Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2023 15:09 - Мощна машина от 370 сайтове-гъби увеличават разпространението на руската пропаганда около 400 пъти
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 468 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageРолята на комуникациите и ПР-а като оръжие в едно от най-значимите събития за последните 30 години, констатираха експерти по време на дискусията „ПР на войната“, организирана от „Янев и Янев“ по повод 30-та годишнина на агенцията.

Участниците в дискусионния панел бяха категорични, че развитието на военния конфликт между Русия и Украйна се влияe особено много от ПР-а  на двете държави и от комуникационните послания на техните лидери, а не само от наличието на конвенционални оръжия. 
„Благодарение на ПР-а Украйна има оръжие, иначе отдавна всичко щеше да е свършило“,  заяви медийният експерт Георги Лозанов.
„Благодарение на комуникационните умения и послания на лидера на Украйна Володимир Зеленски, страната успя да генерира тази огромна солидарност за няколко седмици. 

Украйна се превърна в кауза,

която по нов начин генерира евроатлантическа солидарност и в резултат на нея Украйна продължава да оказва съпротива“, сподели още Лозанов.
Според  Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи на България, дигитализацията, социалните мрежи и информационните потоци от една страна дават възможност на хората да бъдат информирани, но от друга - се дава възможност за много манипулации. 
“ПР-ът може да помогне, но и да подложи на изпитания демократичните общества, ако се използва за недобри цели. Хората трябва да изработят имунитет, да знаят как да отсяват истината от лъжата“, каза г-жа Нейнски. По думите й това, което Русия прави е да пропагандира една

 фалшива история за агресията в Украйна

 и на практика да удуши подкрепата за Украйна, придавайки друг наратив на посланията. Тя оприличи комуникационната стратегия на Русия със „синдромът на хвърлянето на спагети по стената“ – все нещо ще се залепи.
„Достатъчни са точно три думи, за да определиш ПР-а на Украйна и ПР-а на Русия. ПР-ът на Украйна е на границата да бъде гениален. ПР в Русия няма, там има пропаганда“. Така ПР експертът Диана Дамянова коментира публичната комуникация на войната.  
Според нея българската политическа власт е толкова концентрирана в собственото си оцеляване, че не обръща достатъчно внимание на случващото се. „Когато дойде войната  се оказа, че в България властите са си позволявали тайно да подкрепят Украйна, защото не са могли да го направят явно, защото общественото мнение би се изправило срещу тях“, коментира Дамянова. 

Хибридната война и формирането на общественото мнение чрез разпространението на пропаганда, посредством използването на технологии, разгледа социологът Вероника Димитрова. Тя представи проучването на Фондация за хуманитарни и социални изследвания за разпространението на руската пропаганда в онлайн медиите през 2022 г.
„Към края на 2022 г. руската пропаганда в България се надига почти 20 пъти“, посочи г-жа Димитрова. 
„Ръстът се дължи на това, че пропагандата започна да се разпространява и през официални говорители на Руската федерация, което означава, че дори мейнстрийм медиите се оказват длъжни да публикуват такива съобщения. Другият фактор са технологичните решения. В началото на годината се забелязва формиране на мрежа от агрегатори, които усилват руската гледна точка. В края на същата годината тези агрегатори се преобразува в мощна машина от сайтове-гъби – идентифицирани са 370 сайта, който увеличават разпространението на всяко едно съобщение около 400 пъти“, разказа Вероника Димитрова.
Ролята на технологиите засегна и разследващият журналист Йово Николов.

„Тази война е съвсем различна точно поради развитието на технологиите. Когато отидох да отразявам войната в Косово, изпращането на една снимка от там през мрежата на Ройтерс струваше 800 долара. Сега всеки с мобилен телефон има възможност да снима и да споделя съдържание, сега можем да гледаме на живо войната. Журналистиката има много възможности да покаже реалната картина, но

технологиите помагат на света да разбере истината за войната

в Украйна“, коментира Николов. 

Панелът от експерти заключи, че войната се води на няколко фронта като един от тях е комуникационният. Необходимо е по-активно отстояване на ценностите и по-активно комуникиране на истината. Ключът към това е образование и осъзнаването, че членствата в съюзи не са даденост и изискват усилия и постоянство, за да бъдат пълноценни.  
Съоснователят на ПР агенция „Янев и Янев“ Елена Вълчева обобщи изминалите 30 години като трудни, тежки, но и много интересни. 
"Направих анализ на развитието на държавата, къде сме сега, 30 г. по-късно - пак сме на кръстопът, пак трябва да редим държавата, да правим реформи, да определяме накъде вървим. Въпреки всичко сме постигнали определени неща - член сме на ЕС, на НАТО, имаме работещ частен сектор. Стъпили сме на тези 3 стълба. Ако някой тръгне да ги събаря, ще има реакция в обществото, въпреки че то е уморено, отегчено, пасивно, объркано. Хората искат три неща - сигурност, справедливост и просперитет“, сподели Елена Вълчева.




Гласувай:
4



1. planinitenabulgaria - Путин няма да се даде лесно. Сега покани африканските курвове и проститути.
18.06.2023 21:54
Той работи обаче активно с ЮАР, КНДР, по всяка вероятност и с Китай, сдържави сателити на Русия, окончаващи на ....стан, с Армения, където комунизмът е по-жив от всякога. Сега се заподмятва новата световна "икономическа" сила, БРИКС. Те никога не могат да бъдат такава, но някакав щуротия може да започмне точно от тях.Има и троянски коне в НАТО и ЕС, цитирам Орбан и Радев. Офицерите му обаче за специални поръчки, украинските олигарси, свързана с руските, в момента са извън Украина и когато войната свърши те ще се заавърнат с името на Путин на уста. И в Украине.а ще стане отново това, което стана през 2013 г, Майдана. Олигарфичният модел, който все още го има в Украина и корупцията - всичко тгова по руски модел е много силно оръжие на Путин.
А той има и други варианти. Напр. Беларус /не Русия!!!/ ще нанесе ядрени удари по Европа с надежда, НАТО да пущарами с ответни удари само нея. Европа имаше нужда от този изрод, сега ще плаща скъпо за отстраняването му, което е и много опасно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1081314
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1803
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930