Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03 16:35 - НИЕ-851 Записки по българските въпроси април 2015
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 146 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03 16:36


ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪПРОСИ

 

Най-после Моят разказ за историята ни след 10 ноември 1989-а  „допря“  до пролетта на 2015 година. Само да знаете с какво нетърпение очаквам този момент. Защо ли? – позволете ми да вмъкна една страница лични обяснения. Не го правя често, нали. Вътре в нея информирам читателя  за нещо важно, но може би повече любопитно. Комуто не е интересно да подправя историческата манджа с някакво екзотично лично преживяване на „готвача“, да прескочи следващите наклонени букви.
Досега пишех ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕДОВЕ за всяка година, по-късно - с едно отместване на разказа от около десетина години СЛЕД събитията. Иначе железен принцип ми е да събирам самите факти в дните на тяхното случване и да ги прибирам в архива, наречен „Чакащи“. Но дотам. Аз съм обикновен човек, съпруг, родител, дядо напоследък, комуто обикновено не остава много време за подреждане и осмисляне защо „днес реката тече бистра или мътна“. Чак когато архива „чакащи“ започва застрашително да „прелива“, притиснат от необходимостта да го поизпразня, започвам да полагам „извънреден труд“. Не питайте за чия сметка.
Някъде до към 2009 година бях „зает“ с другата ми мания – не историческата, а белетристичната (поредицата ТЕ)  После започнах да строя къща, по стар български обичай – която да събира цялата фамилия. Нямала си баба работа, та си купила козичка. Така преминаха следващите 3-4 години. В началото на 2013-а се роди първата ми внучка. И чак когато тя навърши яслена възраст, дядото получи повече време за лично ползване. Това именно се случи през пролетта на 2015 година. Така започна да ми остава време преди да бутна новите факти в „чакащи“, да ги обработвам и подреждам в по-завършен, почти окончателен, вид. И така до година 2020, когато се роди втората внучка.
Все пак, и това е нещо. Информацията за тия пет години почти – от пролетта на 2015-а до края на 2019-а – е почти готова за директно вмъкване в Историята. Остава само да пооправя тук-таме изводите за случилото се и направя някои препратки към новите събития, които ще се случат след години. Т.е. искам да кажа, че основният разказ, който ми предстои да запиша на хартията – до края на 2019 година, е писан не 10-тина години след, А ПОЧТИ В МОМЕНТА на случване на събитията.
Виждате ли какви съвсем частни личностни събития се намесват в общата ни история, опитвайки се да й влияят.
Една първомайска манифестация в София от средата на 70-те години на миналия век била прекъсната за половин час от несанкциониран от властите пролетен порой от небето. Чакащите трудещи се да преминат в победен строй пред Мавзолея, се изпокрили от дъжда кой където свари. В една сладкарница на „Стамболийски“ едно мокро момче се опитало да подреди мокрите къдрици на едно момиче. И…
Свършвам, свършвам.
Реших да запазя старото наименование – „Записки по българките въпроси“, което съм поставил още от времето на създаване на текстовете. Добавяйки само месеца и годината на случващото се. Това ще направи съдържанието на бъдещото описание – до края на 2019 година, по-скучно, обаче така ще може да отличавате веднага коя част от повествованието е писана отдавна и коя е „по-прясна“. Ако някое конкретно събитие играе по-съществена роля в Историята, ще го отделям в отделна глава, носеща или правеща директна алюзия с него.
Междинните части от Историята, които ми стана навик да вмъквам след края на всяка конкретна година, са писани „скоро“ – години СЛЕД датата на събитията.

 

 

АПРИЛ 2015

 

Знаете ли защо Баба Марта е толкова студена, намръщена и зла? – Защото февруари е къс, а април – мек. Народно творчество – копче не можеш да му кажеш! Това не ти е второто правителство на Бойко Борисов, дето кой откъде се пръкне, може да го критикува.
Впрочем „стига глупости!“
В средата на този месец април 2015 г. кабинетът „Борисов-2“ прави 150 дни управление. Своят Ден 800 този кабинет няма да дочака. Той се пада на 15 януари 2017-а, а на 14 ноември 2016 година Бойко Борисов ще депозира оставката му. Ако търсите паралел с първото му правителство, ето го – Бойко Борисов подаде оставка 157 дни преди да изтече пълния му мандат.

·            Започвам с новината от 14 април за взрив на боеприпаси в подбалканското село Иганово в производствен цех на военния завод ВМЗ Сопот (наречен кой знае защо „Вазовски“, че и „машиностроителен“ на всичкото отгоре). Започвам с взрива в Иганово, защото това е втори взрив в същия цех. Първият беше на 21 март. И при двата взрива няма човешки жертви. Само материални щети по цеха и евакуирани над 250 жители на селото. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов коментира, че втори инцидент в завода е съмнителен, но допълни, че не трябва да се изключва взрива да не е инцидент. Завъртяно казано, нали. Но аз цитирам. И припомням, че подобният инцидент през октомври м.г. в Горни Лом, Монтанско отнесе със себе си 15 човешки живота. Връщайки се малко по-назад. през 2012-а, ще ви спомня, че взривове избухнаха в частни складове край Петолъчката до Сливен.
Мога да отида още назад във времето. 2008 година например взривовете в Челопечене край София. А и напред във времето – на 6 юни тази 2015 г. ще има нов взрив във ВМЗ Сопот – 1 жертва, 4-ма тежко ранени. Но…

·            Продължавам на вълната „Жертви при злополуки“.
- При разрушаване на хотел „Вероника“ на Златни пясъци, за да подготвят мястото за построяване на нова по-хубава „вероника“, 4-ма строителни работници били затрупани от отломките и загинали. Следствието ще установи, че загиналите работници са извършвали по механичен способ разрушаване на носещи колони и асансьорни шахти. Загиналите не са имали договор с никой от юридическите субекти на територията, където се е извършвало разрушаването. Те са били наети от физическо лице, което в края на всеки ден е заплащало определена сума на всеки един от работещите. Това физическо лице ги е водило до обекта с транспортно средство и ги и е прибирало.Толкова за широката публика към която спадам и аз като „разхождащ се по алеите на курорта“.
- Следващата новина е тук, защото е свързана отново с незаконно използване на ръчен труд срещу заплащане на ръка. На 5 април край Върбица, Шуменско катастрофирал камион ГАЗ-66 , който превозвал 37 души, берачи на див чесън в гората край селото. Една жена е загинала. 21 души са преминали през Спешното приемно отделение на МБАЛ Шумен.

·            Случаят „Емилия Ковачева“
Емилия Ковачева е акушерка (беше – вж. по-надолу) в столичната болница „Софиямед“. По време на нощно дежурство камерите за наблюдение заснели как тя удря новородено в креватчето му. Такава реакция е особено недопустима към дете на няколко дни. Най-малкото, защото един шамар, който на по-голям човек нищо нямаше да причини, за новородено може да е фатален. Това една професионална акушерка, каквато е Емилия Ковачева, е повече от длъжна да го знае. И няма място за никакви други обяснения. Болницата уволни акушерката, съдът я осъди сравнително бързо – след година. На колко, не е по-важно, от обстоятелството, че с професионалната й кариера беше свършено.
А аз включвам този случай в Историята, защото при него не само акушерката Емилия Ковачева е виновната. Ако се вярва на вестниците, те написаха, че столичната болница „Софиямед” е била обект на 11 проверки след жалби на пациенти от създаването си през май 2012 г. до март 2015 г. Е, и…

===========================================
Сега вече е необходимо да погледнем и вината на самата болница „Софиямед“. Правя го не за да се заяждам на дребно с мединските кадри на нова България, а да напиша за не знам кой пореден път, че старите й кадри на България – преди 10 ноември – бяха Лекари, а тези, новите, са обикновени търговци. Което е недопустимо за областта „здравеопазване“! Дори за областта на образованието това не се усеща толкова остро, защото там процесите текат много по-бавно и всеки конкретен човек може сам да се „долекува“, докато срещу коварна болест, той сам е безпомощен и цената – смърт се плаща в обозрим кратък срок.
Само две неща ще подчертая пак.
Първото – че конкретната вина за отприщването на търговизацията на лекарското съсловие е на Иван Костов, вероятно и на неговия личен зъболекар Илко Семерджиев. Болниците станаха търговски дружества тъкмо по тяхно време и с тяхното лично участие. Примери да щете… Да припомня още веднъж, че последният лекар, който се възпротиви официално на въвеждането на търговската практика в здравеопазването, беше д-р Мими Виткова, здравният министър на Жан Виденов. И точно простаците около Слави Трифонов, Иво Сиромахов, Росен Петров, Тошко Йорданов, й се подиграваха, наричайки я д-р Мими ВиТакова.
Второто – Аз лично смятам, че „лява България“ има огромен ресурс за подкрепа, ако потърси обединението с „дясна България“, стъпвайки на една обща платформа в здравеопазването. И се чудя защо не го прави!

Сега конкретните данни за болница „Софиямед“ и нейните собственици.
Тази болница е най-голямата ЧАСТНА българска инвестиция в здравната сфера. Ако попитате Интернет, той ще посочи три имена за нейни първоначални собственици. Д-р Михаил Зортев – най-неизвестният е първи сред собствениците. Може би именно защото не е популярен. Има някакви сведения за съдебно дело за присвояване на 700 хиляди лева, но няма никакви твърди посочени факти дали става дума за един и същи човек. Другите двама управители на „Софиямед“ са известни имена. Д-р Бойко Пенков е от ДСБ, зам. председател на Националната Здравно-Осигурителна Каса по Костово време и зам. министър на здравето в сегашното второ правителство на Бойко Борисов, където коалиционен партньор на ГЕРБ е Реформаторският Блок, където пък едната втора от него е именно партията на Костов ДСБ.  Papagal.bg сочи 7 фирми все в здравната сфера, на които Бойко Пенков е собственик и/или управител. Третият е д-р Евгени Желев. Здравен министър – 2008/2009 в правителството на Сергей Станишев, член и депутат на БСП по това време. По-късно преминава в партия АБВ, а след малко ще се запознаем с него като независим кандидат за кмет на Стара Загора.
===========================================

·            Горната справка прави прехода към следващата тема някак естествен.
Екатерина Бончева, член на комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (КРДОПБГДСРСБНА) се оплака в студиото „Здравей България“ на НОВА ТВ от предложението на депутата Велизар Енчев (самият той сътрудник на 2-ро, 6-то, 1-во управление на ДС, вж. НИЕ-7 напр.)  да бъде закрита Комисията по досиетата. „От осем години работим и осем години нямаме един спокоен ден без натиск от структури на Държавна сигурност. Тези хора искат държавата такава, каквато е била през 1989 година”, каза още Бончева. „Това нашето не е държава, това е разграден двор, в който ние се опитваме да внесем ред”, заяви тя.
Комисията с дългото име разкри имената и на агентите на "Държавна сигурност" в спорта.  Сред имената са хора като Любо Ганев (агент „Тони“), Светла Оцетова (агент „Марияна), Цено Ценов, Пюзант Касабян, Валентин Заяков, Никола Проданов, Пламен Дочевски и др..

·            И замириса на море…
Започна го Поли Карастоянова, в момента депутатка от Патриотичния Фронт. – ПФ. Тя поиска от парламентарната трибуна кабинетът да финансира ценова реклама, насочена специално към туристите от Русия, Украйна и да облекчи процедурата за издаване на многократни визи за руснаци. Премиерът Борисов отвърна, че не това е проблемът на българския туризъм. Той призова туристическия бранш да седне и да си отговори на въпроса дава ли се фалшив алкохол по курортите, плащат ли се осигуровките на готвачи и сервитьори. Защо в Турция и Гърция е по-евтино и обслужването по-качествено. Не е ли това първото условие за привличане на туристи? Пък тогава да жалим за руските туристи“ И категорично заяви, че страната ни не прави нищо срещу туристите от Русия.
Това беше коментирано от Вера  Александрова (dnes.bg, 1.04.2015) така: „Премиерът спусна: Плажовете – чисти. Всички тук за Великден!“
Ами, като ще иронизираме (люби)ма, Верке, да го правим с всички участници. Председателката на комисията по култура в НС Поли Карастоянова е заявила в Комисията: „Обединихме се около идеята, че ни е нужна културна програма с цел да станем познаваеми и предпочитани като културна дестинация през следващите пет години. Искаме когато туристът е на Мачу Пикчу, да говори с приятелите си там за България, а не обратното.“
По думите на министъра на туризма Николина Ангелкова и в момента действат мерки за облекчена визова процедура за Руската федерация, Украйна, Молдова, Беларус и Казахстан. Издават се едногодишни визи за България в рамките на 48 часа, а за деца до 16 години те са безплатни.

·            До морето обаче е все още далеко.
- В Парламента например денят 24 април започна с лют скандал. Поводът беше предложението на „Атака“ депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на жертвите на арменския геноцид в Османската империя, тъй като в този ден светът отбелязва 100 години от тази трагедия. Депутатите от ДПС демонстративно напуснаха залата. С гласовете на останалите парламентарни групи предложението на „Атака“ беше прието и изпълнено. Нещо повече, Парламентът прие декларация, осъждаща арменския геноцид. Впрочем думата „геноцид“ в тази декларация беше заменена с „масово изтребление“.
От турското външно министерство направиха изявление, в което определят декларацията като „очерняне“ на турската история, инициирано от ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия Атака, която се обявява и срещу евроатлантическите ценности“. „Несъмнено това решение ще има негативни последствия за турско-българските отношения. Българският посланик в Анкара, който бе поканен в министерството, бе предупреден за това“, се казва в съобщението на БТА.
- Изобщо прави впечатление, че двете партии „Атака“ и ДПС са много „обидчиви“ една спрямо друга и двете вкупом срещу управляващата коалиция ГЕРБ-РБ. (Коментирал съм защо. Сега само посочвам новия повод.)
- В Парламента се обсъжда ратификация на военни договори на България със страните от НАТО и ЕС (14.04.2015). Депутатите от ДПС и „Атака“-  разбира се към тях или преди тях, са тези от БСП - са върло против. В разгорещените дебати депутатът от РБ Гроздан Караджов направи едно сравнение ала „Шарли Ебдо“: „проектът се чете както „Дяволът чете Евангелието и както Мохамед би прочел Библията". Това моментално разгневи депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, който веднага поиска извинение от парламентарната трибуна. „Сравнението ви със Сатаната е много обидно", обяви той и също обобщи: „Милион и половина български мюсюлмани са редово обиждани от трибуната на парламента. Искам извинение от тяхно име за това, което чух по адрес на нашата светиня",
И се тръгна една…  Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък обвини председателстващия заседанието Иван Иванов (от РБ), че не е отнел думата на Хафъзов. „Съжалявам, но се намирам в българския парламент, не искам да го превръщам в религиозен дом", каза той.

·            А до Шенген? – Още е по-далеко. Дори формално. (Шенген е едно малко гранично градче  между Белгия и Германия)
- В средата на април т.г., 14 години след обявяването на онези прословути 800 дни, които като „дим в комина времето отмина“, Царят Симеон II направи второ въодушевляващо послание – този път към Евросъюза: „Пуснете ни в Шенген“.
Ще коментирам само под каква вероятна причина Царят ни е стигнал до това второ бомбастично досещане (16.04.2015), твърде отдалечено от първото му такова (4.04.2001).
На свое заседание през април митрополитите решиха на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”. И понеже Църквата е отделена от Държавата по конституция, дори протестите на Опозицията в лицето на „лява“ България, както и несъгласието на републиканския ни президент Росен Плевнелиев, не можаха да спрат това решение на Синода.
Освен предложението за „благоверния цар“ Светия Синод връчи на Симеон II ордена „Свети Иван Рилски“. Тук вече нервите на манипу…, пардон – на реформатора Радан Кънев, не издържаха и той прати Симеон в Москва на парада за 9 май. Срещу тази явна партенка „скочи“ и президента Росен Плевнелиев. Според него това създава разделение сред християните. А защо Радан Кънев приказва такива лъжи, питайте него. Аз не одобрявам такива детски истории,
- Не издържат и нервите на Русия. Нейната преса пише, цитирана услужливо от българските издания около „Атака“-та на Волен Сидеров, че „в България са влезли десетки, стотици терористи като мигранти. (Погледнах пак специално – няма думата „хиляди“) София иска в Шенген, но не може да се справи с тях дори“.
Тази история за „българската граница разграден двор“ тепърва набира скорост. Фактите за обстоятелствата около „оградата на границата“, ще разизкваме нататък. Има време.

 

 

9  МАЙ – 70 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

 

Тази година на 9 май се навършиха точно 70 години от... от кое?
Просъветските източници казват, и което е по-лошо – твърдят, че това е годишнина от края на Втората Световна война. Не е вярно! Ама исторически не е вярно! Щеше да е вярно, ако войната се водеше само на европейска земя. Защото на 9 май 1945-та година. само Германия подписва своята капитулация. А войната е Световна. По азиатските бойни полета военните действия продължават с неотслабваща сила. Чак след три месеца – през август 1945-та, военните на САЩ ще осъществят атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, които ще принудят след седмица японския император да подпише капитулацията на Япония. Ето го действителният край на ВСВ! Това е ПЪРВАТА неточност, да не кажа ЛЪЖА, на днешните просъветски източници на информация.
Следва ВТОРАТА ЛЪЖА Упорито и безочливо от тяхна страна се натрапва, че Съветският Съюз е главният, единствен едва ли не, победител във войната. Вадят нагли аргументи за доказване. Например – САЩ се намесили цели две години по-късно, чак след Пърл Харбър през 1941-ва. Ами, че дотогава на чия страна да се намесят, като Хитлер и Сталин са съюзници?! Още – Руснаците били дали най-много жертви почти 50 милиона, следователно... следователно какво? Ами, че те половината им жертви са ПРЕДИ да почне войната и СЛЕД като тя вече е свършила. Причинил ги е Сталин и интересно, че никой в днешна Русия не отрича това! Шизофренично? Не-е! Опасно лудо! Изключително опасно лудо! И после какво героично има в това да запълваш собствените си военни грешки с жертване на милиони от твоите хора? Че то само в едноседмичните боеве за Берлин във въпросния май 1945-та, руснаците са дали 200 хиляди жертви! За какво? – да овладеят първи Райхстага, та в следващите 50 години да се оградят с убийствена стена от целия останал Свят? Срутването на която се превърна и в срутване на цялата им идеологическа държава!
Има и ТРЕТА, и ЧЕТВЪРТА, и ПЕТА ЛЪЖА.

Аз спирам да изреждам. Почвам да питам:
За какво умряха ТЕЗИ граждани на СССР? Отговорът, драги русофилски днешни глупаци, е – За оня що духа! Аз имам допълнителен въпрос към вас – Вие за каква кауза се хабите днес? ОНЕЗИ руснаци са нямали избор – отпред ги мерят хитлеристите, отзад сталинисти ги разстрелват при мисъл дори за отстъпление, но ВИЕ, вие имате избор да се превърнете – най-после – в нормални българи! Защо не го правите?!
Понеже съм любител на съпоставките, правя ги. В съветската история има трима големи комунистически държавници на които имената завършват на ИН – Ленин, Сталин и Путин. Жертвите, които те са причинили на собствените си сънародници. повярвали им и неповярвали им, са в един кюп, но ще прескоча това тук. Обръщам ви внимание на факта, че вторият ИН се е разправил с първия ИН, а третият ИН забрави, че вторият ИН изнесе войната, и си приписва днес всички заслуги. И тримата съветски Ин-овци, заедно с немския  –лер, си делят място в сметището на световната Еволюция. Проклети да бъдат завинаги и там да си останат!
А 9 май е Ден на Обединена Европа! И България е част от тази Обединена Европа!

Едно уточнение: Европа отбелязва  капитулацията на Германия на 8 май. В СССР това събитие се чества на 9 май. Всъщност става дума за едно и също. Фелдмаршал Кайтел подписва акта за капитулация на Германия в Берлин в последните часове на деня 8 май. По това време в Москва вече е настъпил следващия ден – 9-ти. Може би, не зная, предполагам, че за се избегне тази двойственост, западните лидери няколко години по-късно решават Денят на Обединена Европа да бъде 9 май. А съветските лидери през 1961 г. отговарят на това с построяването на Берлинската стена. Какво да коментирам повече.
След малко ще запазя за Историята в няколко страници словесната истерия на „червените“, на съветските българи, през 2015-а - 26 години след като „победителите“ във войната срещу Хитлер бяха принудени да съборят Тази стена. Не че такава истеричност и ненавист са някакво изключение през всичките години от края на войната до днес, и утре. Не! Тази неистова омраза на стари и нови комсоциалисти се повтаря една и съща всяка година. Наситеността на чувствата им не се променя, намалява само обемът. Причината е ясна – старите престъпници измират и да се надяваме, че генният отпечатък върху техните внуци също избледнява с времето..
Повярвайте ми, никак не се съм възхитен да се ровя в тази мръсотия. И обещавам, че никога повече няма да продължавам да я разръчквам. Обаче днес се навършват 70 години от тогава. Следващите след нас трябва да са запознати с Хитлер-Сталинисткото минало на бащите си и отвратителните неща от които то се състои. За да не го повторят! За това го правя.

В цяла Европа народите отбелязват тази кръгла годишнина с двеминутно мълчание за жертвите на войната. А техните лидери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се събират в Гданск, за да отбележат съюзническата победа над нацистка Германия. Защо в Гданск? - Защото там, на 1 септември 1939 г.  Хитлер напада Полша от запад. И само 19 дни по-късно, неговият съюзник Сталин я напада от изток. Такава е Истината. Другото са лъжи казано меко, ама много меко.
До Бан Ки-Мун стоят прави всичките лидери на страните-победителки във войната. Без един – Владимир Путин. Той подготвя в Москва поредният парад на победата. Където гости ще му бъдат 4-ма.
Чест прави на нашия президент Росен Плевнелиев, че е в Гданск, а не в Москва. И на нашето Народно събрание, че прие декларация в която отдава почит на жертвите във ВСВ. Всичките жертви! А не само нашите.
За реакциите на съветските българи само след няколко секунди, но за да не се връщам назад до тази Декларация на НС, 10 реда за подробностите около нея.  В парламента, освен предложението на парламентарната комисия, бяха внесени още четири проекта за декларации за отбелязване на годишнината - от БСП, „Атака", АБВ и от независимия депутат Велизар Енчев. Въпреки че никой не се противопостави по същество на приемането на предложението на Комисията, имаше доста и то различни предложения за промени в нея, но нито едно не беше включено в крайния текст. Методи Андреев от ГЕРБ поиска датата да не е 9 май, а 8 май, защото според него историческа истината е, че това е Денят на победата. Радан Кънев от РБ се съгласи с него, но в крайна сметка повечето депутатите гласуваха против искането. От БСП настояха да се отдаде заслуженото и на партизаните, както и да се заклейми оскверняването на паметниците им, но мнозинството не се съгласи. От „Атака" настояваха в декларацията да се припомни решаващата роля на съветската армия за тази победа и спасяването на европейските народи. Националистите настояха в документа да се осъди и отказа на президента Росен Плевнелиев да присъства на парада в Москва на 9 май. Очаквано обаче такъв текст не беше записан в документа. Никъде в пресата не пише с колко гласа е приета декларацията. Аз видях на таблото в пленарна зала 141 „за”, 4 „против” и изнизващи се депутати от ляво и отзад. Което значи, че БСП и ДПС не са гласували.

Вижте сега КОИ БЪЛГАРИ СИ ИСКАТ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ.
Групата е ясна – т.нар. „лява България“. Само че Историята, ако иска да бъде полезна, трябва да бъде не пожелателно сочеща, а конкретна. Няма обща вина, вината винаги е лична. Обаче „лявата“  България, откакто се помни, никога не се е афиширала открито с действията. Тарикатско, нали?! - След разгрома на Септемврийското въстание организаторите Димитров и Коларов бягат в Сърбия; обвинителите и съдиите на „народния съд“ са земеделците и членовете на ОФ, комунистите дават само най-долните физически убийци на осъдените; разграбването на националните богатства от 10 ноември 1989 нататък са приписани на СДС-то, макар всички „бизнесмени“ да са от градските, окръжните и националните комитети на БКП и/или пряко свързани с тях по роднинство или сватовство.  „БКП поема вината само с мезета“, каза един от тях и кака му стана шеф на ЮНЕСКО. След малко ще чуете и нея.
Конкретните имена. Доколкото е възможно. Анонимните как да ги посоча?

·            Съобщение на БТА, публикувано в dnes.bg на 16.04.2015, без подпис.
- „Кой хвърля сянка върху Деня на победата? Около 16000 военнослужещи, 200 бронирани машини и 150 самолета и хеликоптера ще участват в парада за Деня на победата в Москва на 9 май, който руският президент Владимир Путин определи като „най-големия празник" за Русия. Набиващи се на очи с отсъствието си обаче ще бъдат западните политици, които остават настрани от празненствата на Червения площад в знак на протест срещу руските действия в Украйна, пише „Гардиън“.  Преди едно десетилетие, на празненствата по случай 60-ата годишнина от победата, Путин прие в Москва президентите на САЩ и Франция Джордж Буш и Жак Ширак, както и германския канцлер Герхард Шрьодер. Този път обаче високопоставените гости са само лидерите на Индия и Китай, както и Ким Чен Ун, за когото това ще бъде първото посещение в чужбина като лидер на Северна Корея. Потвърдили са участието си и узбекистанският президент Ислам Каримов и туркменистанският президент Гурбангули Бердимухамедов. Германският канцлер Ангела Меркел намери компромис; тя ще пропусне парада, но ще пътува до Москва на 10 май, за да положи венец на военен мемориал.“
(Когато празникът е разделен на две места и всички Съюзници, победили Хитлер са на едното място, а Путин стои сам на Червения площад, кой хвърля сянка върху Деня на победата?)
- В ексклузивно интервю за руската агенция ТАСС г-жа Ирина Бокова, генерален секретар на ЮНЕСКО заявява, че възнамерява да посети Москва , за да присъства на майските тържества по повод 70-тата годишнина от Деня на победата.
Да припомня, че по същото време генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е в Гданск.
- „На Запад никой дори не скрива, че цялата история с отказа да не дойдат в Русия не се основава на това какво мисли по въпроса населението на Европа, а се дължи на огромен натиск от Вашингтон", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред в. „Гардиън". „Изглежда всички са забравили, че държавните глави са на този пост, за да отразяват интересите на собствените си народи и страни. Никой не пита европейските ветерани от Втората световна война дали е правилно да се бойкотират тези, които загубиха стотици хиляди хора, спасявайки Европа от фашизма".
(Тази Маша смята, че щом празникът не е в Москва, то той не е празник. А не й прави впечатление, че празникът не е в Париж, Лондон, що не и във Вашингтон. И е в първия пострадал от войната обикновен град?!)
- „Миналата година Путин посети тържествата за 9 май в Москва и в град Севастопол на Кримския полуостров и приветства ветерани, войници и моряци от Черноморския флот: „Ветерани, вие давате пример на всички нас и имате огромен нравствен принос за това, че Крим и Севастопол се върнаха в родната страна. Вие ни завещахте великите ценности на единството, справедливостта и сплотеността и ни научихте да действаме според съвестта си“.
(Истината изисква уважение. В Крим не се биха части от редовната съветска Армия, още по-малко пък „ветерани“, а разни наемници срещу заплащане, които Кремъл нарича кой знае защо „опълчение“.)

·            В dnes.bg, но сега подписано – Красимир Ангелов:
„Москва отсвири Борисов за парада в чест на Деня на победата Българският премиер Бойко Борисов не е получавал покана за участие в тържества по случай 70-ата годишнина от Деня на победата на 9 май.
(Забелязвате ли ехидното „не е получавал покана”? И слава богу, викам аз. Иначе, ако я беше получил, зад чий гръб щеше да стои, а? И за чий?
Кой кого „отсвири“, Краси?)

·            Валери Тодоров пред сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air на 8.05.2015:  (Валери Тодоров е дългогодишен кореспондент в Москва на БНР и БНТ)
„Денят на победата, който Русия ще отбележи тази година, ще бъде най-тъжният за страната, тъй като много западноевропейски лидери няма да присъстват на парада на Червения площад. През последните 20 години Запада, в това число САЩ и Европа, не прилагат ефективна политика спрямо Русия. Затова неминуемо до 2-3 години ролите и отношенията между Великите сили ще се преструктурират. България е една от жертвите на тази сложна геополитическа война между Русия и Запада. За да излезе от трудната ситуация, страната ни се нуждае от по-добър баланс във външнополитическите отношения.“

·            Маскираният на синя хартия червеникав вестник „Стандарт“ от 8 май 2015 на цяла страница публикува интервю с настоящия посланик на Путинова Русия у нас Юрий Исаков - „Русия цени високо уважителното отношение на братския български народ към празника.“ Интервюто е взето от някой си Любомир Михайлов.
Прилича ми на това турският султан да поздрави българите по случай годишнина от разгрома на Априлското въстание и да им благодари за оказаното съдействие за постигане на тази обща победа. Но турците, каквито и злини да са сторили на нашия народ, не са издеватели. Поробители – да, мъчители – да, но лицемери – не. „Лицемери“ – каква мека дума за путинци. Почетете малко от думите на този изключително лицемерен нахалник Юрий Исаков. (Гледам му снимката към статията в „Стандарт“. Повече от очевидна прилика с една бъдеща Митрофанова. Работата оставя отпечатък и върху лицето на човек.)
Продължавам с Исаков в интерпретацията на Любомир Михайлов:
„Съвременната младеж за щастие не познава ужасите на фашизма и е запозната  със събитията от тези години от филмите, книгите, учебниците по история и разказите на ветераните. Тъкмо за това се сражаваха нашите войници – за мирното юношество и младост на нашите деца и внуци, за възможността свободно да се развиват, да се радват на живота и да избират своя път. За голямо съжаление опитите да се оскверняват и унищожават паметници на съветски войни имат място и в България, и в други европейски страни. По повод на това бих искал да напомня на тези, които са решили да пренапишат историята и наричат съветските освободители не другояче, а „окупатори“, че без нашата Победа нямаше да има нито европейска демокрация,, нито ЕС, а много източноевропейски народи въобще биха се превърнали в материал за чужди „проекти“, при това без собствени езици и култура.“
Чудя се къде са нашите, наричащи себе си „национални патриоти и истински българи“, защо не скокнат на този „смок“, който си позволява да твърди, че Културата и Езика си дължим на съветските братя?! Къде го оня jelezov например, да изрецитира Чунтулов: „Дорде е мъничка змията, елате да се съберем, с крака да й строшим главата, свободни да се наречем“.
Исаков ще си го прибере Съветска Русия след две години. За да ни натресе Елеонора Митрофанова. Няма спасение.
Няма спасение и от Любомир Михайлов. Той ще продължи да пише за приятелите на България в Европа. Например намирам, в „Стандарт“ естествено, на дата 11 септември 2015 г. негово представяне на Виктор Орбан: „Трън в петата на Брюксел. Виктор Орбан периодично вбесява ЕС, но унгарците го харесват.“ – Иди дойди. Донякъде е вярно, ако погледнем унгарците по-отдалеко. Но що му трябваше на Михайлов да добавя, че „с такъв успех в ЕС може да се похвали само германският канцлер Ангела Меркел“?! Ако ще подреждаме европейските лидери по популярност в страната си, нашият Бойко Борисов в тази редичка е преди Ангела Меркел…

·            Вестник „Преса”, 12 май 2015 г. статия от агент „Димитър” на комунистическата ДС, журналистът Кеворк Кеворкян:
„Парадът на Полка на безсмъртните на 9 май беше нещо неописуемо и това е слаба дума. Няма как да не си кажеш, че никой не може да излезе на глава с руския народ. Този океан от фотоси бе величествен морален контрапункт на демонстрацията на военна мощ. Народното въображение все още е живо, чувството за хумор - също. Ето ви един анекдот, нейде от мрежата: Меркел казала на Путин, че няма да идва на Парада. „Няма проблем - отвърнал той - не се предвижда участие на пленници. Политическите лековерници, нашите включително, никога няма да проумеят какво се случи на 9 май в Москва.”

(Като четете, вниквате ли в зловещото съветско чудовище? Дори 70 години след войната, Путин ще убива германците! Същият народ от когото днес иска помощ, съчувствие и опрощаване на стари сметки. Защо да се учудваме на нахалството на гърка Ципрас, дето иска същото. Пак от германците! Вместо да ги почерпи, че съюзниците са влезли в Родината му преди Съветите. Щото, ако бе станало обратното, жална им майката гръцка щеше.)
- Не ви цитирам вестници Дума”, „Атака”, „19 минути”... – те са извънбългарски. Имам предвид, че не са български.

·            „Европа е силна с ценности, не с армия“, твърди Мария Несторова от dnes.bg. Дотук добре. Но нататък?
Цитирам колежката й Елка Василева от същия информационен инвесторски сайт:  „В САЩ наближава изборна надпревара и в напъна да се оттегли, президентът Барак Обама може би иска да блесне като миротворец? А щом Кери (държавният секретар на САЩ)  и Путин са разговаряли и за Сирия, и за Ирак, и за Иран, закономерно ще предположим, че САЩ биха били готови при известни условия да „разменят" Украйна срещу сътрудничество с Русия в решаването на ред близкоизточни проблеми.
(Тия в какво „инвестират“ – в семейството или в комшията?)

·            Червените „късни пролети“ от социалните мрежи: (Имена има, ама те са псевдоними. Безспорно е обаче, че всички са жени. )
Чуйте ги:
- Автор
kasnaprolet9999 – „Втората световна война е най-антихуманната и безумна война в човешката история, нека никога не забравяме жертвите, които човечеството понесе, нека никога не се повтори всичко това. Хора, бдете и мислете с главите си! Много хора се правят на ощипани и говорят, че нищо положително не се е случило в този паметен ден 9 май, но ако лично са преживели ужасите на това време, друга песен щяха да запеят. Това, което е последвало след края на втората световна война у нас, предизвикано от комунистическия режим, по никакъв начин не мога да го свържа с редовия руски войник, символично отразен в  паметника на Альоша и паметника на съветската армия. Моят баща е от малкото живи, които са били жертви на този режим и нямам причини да бъда предубедена комунистка или нещо от сорта. Просто се опитвам да разделя тези два периода, преди и след тази война, независимо че единият е предпоставка за възникването на другия. Много е правилна поговорката, че пътя към ада е покрит с добри намерения. Много хора са имали идеали и са мислели, че дават живота си за по-добър живот, а в същност се е получило съвсем друго. Не можем да зачеркнем историята, нужно е да се опитваме да я разбираме и да си правим съответните изводи, а това не става с премахването и оскверняването на паметници. Денят на победата над Хитлеристка Германия слага край на най-човекоубийствената война и едновременно с това открива пътя към обединяването на Европа.  Държавите разбират, че само с обединени усилия и воля, могат да постигнат мирно съжителство и прогресивно развитие на своите икономики. Без Денят на победата, никога нямаше да има и Ден на Европа !“
Ще кажат някои: „Объркана жена, смутена, добра, разбираща всички, е тази КП9999.“  Преди това обаче погледнете в общия Азбучен указател на книгите НИЕ. Да видите какви ги е дробила червената „късна“ пролет. Тя днес продължава – Денят на победата над Хитлеристка Германия откривал пътя към обединяването на Европа?! Е, тогава защо Стената в ГДР от СССР се построи, ма како?!
Лъже толкова открито, че изобщо не може да се каже „лъже се“. Ако позволите още малко такива личностни подозрения – дали „късна пролет“, съкратено КП, не означава „комунистическа партия“?
-
donchevav – „Войната е ужасна сила, стихия, която помита всичко, зло, което убива човещината у хората, прави ги зверове. Защо се правим на интересни и дори в ден като днешния – Деня на победата над хитлерофашизма, режим, довел до смъртта на над 50 млн. души, донесъл разрушения в цяла Европа и унищожение на уникални културни и исторически ценности, причинил глад, болести, скръб, толкова сълзи и страдание, в ден, който чества цяла Европа – Деня на Европа – защо и днес се делим? Какво делим – бъдещите ракети и бомби ли? Не сме ли всички за мир и за победа на разума над разрушителните и гибелни сили на войната и мракобесието?“
Фашизмът, само на Хитлер – хитлерофашизма, доведе до смъртта на 20 милиона жертви. Дадени от немския народ и избитите други в германските концентрационни лагери. От оставащите до „над 50 млн. души“, други едни 20 милиона жертви са причинени от сталинофашизма. Дадени от народите в СССР във войната и сталинските концентрационни лагери. Наистина е крайно време да престанем да делим „разрушителните и гибелни сили на войната и мракобесието“ на Хитлерови и Сталински! Тези двамата са двама другари, другарко.
-
metlichina – „Обединена Европа стана реалност благодарение на героизма на съветските воини и на цялата европейска антифашистка съпротива. Единството на европейските нации днес бе родено в оня паметен 9 май, когато над Райхстага се развя знамето на победата. Времето доказа, че когато заедно се изправим срещу силите на злото, можем да постигнем по-добро бъдеще за себе си. Това трябва да бъде и нашата цел - да заживеем достойно като останалите народи в нашия общ дом.
Изобщо не е вярно – онова, което съм подчертал в наглите демагогски вопли за мир и благоденствие на всички хора по земята. „Милите“ баби! Забележете как говорят САМО за Хитлеристка Германия, забравяйки, че ХИТЛЕР И СТАЛИН започват ЗАЕДНО тази война, завладявайки цяла Европа, чак до момента, когато едното куче захапва другото. ТАКОВА тълкуване на Историята не може да бъде наречено тарикатлък. Това е престъпно Мислене и престъпно Възпитание! Отвратително още повече, защото е демонстрирано ОТ ЖЕНИ!

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 474602
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930