лица, т.е. кой може да трие информация в Мрежата. Няма да съм аз. Не мисля да си губя времето да установявам на колко години са разни фаворитки на властта. Още повече, че и в случая „Колтуклиева“, възрастта е ясна. В Интернет е останало, че преди промените „Соня е най-младият член на Управителния съвет на елитния по онова време Съюз на българските журналисти“. Което предполага рождена дата между 1960 и 1965-а. Това отговаря и на външния й вид. И на външния вид на Нора Стоичкова. (Май забравих да напиша, че Волен Сидеров е раждан в 1956 година.)
От вестник „19 минути“: 
„През 1994 г. Соня става кръстница на първото и най-известно обединение на едрия български бизнес: Г-13. Тя е единствената журналистка, допускана в затворения кръг на Илия Павлов, Емил Кюлев, Васил Божков, Ангел Първанов, Борислав Дионисиев, Младен Мутафчийски, Красимир Стойчев... През 90-те години работи във в. „Отечествен фронт“, а звездата й изгрява в предаването на БНТ „Шок“, където е партньорка на Светослава Тадаръкова. След това Колтуклиева прави свое предаване „Партньорство за бизнес“, с което обикаля планетата. Тя е първият български журналист, успял да получи разрешение за снимки на Нюйоркската фондова борса, при това й се предоставя уникалния шанс да предава от студиото на CNN. Поставя началото на ТВ филмите за българските общности в чужбина с репортажи за нашите сънародници в Роке Саенс Пеня, Монтевидео, Лас Вегас, Лос Анджелис, Ню Йорк, Ванкувър, Торонто, Монреал, Франкфурт, Берлин. Още се излъчват по българските телевизии филмите й за Япония, Китай и Южна Корея. Досега само две блондинки са успявали да убедят властите на Аржентина да отворят за тях недостъпния президентски дворец „Каса росада" в Буенос Айрес – Мадона и Колтуклиева. По-сетне във Виена Колтуклиева прави неотразимо впечатление на бившите държавни секретари на САЩ Мадлин Олбрайт (споделят си общата страст към брошките) и на  Хенри Кисинджър, който я пита:" Всички ли българки сте толкова хубави и толкова напористи?!“ На нейните пиар консултации се доверява и граф Стефан фон Найперг, чието родословие тръгва от Наполеон и Хабсбургите.“ („О-хо-о-о“, ще си каже пресметливият българин. И ще добави: „Американ праз“.)
Иначе… Продължавам с материала на в. „19 минути“:
„С личното разрешение на легендарния Рем Вяхирев, първият руснак, попаднал в класацията на „Форбс" за най-богатите световни магнати, Колтуклиева влиза в светая светих на руската „държава в държавата" - газовият гигант „Газпром", при това в много драматично време – газовата война между Москва и София и прави два филма за БНТ. През 2001 г. с частен самолет на „Лукойл" обикаля от Москва до Екатеринбург, Перм и Нижний Новгород в компанията на шефовете на петролния гигант и на елитни български бизнесмени. През 1998 г. като ТВ водеща Колтуклиева за първи път влиза в мадридския дом на българския монарх в изгнание Симеон Втори. На чаша българско вино те разговарят за испанския туризъм, което ще се окаже „съдбоносна" среща. Десет години по-късно Колтуклиева е главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма: най-авторитетната организация, на която сега се възлагат надежди за обединението на бранша. Тя е медиен консултант на Ветко и Маринела Арабаджиеви, Петя Славова, Валентин Йосифов, Радка Минева, Красимир Станев, Стефан Шарлопов, Бедо Доганян... Сред политическите среди е добре известно, че докато е премиер, Симеон Сакскобургготски редовно кани на разговори Колтуклиева, която по негова поръка става медиен съветник на мандатоносителите на НДСВ. Колтуклиева е приятелка с най-известния син на Царя – Кирил Сакскобургготски, с когото се среща в любимия си град Лондон (там от 2 години учи дъщеря й Венета от брака й с главния редактор на в. „Пари“ Стефан Неделчев). По въпросите на туризма с Колтуклиева се съветва и вицепремиерът Ивайло Калфин
Боже, Боже. Дръж ме да не падна.
„Хващам се на бас, че следващият премиер няма да е Бойко Борисов!, казва в началото на 2009-а пред в. „Шоу“ Соня Колтуклиева. Реакцията на софийския кмет била: "Коя е тази Колтуклиева?".
А пред сайта tialoto.bg (2008-а) Колтуклиева откровеничи така: „Не съм се занимавала с лицемерие, подлост, кражби, не съм обирала банка, не съм прецаквала живота на някого, не удрям първа, ако хората са коректни, но като типична македонка, когато някой ме ухапе, го унищожавам. Обикновено животът ми дава шансове и след години да си отмъстя, защото така се връща балансът. Тежко му и горко на този, който се изправи срещу мен.“
Е, айде стига с тая фукла Колтуклиева, пак чувам гласовете ви. Добре, добре, спирам.

·            Диана Янкулова - Изключително… объркана личност. Признанията са нейни, вземам ги от интервю на журналистката от вестник „Стандарт“ Александра Златинова: (интервюто е от времето на Тройната коалиция)
В семейството й няма журналисти, а самата тя виждала бъдещето си, свързано с пианото. Една нощ обаче, докато свирела, решила, че няма да стане най-добрата пианистка. Пуснала си радиото и гласът на водещия я омаял. Без проблем влиза във Факултета по журналистика в СУ. Естествено профил "Радио". В трети курс обаче необходимостта от практика я завела във в. "Българска армия", където влиза в дебрите на военния ресор. Днес тя вече е „гласът“ на Михаил Миков – пресаташе на МВР. … Няма почти никакво свободно време. Дори съпругa си срещнала, докато работела в парламента. Васил е гард от НСО. След това дойде и Здравко - нашият син, споделя гласът на МВР. Семейство под пагон, както казват Диана и Васил. По телевизията гледат само новини. Холивуд е ниска топка за нас, гледаме балканско и руско кино, шегува се Диана. Винаги преди сън чете книги - предимно документални. Първолакът Здравко пък учи английски и е твърдо решен да стане президент.“

·            Петър Курумбашев - Познавате го отдавна.
Кукувецът, който е продуцента на онова гадно мероприятие „атомна авария в Козлодуй“, излъчено по БНТ, когато първото демократично избрано правителство беше само на 20 дни. Момчето, което „синият“ Петко Симеонов, упорито искаше да вкара в ръководството на СДС. Младежът, който беше част от екипа на президента Петър Стоянов на онзи злощастен кандидат-президентски ТВ-диспут с Богомил Бонев. Политикът, който към описвания период токущо е станал депутат от БСП, а вече е и горд собственик на регионална ВЕЦ.
Ето го днес в интервю на Александрина Роканова от агенция „Фокус“ (чийто собственик Красимир Узунов ще намерите сред официално оповестените агенти на ДС) – 29.10.2010: „Българският народ избра г-н Борисов, за да управлява, а не да бяга при първата по-сериозна ситуация. Щял да си подаде оставката, ако в държавата има стачка. Какъв голям мъж, а плаче. Вижте какво се случва в цяла Европа. Вчера имаше стачка в Словения. Днес има протест в Брюксел. Дали Барозу ще си подаде оставката? Днес има стачка на транспортните работници в Испания. Дали испанският премиер ще си подаде оставката? Какво да кажем за Папандреу? Има ли стачки в Гърция? Тук репликата е: „Не така моето момче. Тепърва има да те щипят”.“

·            Бъдещи работи, ще кажете. Добре. Интервю за Десислава Ризова от 2 юли 2009 г., пред БНТ:Мисля, че за тези 20 години единствената партия, която запази ясна демократичност вътре в себе си, е социалистическата. Други партии, които тръгнаха с много хубави демократични идеи, стигнаха до вождизъм. Има едно усещане за непогрешимост от министър Цветанов. Той няма усещане за грешка. Трябва да си даде сметка, че ако продължава да пази полицията, застава на мушката.“
За самата Десислава Ризова: За нея в Google ще намерите информация, че „тя е сред последните завоевания на Първанов. Познавала го още от времето, когато била млада репортерка във вестник „Дума". Злите езици обаче уточняват, че искрата на любовта припламнала, след като се преместила на работа във вестник „Монитор". Деси била доста амбициозна и постоянно врънкала тогавашния главен редактор изданието да я праща в командировки в чужбина. При една такова пътуване в Киргизстан репортерката била пребита от силите на реда в столицата Бишкек. (Това свързано ли е с онази снимка на която младата Деси Ризова интервюира Рамзан Кадиров?) Десислава Ризова е разведена.”

·            Светослава Тадаръкова: - журналистката с много имена. Имам предвид фамилни: Стаева по баща, Тадаръкова и Рудолф – по мъж. А интересно, че агентурното й име не знаем. Не го казва.
Едно интервю на Антония Иванова от 17 юни 2009:
- „Познавам Доган и мога да ти кажа, че няма друг човек като него в България. Той тепърва ще бъде оценяван. На него се гледа като на някакъв турчин, говори се и се пише прeдимно за неговите сараи, а не за качествата му на политик. Знам, че Ахмед Доган е дал пари на Волен, самият Доган ми е казвал това. Дали това даване е било директно или под някаква друга форма не мога да кажа. Знам, че Ахмед Доган по принцип харесва жените. Част от тези жени са журналистки. Аз не мисля, че Доган има определен афинитет към журналистки, просто такива жени среща в работата и в живота си. Жените с които общува, са или журналистки, или дами от политиката. Него го привличат съвсем обикновени жени. Той се привлича от жени, които не са на властови позиции. Самият факт, че харесва манекенки говори достатъчно красноречиво за това.“ (Ако констатирате, че се раздвоявате по въпроса какви жени харесва Доган, да знаете, че съм цитирал точно пасажа от интервюто, в който Светослава разказва за Доган. От всичките 20 реда съм „отрязъл“ само 5.)
- „Това, което става в Дупница, означава само едно – в България няма държавност, която да защити хората. И затова те искат някой като братя Галеви да ги защитава в парламента. За дупничани братя Галеви действително означават силна ръка, ред, пари, чисти улици, чист град. Какво иска обикновеният човек? Иска да живее нормално. Него въобще не го интересува дали тези братя Галеви са добри, лоши ли са в очите на държавата, откъде си взимат парите. Аз съм сигурна, че, ако братята се кандидатират, биха ги избрали с огромно мнозинство, както между впрочем ги избраха в местния общинския съвет. Естествено, че от гледна точка на журналиста не мога да приема такова нещо. Защото не може бандитите да стават депутати. Но аз мисля, че хора като братя Галеви гонят много, много по-голяма цел от спечелване на имунитет. Аз мисля, че те просто искат перспектива за себе си. Те искат в бъдеще да си изперат биографиите. Хора като братя Галеви биха могли да вършат работа на държавата.“
- „Иво Карамански се кандидатира за депутат и тогава му попречиха, защото той беше следствен. Имаше формалности, които не можеха да бъдат изпълнени. Ако Карамански беше станал депутат, убийството му би се разминало.“
- „Съвсем скоро Алексей Петров ще стане най-силният човек в държавата. Това е човекът, които командва ДАНС. Той трупа огромна мощ и скоро няма никой от политиците да може да контролира Алексей.
Но придобивайки толкова мощ, Алексей Петров не би могъл да е опасен за държавата. Защото ДАНС е свързана с много чужди служби. При днешната взаимна зависимост на службите от цял свят нещата са под контрол.  Ние какъв фактор сме – изпълняваме каквото ни кажат руснаци, американци, англичани. Ние даже национално достойнство нямаме.“

·            Соня Момчилова, 1969 г. Хасково, Кукувка, та дрънка (вижте в НИЕ-1)

Завършила „Дефектология“ и „Българска филология“ в СУ "Климент Охридски". Тогава в ония кукувски времена беше „поетеса“. После стана журналистка, собственик на ПР агенция „План С“, пресаташе в министерството на правосъдието (по това време издава детска книга с приказки), директор на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" в МВР, и на М-вото на транспорта и съобщенията също. Както пише в Интернет: „Соня Момчилова е един всестранно развит човек с много дарби и таланти, които се проявяват на най-неочакваните места, по най-неочакван начин във времето. Освен като сръчен автор на политически речи, на Соня принадлежат едни от най-скандалните текстове на Слави Трифонов от периода на студентското предаване Ку-ку, правила е едни от най-сериозните новинарски предавания, водила е първото радио предаване, в което се пускаха слушатели без цензура, дори е била водещ на еротично шоу. Но въпреки толкова многото лични и професионални успехи, тя е завидно скромна оптимистка защото смята, че най-големия й успех предстои.“
Наистина. Иронизирам, разбира се, при това зверски. Следва работа в телевизията, до десетина година Соня ще стане една от 5-те членки на Съвета за Електронни Медии – същият този Съвет, който по-рано се наричаше Независим Съвет за Радио и Телевизия, и нейния първи гуру Слави Трифонов зовеше НеСеРеТе.
Днес, 2009 г., Соня Момчилова представя себе си, така:
„Няма значение как ще се реализираш професионално, какви движими и недвижими имущества ще натрупаш, важното е да си щастлив, а това го умеят малцина. Помислете си колко доволни хора сте видели през днешния ден. А щастливи? А колко неуверени, притеснени, предполагаеми галеници на съдбата се разминават с нас на всяка крачка и колко още без време напуснаха този свят. Щастието обича риска, красивите смели жестове, отхвърлянето на статуквото. Искам да науча дъщеря си Мария да чува сърцето си.
Това е едно много специално занимание. То е като разговор с ангелите. Като деца всички владеем езика на ангелите и чуваме гласовете им, с времето рецепторите ни се изхабяват и тази грамотност изчезва. … Моите послания към българките са: Много сме качествени, момичета! Аз срещнах много и различни хора и не пропуснах случай да ги заговоря. Уверявам ви, български жени, изобщо няма смисъл да се подценяваме. Много сме и хубави, и умни, и сме жени все още не сме възмъжали непоносимо, въпреки многобройните опити на кого ли не в това отношение. И не забравяйте прекрасната мисъл на онзи истински ценител на жените Чарли Чаплин : “Жените нямат недостатъци, те имат особености”. Искам да ви напомня, че както учителят Дънов прогнозира бъдещата светла епоха на човешко просветление ще дойде с образа на новата Ева. Тя е във всяка една от нас, да й дадем шанс.“

Интересувате ли се от „шансовете“? Няма да пиша за женските шансове на самата Момчилова Соня. Щом е в НеСеРеТе, значи е хубава. Там е и Бетина Чампоева. Само Ирена Кръстева не е. Да се чуди човек защо.
Но ще покажа шансовете на нейните първи учители и възпитатели от трите голи води: ТРИфонов гравира на гърба си „Аз идвам и водя Ада със себе си“, ВОденичаров  „получава както финансова помощ от любовника си, така и скъпи подаръци. „Много съм щастлив! За първи път се чувствам толкова влюбен. Тузаря е страхотен мъж!“. ДИлов е хуйко, разведен с 3 деца.
(Какво значи хуйко ли? В разказа си „Момичето със сините коси“ той разказва, цитирам: „Една млада режисьорка разказва своя версия на историята за Пинокио. Най-интересното място е епизода, в който Момичето със сините коси е яхнало лицето на дървеното човече и крещи до премала: „Лъжи! Лъжи-и-и-и, малък мръсник такъв!“. Нататък следват поясненията на Дилов кое е „момичето със сините коси“: „Интерпретацията на приказките с порносюжети, би следвало да е мъжка привилегия. Но младата режисьорка настоява за своята идея. Тя иска да снима мултипликационен филм с порно-приказки, но разказани от жена. Това щяло да ги спаси от вулгаризмите… „Тогава приказката за Червената шапчица ще се върти вероятно около месечният цикъл“, иронично подмята мъж, считан за корифей на скандалния разказ. Режисьорката, обаче, има отговор. Първият епизод е следния. Червената шапчица за пръв път разбира, че е станала жена. Тя се опитва да говори с майка си, но майка и е тъпо парче и я праща при баба й. „Иди в гората, баба ще ти обясни какво се случва с теб.“ Тръгва малката Червена шапчица и – разбира се – среща вълка. Не може да се сдържи и му показва изцапаните си с кръв гащички. „Вълчо, кво ми е” – плачливо пита Червената шапчица и даже си сваля гащичките. Вълкът гледа внимателно. Даже я подушва. После авторитетно се покашля: „Аз не че разбирам много… Но според мен…някой ти е отхапал топките!”
Имате ли въпроси?!

Ако имате, ще давам отговори догодина.
Догодина, защото Червената шапчица и нейния приятел Вълка не са сами. Имат още много разновидности, журналистически имам предвид – Ирена Кръстева и нейния син, Моника Янова и съпрузите й, фамилията Алгафари от Сирия…  Страниците няма да ми стигнат. А и възможно е в следващите години те да станат герои на следващи „приказни“ епизоди.
Останаха ми за изследване и групата около „уикенда“ – Ива Николова, Недялко Недялковбаща му). Ох, пък за Стефан Цанев колко имам още за разказване…
После питайте кога ще влезем в Еврозоната. Някой вторник, привечер. Вероятно.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pitatlimedejzorata - Това е последният постинг от описанието на годината 2009
27.01.2023 17:27
от все непубликувания в Интернет том 7-и (2009-2012) от книгите НИЕ. Приятно вспомняне.
Когато dobronameren бъде готов с цялото описание на времето на кабинета "Борисов 1", ще продължа. А дотогава нека бъдем здрави, щастливи и късметлии!

Винаги добавяйте към пожеланията "и късметлии". На "Титаник", например, всички са били здрави и щастливи, но някои са нямали късмет.
цитирай
2. gardener - Благоря от сърце
29.01.2023 11:30
Бъдете здрави, отличен анализ, най-доброто, което съм чел за епохата на която съм и свидетел. Има не много книги(слово) на български и за българи, писани от българи, които всеки трябва да прочете за да бъде "час с живота си". Това е може би единствената, която си заслужава да се препрочита. Без шега, ако нещо зависи от българските демократи, доколкото ги има, би трябвало вашият труд да бъде издаден и дори предложен ако не за "нобел", то поне за най-висшата награда за журналистика и проза, не изродите да се опитват да "пазят" лева с референдум, а да четат и да разберат, колко жестоко са излъгани, че са(сме) хора...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462068
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031